ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dictatorii se împart în două categorii: Buni și Răi. Toți Dictatorii Răi pot deveni Buni dacă au mai mult petrol și gaze ca Putin.

Administrația Biden va ușura sancțiunile împotriva Venezuelei și a președintelui țării, Nicolas Maduro, ca urmare a creșterii bruște a interesului SUA față de petrolul venezuelean.

Regimul comunist de la Caracas a acceptat ca, în schimbul unei relaxări a sancțiunilor, să deschidă un dialog cu opoziția din Venezuela.

În timpul lui Trump, s-a vorbit deschis – deși neoficial – despre obiectivul Washingtonului de a promova o schimbare de regim la Caracas.

Statele Unite și Venezuela nu mai au practic relații diplomatice din ianuarie 2019.

Odată cu izbucnirea crizei energetice, Războiul din Ucraina și sancțiunile americane impuse Rusiei, care lovesc și în cei care le-au dictat, dracul comunist de la Caracas nu a mai părut atât de negru văzut de la Washington.

Explicația este simplă: Venezuela are cele mai mari rezerve de petrol din lume – 18,2% din totalul țițeiului planetar.

În același timp, steaua starului opoziției de la Caracas, Juan Guaido, onorat în urmă cu câțiva ani de Washington cu titlul de  „președinte ad interim” al Venezuelei, a pălit fatal în ultima vreme.

Un responsabil al administrației Biden a încercat să dezmintă că, prin începutul normalizării relațiilor cu Maduro,  Guaido a fost lăsat din brațe de Washington.

„Este foate important să subliniem că aceasta (normalizarea) s-a decis în coordonare cu președintele interimar, Juan Guaido, pentru a face să avanseze negocierile.”

Însă nu este nimeni atât de naiv să nu se sesizeze schimbarea direcției dincotro bate vântul politic și că Guaido a intrat într-un con de umbră din cauza noilor interese americane. În cel mai bun caz îl paște un exil luxos. În cel mai rău...

Casa Albă nu poate să ceară Uniunii Europene să oprească total importurile de petrol și Rusia, fără a oferi UE o alternativă. 

(Germania, Franța și Italia amenință să rupă rândurile: zilele trecute, Scholz, Macron și Draghi au cerut negocieri de pace serioase între Ucraina și Rusia. Lucru de care America nici nu vrea să audă, câtâ vreme industria sa de armament duduie ca în zilele bune.)

Cea mai la îndemână soluție pentru Biden de a-și tempera aliații europeni este dictatorul comunist din America Latină, a cărei operațiune de cosmetizare rapidă a început, în ciuda ironiilor.

Datorită lui Putin, toți dracii lumii devin îngeri.

Însă probabil cel mai jenant aspect al operațiunii de „realpolitik” a Washingtonului este că regimul Maduro are relații excelente cu Moscova, care a profitat din plin în ultimii ani de izolarea impusă de americani Venezuelei.

Putin a trimis în Venezuela inclusiv trupe speciale care să-i asigure securitatea lui Maduro, în timp ce Washingtonul încerca răsturnarea acestuia printr-o revoluție portocalie.

La fel cum astăzi dorește răsturnarea lui Putin.

Acum, când se simte curtat de Biden, Maduro nu pare totuși dispus să-l lase ușor din brațe pe vechiul său protector.

Dimpotrivă: liderul de la Caracas a transmis luni un semnal puternic, către Rusia și America deopotrivă, anunțând că noul său ministru de Externe va fi Carlos Faria. Adică fostul ambasador la Moscova.

Dictatorii, la fel ca mafioții, au și ei onoarea lor. Doar democrații nu sunt robii unor astfel de cutume barbare.