ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Președintele SUA va propune creșterea numărului de membri din Consiliul de Securitate al ONU pentru a reduce influența în cadrul organismului a celor două mari rivale, Rusia și China.

Purtătorul de cuvânt pentru securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat publicației britanice The Telegraph că Joe Biden va cere în cadrul Adunării Generale a ONU, care începe mâine la New York, „examineze situația Consiliului de Securitate”.

Kirby a spus:

„Considerăm că acesta ar trebui să fie mai incluziv și complet. Cred că președintele Biden va susține (să aibă) mai mulți membri.”

Telegraph susține că vor fi propuse să facă parte din Consiliul de Securitate cinci sau șase țări noi, printre care India, Brazilia, Germania și Japonia. Nu este exclusă nici Africa de Sud.

Nu se știe deocamdată dacă noii membri ar urma să aibă drept de veto. Probabil că nu.

În prezent, Consiliul de Securitate al ONU numără cinci membri permanenți, cu drept de veto – Statele Unite, China, Rusia, Marea Britanie și Franța – și zece membri non-permanenți, aleși pentru un mandat de doi ani.

Pentru o reformă a Consiliului de Securitate ar fi nevoie de un amendament adus Cartei ONU. Amendament care poate fi blocat de Rusia și China, prin dreptul lor de veto asupra rezoluțiilor și sancțiunilor.

Intenția evidentă a Washingtonului, subliniată și de Telegraph, este ca, prin extindere, influența marilor rivale ale Americii – Rusia și China – să se dilueze.

Pe de altă parte, se observă că mai bine de jumătate dintre noii membri propuși fac parte din BRICS, alianță economică formată în jurul Chinei și Rusiei.

Nu e greu de dedus că prin aceasta Washingtonul speră ca Beijingul și Moscova să accepte extinderea, prin cooptarea unor țări pe care nu le consideră ostile.

Odată „infiltrați”, americanii consideră că pot deturna acțiunile noilor membri în propriul lor interes.

Curtea intensă făcută de Washington premierului indian Modi sau schimbarea de regim din Brazilia, prin aducerea ca președinte a șantajabilului Lula da Silva, sunt doar două exemple recente de tentative ale SUA de a sparge coeziunea BRICS..

Ideea americanilor de a extinde Consiliul de Securitate este veche de un an: Biden a expus-o încă de la Adunarea Generală precedentă.

Foarte interesant este că, atunci, Ministerul rus de Externe s-a declarat în favoarea măsurii.

Ministrul adjunct Serghei Riabkov declara anul trecut:

„Noi înșine suntem de multă vreme în favoarea lărgirii celor două categorii de membri ai Consiliului de Securitate (permanenți și nepermanenți). Este lăudabil că președintele american a anunțat în sfârșit un subiect despre care Federația Rusă vorbește de mult.”

Faptul că Moscova (și probabil Beijingul) se declară și ele în favoarea extinderii demonstrează convingerea acestora că polul BRICS va putea rezista forței de atracție a Washingtonului.

Cu alte cuvinte, Rusia și China sunt sigure că influența internațională a Statelor Unite este iremediabil în declin.

Și că o extindere a Consiliului de Securitate ar duce – dimpotrivă – la diluarea influenței Americii, grăbindu-i căderea din poziția de hegemon mondial.