ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Spovedania e Sfânta Taină a iertării păcatelor de către Dumnezeu prin mâinile duhovnicului. „Luați Duh Sfânt. Cărora le veți ierta păcatele, vor fi iertate și cărora le veți ține, ținute vor fi”. Ioan 20, 22-23

Este necesară elaborarea urgentă a unui Manual de duhovnicie. Școlile de Teologie au Spiritualitate, care e un conglomerat patristic de citate, Drept bisericesc, o disciplină a canoanelor istorice ale Bisericii, și Practică liturgică, care se concentrează pe ritual, tipic și gestică.

Nimeni nu învață tânărul preot cum să spovedească. Criterii, timp, metodologie, întrebări, canoane et caetera.

Așa că fiecare preoțel proaspăt hirotesit, cum a văzut el la duhovnicul lui. De aici extreme primejdioase: Spovedanii de ore întregi la ființe defazate sau Spovedanii de 30 de secunde, cinice și inutile. Canoane enorme, mii de metanii, zeci de ani de oprire, sau încurajare a păcatului: lasă că n-ai omorât pe nimeni.

Îndreptarul de Spovedanie e o colecție de păcate, de sorginte monahală, o cazuistică moralizatoare și incriminantă.

Cum se face Spovedania? Întrebăm, lăsăm penitentul, păcatul însuși, contextul, spovedim rudele, soțul, vecinii penitentului.

Gestica Spovedaniei. Binecuvântarea pe cap, sau îmbrățișările îndelungi, cuprinderea feței în mâinile preotului (am văzut asemenea aberație), apropierea, intimitatea etc.

Până atunci, într-o lume a camerelor video, suntem permanent expuși la scandal sau la oprobriu.