ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cuplul Ovanesian-Chițac folosește legea pentru a pune bețe în roatele bisericilor. Probabil nu suferă să vadă biserici, motiv pentru care fie le aleargă prin instanțe, fie folosesc un context nefavorabil pentru a le demola. Că, de ajutat, ne-am lămurit cu toții că nu prea vor. Să demonstrăm.
 
 
1. Strategia cu premeditare. Dacă cineva se mai întreabă (încă) de ce biserica începută de la Casa de Cultură nu este gata, să ia răspunsul de la cei doi. Care, în 2019, prin „Constanța Altfel”, au blocat în instanță construcția celei mai mari biserici din Dobrogea, viitoarea Catedrală a Eroilor, menită să încununeze spiritual spațiul dedicat Eroilor Neamului de la Casa de Cultură. Așa au considerat ei, că acolo e un parc agresat, deci trebuie făcut tărăboi și demolată construcția. Nimic nu e ce pare, vom vedea.
 
De atunci, zidurile ajunse la jumătate stau în soare, ploaie și vânt, degradându-se (vezi foto). De afară nu se vede mare lucru, dar când intri în ea îți dai seama că e cu totul altceva, impresionant prin dimensiuni și forme (S=1344mp, L=50m, l=40m, H=33m, etaje cu balcon=2 (400mp și 140mp), nr turle=5), dar care păgubește banii dați de credincioși pe materiale, pentru că....așa a vrut „Constanța Altfel”.
 
Nimeni n-a înțeles cum arată „Altfel” Constanța până n-a venit la putere cuplul amintit. De atunci, ne-am lămurit....stâlpișori la Sf.Mina, pușcărie în Peninsulă, tranșee pe Ștefan cel Mare, un spital de importanță maximă închis (că „vrem spitale, nu Catedrale”), vise cu spațiul verde de pe taluz (deh, acolo e „altfel”, cu vedere la mare...), buldozere, gropi, praf...și poftă de luat terenuri înapoi.
 
Pentru că, surprizăăăă, din terenul dat Catedralei de acolo, au luat înapoi o bucată cu iarbă, ca să fie...spațiu verde, sau parcare, nu e clar. Deocamdată, legea le-a mai tăiat din poftă.
 
În fapt, motivul cu parcul e pentru cei sensibili și nedocumentați care cred că orice petic de iarbă e un parc în sine. Dacă nu câștigă anularea autorizației, pot stopa construcția Catedralei altfel, luând terenul de alături. Așa vor afecta astfel POT și CUT, ceea ce înseamnă că ajungem la un nou PUZ deci...tot la mâna lor. Strategie cu premeditare, ar zice Caragiale.
 
2. Năpustirea buldozerului. Profitând de un context nefavorabil de la parohia cu biserica zisă „de pe trotuar” și de opoziția acerbă a unor consilieri locali, unii tot din preajma cuplului amintit (RR pentru cunoscători), odată ajunși la Primărie s-au năpustit cu toată viteza pentru luarea terenului dat deja parohiei pentru biserica parohială (alta decât cea de lângă trotuar, care urma să se demoleze oricum după finalizarea lucrărilor), undeva între blocurile O2 – O3. Care avusese și autorizație și voia să înceapă lucrările.
 
Odată luat terenul, ne-au bătut obrazul că am tot avut timp s-o mutăm. Noi am muta-o, dar nu mai avem unde, că terenul a fost luat și altul nu s-a dat, decât un buldozer care pare că mulțumește și pe cei cu simț stilistic deosebit, deși doar preoții din pușcăriile comuniste ne pot spune cum e corect aici.
 
Ba chiar au considerat că au fost destul de îngăduitori cu Arhiepiscopia Tomisului (mulțumim de...considerație) și că trebuie să ascultăm și de cei ce vor bisericile demolate (glasul minorităților stabilește viața majorităților, tot pentru cunoscători)!!!
 
Și uite așa, în minivacanța cu motivație bisericească, cuplul Chițac-Ovanesian a încercat să pozeze în oameni ai legii, care n-au nimic personal cu bisericile din Constanța, aruncând buldozerul pe...executorul judecătoresc.
Astfel, cei doi au „ajutat” și aici, ca și la Casa de Cultură.
 
Pentru corectitudine, am aflat cu toții de la IPS Teodosie că primarul s-a implicat în cazul bisericii la Dorally. Cum de s-a întâmplat asta și n-au mai aplicat schema de mai sus, tot pe el îl puteți întreba. Că de la doamna am aflat deviza: „Nimic pentru Biserică!”. Gata, pe la primărie nu se mai trece...credincioșii n-au voie.
 
