ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nu mai e niciun secret pentru nimeni dintre aceia care mă cunosc sau mă citesc de ceva ani că sunt și foarte atentă la detalii, mai ales la cele care par insignifiante, și extrem de circumspectă.

Cei mai mulți dintre voi știu că de-a lungul timpului am taxat activitatea domnului Bănescu ori de câte ori am considerat că nu își face meseria de purtător de cuvânt al Patriarhiei cum trebuie, că nu și-o face deloc sau că, pur și simplu, afirmațiile, acțiunile și asocierile domniei sale cu anumite personaje au intrat în contradicție cu însăși esența Ortodoxiei. Mi-am manifestat poziția personală prin materiale publicate pe ActiveNews, AZnews.ro precum și pe alte site-uri de știri Ortodoxe, dar și pe profilele mele de Facebook, MeWe, Telegram.

În privința a ce s-a decis la Sfântul Sinod, cu toată dezaprobarea activității domnului Bănescu de până acum, nu mă pot bucura din mai multe motive, pe care vi le voi expune mai jos.

1. Răul pe care domnul Bănescu l-a făcut Ortodoxiei, promovând în spațiul public ideea ca ortodoxul de rand e un prost, un înapoiat, un incult nu poate fi făcut dispărut.

2. Răul pe care domnul Bănescu l-a făcut Ortodoxiei prin totala lipsă de reacție a domniei sale în momente-cheie când esența Ortodoxiei, Hristos și Maica Domnului au fost batjocoriți, a prezentat lumii imaginea unei Biserici Ortodoxe Române slabe, lipsite și de interes, și de curaj.

3. Poziția domniei sale în raport cu pretinsă "indreptare a calendarului stricat" a fost o chestiune care îi depășea clar atribuțiile și care a produs mare tulburare exact înainte de sărbătoarea Învierii Domnului.

4. Declarațiile sale cu privire la un Ierarh al BOR sunt un alt lucru care a indus societății ideea că BOR este in pragul schismei, lucru și neadevărat, și total neadecvat, și extrem de periculos.

5. Recenta poziție a domniei sale privind legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex a fost una indubitabil progresistă, încălcând unul dintre principiile de bază ale Ortodoxiei. Rectificarile ulterioare nu pot îndrepta nimic.

6. Prejudiciile de imagine pe care domnul Bănescu le-a adus prin activitatea sa Bisericii Ortodoxe Române, instituției Patriarhiei și chiar Preafericitului Daniel însuși, nemaivorbind de Ierarhi, membri ai clerului și ai Obștei Ortodoxe nu pot fi cuantificate.

7. Faptul ca domnul Bănescu nu a fost pus pe liber, domniei sale fiindu-i restrânse atribuțiile, nu înseamnă că el nu va rămâne în continuare un funcționar al BOR și nu înseamnă că influența pe care o are a fost eliminată în totalitate.

În plus, nu mă pot bucura pentru că personal nu am nimic de împărțit cu acest domn - opoziția mea a fost întotdeauna strict legată de munca domniei sale ca purtător de cuvânt, nu ca persoană fizică.

Acestea find spuse, eu sunt încă extrem de rezervată în privința unui prognostic al acțiunilor viitoare ale domnului Bănescu și al implicării sale în tot ce înseamnă Biserica Ortodoxă Română. Și până când acestui domn nu îi va fi retrasă orice funcție și nu va înceta orice colaborare cu instituția BOR, îmi păstrez rezerva.

Mai ales că niciodată domnul Bănescu nu și-a asumat vreo responsabilitate pentru gafe - niciodată nu și-a cerut scuze pentru activitatea sa defectuoasă - că să folosesc un eufemism.