ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Din nefericire, se reconfirmă faptul că, în România, logica elementară este plasată în carantină. Iubiți cititori, Când am ales să urmez studiile unei facultăți de științe juridice și, ulterior un masterat în Drepturile omului și Imperativul nediscriminării, nu mi-am imaginat că voi trăi într-o țară ale cărei autorități, ce trebuie să-i slujească pe cetățeni vor da 300.000 de amenzi, care au fost declarate neconstituționale.

De altfel, se pare că sfidarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, cât și abuzurile de tot felul au devenit practici obișnuite. 

Ultima atitudine, care dorește să arate "cât de forțos este statul român" este aceea de a-i plasa în carantină pe cei care merg să-I slujească lui Dumnezeu și să se roage pentru națiunea noastră. 

Arhiepiscopul Tomisului,  IPS Teodosie se confruntă în momentul de față cu o astfel de decizie, după ce s-a întors de la Râul Iordan, unde a săvârșit slujbele specifice la Praznicul Împărătesc al Botezului Domnului. 

Fiind testat negativ, atât la plecarea, cât și la sosirea în țară, adeverindu-se astfel că este perfect sănătos, trebuie, în opinia Statului român să fie carantinat, pentru singura "vină" că nu s-a îmbolnăvit.

Autoritățile Statului, într-o manieră evident ostentativă, agresivă și în total dispreț față de drepturile cetățeanului emit comunicate, prin care anunță amenzi pe bandă rulantă, deși astfel de decizii sunt, în opinia multor specialiști abuzive și nelegale.

De altfel, starea de alertă, în baza căreia se adoptă ordinele conform cărora se iau astfel de hotărâri a fost declarată deja ca fiind nelegală de către mai multe Instanțe judecătorești. 

Trebuie să precizăm că specialiști reputați în Drept afirmă, de câte ori au ocazia că sunt încălcări grosolane ale drepturilor fundamentale ale omului și reclamă, totodată neconstituționalitatea evidentă a unor astfel de măsuri.

Arhiepiscopului Tomisului îi este confiscat, printr-o astfel de decizie atributul oferit de Dumnezeu, acela de a acorda asistență religioasă persoanelor aflate în nevoie.

Să presupunem că un bolnav în stadiul terminal, dar perfect conștient, care, însă poate pleca în veșnicie  în orice moment, ca urmare a  bolii, dorește să fie spovedit sau măcar să primească o ultimă încurajare în această lume de la Ierarhul Tomisului.
Din păcate, decizia carantinării oprește un om perfect sănătos, cum este Arhipăstorul de la Tomis să mângâie o persoană, care are o cumplită suferință și care, cunoscând empatia Înaltpreasfințitului Teodosie, i-ar cere să-i facă o rugăciune la patul de suferință. 

Este cert, însă că, pentru funcționărimea dsp-istă, atât pentru cei mai mari, cât și pentru cei mai mici, din punct de vedere ierarhic, slujbele Bisericii sau asistența religioasă, de care bolnavii au nevoie nu prezintă nici o importanță. 

Singurul lucru care contează este aplicarea unor reglementări confuze, ambigue, lipsite de logică primară, fără substrat juridic autentic, a căror nelegalitate nădăjduim să fie stabilită în mod definitiv și irevocabil cât mai curând cu putință. 

Îmi exprim speranța că Instanța de judecată va analiza fiecare contestație în privința carantinărilor abuzive, cu maximă celeritate, repunând în drepturi persoanele grav afectate.

Am ales să-mi exprim acest punct de vedere, pentru că am considerat întotdeauna că o reglementare sau o normă trebuie să fie în conformitate cu dreptatea, litera și spiritul Constituției și, înainte de orice să protejeze drepturile și libertățile fundamentale ale omului. 

Îmi exprim regretul și sentimentul de maximă amărăciune că taxele și impozitele, plătite de cetățenii români, a căror destinație este reprezentată, mai ales în această perioadă de sistemul de sănătate publică nu se regăsesc, în opinia mea în acțiuni eficiente, care, într-adevăr să apere sănătatea, fără a veni tot timpul cu obligativități, măsuri discriminatorii și diferite impunerii, care nu au acoperire, nici legală și nici medicală, în opinia multor specialiști. 

O astfel de poziție aș fi avut-o în privința unei măsuri, pe care o consider injustă, indiferent de persoană, deci nu numai în cazul IPS Teodosie, fiindcă am credința că demnitatea umană trebuie prețuită de către cei plătiți ca să-i respecte și să le apere drepturile celor care-i plătesc. 

În privința a tot ceea ce i se întâmplă în acest context Arhiepiscopului Tomisului, aceasta are sigur legătură cu deranjul pe care-l provoacă multora faptul că slujește zilnic Sfânta Liturghie de aproape doi ani de zile și că are, în general o activitate extrem de intensă. 

Vă rog să socotiți cu discernământ, dacă este drept, legal, constituțional ca un Ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, după ce ajunge la Râul Iordan pentru a ne purta pe toți în rugăciuni, să fie  plasat în carantină la întoarcerea în țară, deși a fost testat negativ, atât la plecare, cât și la revenire.
"Asta da luptă  antipandemică!"

Să-l rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne întărească, dăruindu-ne putere, pentru că, cine știe câte vom mai auzi și vom mai vedea! (Protosinghel Dr. Sofian Costea)