Concluzie. Folosirea legii în scopuri anti-bisericești nu e ceva nou. Ceaușescu făcea asta. Adolf Nikolaus von Buccow făcea asta. Romanii făceau asta. Pilat din Pont s-a și spălat pe mâini...Nimic nou sub soare!
 
Abuzul Legii prin abuzarea ei devine evident când compari litera cu spiritul ei. „Legea este pentru om, nu omul pentru Lege” va zice Hristos. „Litera ucide, Duhul face viu!”, spunea Apostolul, arătând că, cu legea în mână, poți ucide spiritul ei.
 
Sau, mai pe românește pentru cuplul Chițac-Ovanesian, nu-ți poți ascunde anticlericalismul cu Legea în mână. Se vede oricum, cu ochii care văd eșecul administrației locale!
 
Pr. Eugen Tănăsescu
Purtător de cuvânt Arhiepiscopia Tomisului

Citiți și

Demolați bisericile, ocupați gările!

 Opinie de Sorin-Lucian Ionescu



Trotuarul de pe bulevardul Tomis, care trece PE LÂNGĂ așa numita „Biserică de pe trotuar” nu este un trotuar important și circulat. Locul respectiv e mai celebru pentru cea mai sângeroasă trecere de pietoni din oraș. Până și magazinele sunt pe partea cealaltă. În plus, pe cealaltă latură a bisericii improvizate, ridicată (total aiurea) într-un rond de flori, trece o ditamai alee, pe care nu circulă mașini și pietoni, decât arareori. Ai spune, dacă asculți unele relatări tendențioase, că aia e singura cale de acces pietonal spre Tomis Nord și orașul Ovidiu…

Biserica asta a fost ridicată – e adevărat – fără autorizație, ca multe alte construcții, din ultimii 20-30 de ani. Și inestetică, după gustul meu. N-a fost singura. Cele mai sforăitoare exemple sunt însă hotelul Ramada din Satul de Vacanță Mamaia și blocul din colțul Inspectoratului Județean de Poliție Constanța. Hotelul respectiv s-a ridicat ilegal, în ciuda tuturor amenzilor și somațiilor, a luat ani de zile curent și apă pe blat, de la alții. Și nu l-a mai demolat nimeni. Dimpotrivă! În cele din urmă, probabil pe bani mulți, cu și fără chitanță, i s-a dat autorizația!

Și, sincer, e de nepriceput cum administrațiile anterioare, declarate pioase și religioase, n-au fost în stare să găsească o soluție, pentru intrarea în legalitate a construcție. E pe un petic de pământ – nu pe trotuar, nu pe carosabil, nu pe terenul revendicat de altcineva. Cât de greu era s-o treacă prin comisia de urbanism și prin consiliul local?! Și făceau și oamenii ăia ceva ca lumea, nu o baracă din placaje. Oricum, de la nemernicii de acum, nu avem nicio pretenție.

A existat un teren, atribuit tot de primărie pentru relocare, câteva sute de metri mai jos, spre Piața Tomis III. Am înțeles că l-au luat înapoi și p-ăla, pentru că nu s-au mișcat destul de repede și a fost atacat în instanță. Ani de zile a fost o mocirlă, pe care parcau mașinile, la fel de ilegal, că era tot spațiu verde. Acum l-au asfaltat, ca să fie clar că nu va mai ajunge în „ghearele” Bisericii niciodată.

Unii spun că în Constanța și în România, în general, sunt prea multe biserici (unii n-au loc nici de singura sinagogă din Constanța…). Prea multe, față de ce? Față de sălile de jocuri și casele de pariuri, câte 5-6 lipite, unele lângă altele, pe toate străzile și bulevardele? Față de gropile de pe bulevard?! Să se mai găsească câțiva Chițaci, prin toată țara, să le demoleze pe toate.

Sunt mai multe biserici (de fapt, câteva) în situația celei din Tomis IV. Probabil că judecătorii vor decide, la solicitarea primarului și a asociației lui contestatare, că trebuie să fie demolate. În rest, problema Spitalului de Boli Infecțioase a fost rezolvată. Lucrările de pe bulevarde s-au încheiat, că vine sezonul estival și ne facem (iar!) de tot rahatul. Iar strada Ștefan cel Mare a devenit cu adevărat o junglă urbană – mai rămâne să dea drumul la crocodili și să-i pună și apă. Oricum, Digi24 va relata obiectiv și imparțial că așa a arătat dintotdeauna, să moară mama. Pe-acolo se poate trece – e drept, cu cizme de cauciuc. Nu încurcă nicio biserică circulația.

Metropola Constanța

Citiți și Ceaușescu 2: Chițac-Demolatorul