ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Împodobirea pomului de Crăciun, simbol al Pomului Vieții, în ziua Înainteprăznuirii Nașterii Domnului, 20.12.2023, când cântăm în troparul sărbătorii „că Pomul vieții în peșteră a înflorit din Fecioară”, în biserica ortodoxă română din Charleroi. În vârful bradului am înălțat steaua Nașterii lui Hristos, steaua-cruce cu opt colțuri care simbolizează și a doua venire a Mântuitorului în ziua a opta, cea neînserată, a veșniciei. - FOTO

Anul acesta Praznicul Nașterii Domnului cade într-o zi de luni. Acest fapt atrage după sine o serie întreagă de modificări tipiconale referitoare atât la Ajunul Praznicului, cât și cu privire la ziua sărbătorii. Deoarece Canonul 66 Apostolic interzice ajunarea în zi de duminică, postul aspru și ajunul din 24 decembrie se va transfera vineri 22 decembrie.

Ziua de vineri va fi una aliturgică (nu se va săvârși dumnezeiasca Liturghie), deoarece se ajunează până după Vecernie. Dimineața, începând cu ora 7 sau 8, în fiecare biserică se cântă Ceasurile Împărătești, slujbă specifică Ajunului Crăciunului.

Duminică, 24 decembrie, dimineața se săvârșește Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, iar seara Vecernia, Pavecernița Mare și Litia sărbătorii (acolo unde se face Priveghere – la mănăstiri și catedrale, se adaugă și Utrenia). Pentru rânduiala acestor slujbe se pot consulta recomandările tipiconale din Mineiul pe luna Decembrie. În această duminică se mănâncă mâncare de post cu untdelemn, se bea vin și după o tradiție veche, se mânăncă grâu fiert, amestecat cu fructe uscate și mirodenii (colivă).

Luni, 25 decembrie, de Praznicul Nașterii Domnului, se va săvârși Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, la care se cântă antifoane speciale și Axionul Praznicului. După Sfânta Liturghie se încheie postul, fiind dezlegare la toate bucatele.