ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pr. Petru Marcel Suciu a publicat ieri Factura E.ON primită de parohia sa hunedoreană „Sfinții Împărați”, în valoare de 9.701,35 lei, cu următorul text: „Să o trimit lui Bănescu sau presei "libere" care sucește mințile credincioșilor că totul la biserica e gratis?!”. Postarea sa s-a viralizat iar comentariile nu au întârziat să apară, așa că astăzi a revenit cu „explicații”. Redăm integral postarea explicativă a Părintelui Petru Marcel Suciu:

Legat de imaginea cu factura de gaz postată ieri

Am fost, cumva, altfel pe față, mustrat că e ușor să învinuiești pe cineva și să arăți cu degetul pe altcineva, că nu ar trebui să te plângi pe social-media cerșind sau manipulând cu astfel de postări nepotrivite pentru misiunea clericală ci să iei măsuri, măsuri care stau la nasul tău, facil și îmbietor și că doar trebuie facut un minim efort de a le accesa (câteva click-uri, gen).

Acesta ar fi enunțul problemei. O traduc:

- vin facturi nesimțite la utilități vitale și, dacă ai dificultăți majore în a le achita, tu ești de vină. De ce?! Pentru că ești prost în a găsi soluții viabile și puturos în a le implementa. Nu factura e exagerat de mare, nu furtul e nesimțit, ci managementul tău e extrem de slab. Esti prost și leneș în a-ți sluji hoții și mai ai și tupeu să învinuiești și să arăți cu degetul!

- nu sunt de vină cei ce ne jecmănesc și-și bagă amândouă mâinile în buzunarele noastre prin orice metodă la modul cel mai nejustificat și ordinar cu putință. Din contră, trebuie să fim mulțumitori că ne îngăduie și pe noi cei inutili societății să respirăm și, pentru aceasta, să fim bucuroși în a-i susține, ovaționându-i (pe unii mai mult decât pe alții, dar să nu superi pe nimeni).

- realitatea factuală obiectivă nici nu contează în opinia celor ce emit asemenea judecăți de valoare.

Acum, ce am incercat eu cu postarea respectivă?

1 - să atrag atenția că sensurile unor hotărâri ale Sfântului Sinod sunt denaturate de purtătorul de vorbe patriarhal care încearcă să le alinieze unui curent corect politic de dragul unei imaginii care să dea bine în mentalul unei societăți seculare post-ce vreți voi. Consecințele acestui fapt lovesc în trupul Bisericii foarte greu iar noi cei din linia întâi suferim răni inutile, meschine.

2 - să atrag atenția că dacă noi înșine dăm apă la moară unei prese manipulată contra noastră, consecințele sunt extrem de grave. Să indemn consumatorii de breking news la discernământ și atitudine.

3 - să arăt realitatea din teren celor ce habar n-au cu ce se confruntă viața unei parohii dar comentează cu fervoare academică pe baza de principii induse de ingurgitarea cotidiană a pastilei roșii (sau albastre?!).

4 - nu să cer milă sau contribuții bănești în achitarea facturii. Datorită managementului prost și ineficient, avem bani să ne achităm datoriile și față de Licuriciul pământesc.

Slavă!”