Președintele a fost pus sub acuzare și suspendat
Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a fost pus sub acuzare
sâmbătă, în cadrul celui de-al doilea vot în parlamentul condus de
opoziție, din cauza încercării sale de săptămâna trecută de a impune
legea marțială, o măsură care a șocat națiunea și a divizat partidul
său, transmite știripesurse.ro.
Conform Constituției, prim-ministrul Han Duck-soo, care a fost numit de Yoon, devine președinte interimar, în timp ce Yoon rămâne în funcție, dar cu puterile sale prezidențiale suspendate, relatează Reuters.
Han a declarat că va depune toate eforturile pentru a asigura stabilitatea după punerea sub acuzare a lui Yoon. „Îmi voi da toată puterea și toate eforturile pentru a stabiliza guvernul”, a declarat Han reporterilor.
Protestatarii care susțin punerea sub acuzare a lui Yoon au sărit de bucurie în apropierea parlamentului la aflarea veștii și au fluturat bastoane LED colorate în timp ce se auzea muzica. În schimb, un miting al susținătorilor lui Yoon s-a golit rapid în urma veștii.
Moțiunea de punere sub acuzare a fost adoptată după ce cel puțin 12 membri ai Partidului Puterea Poporului al lui Yoon s-au alăturat partidelor de opoziție, care controlează 192 de locuri în adunarea națională de 300 de membri, depășind pragul de două treimi necesar pentru punerea sub acuzare.
Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a promis sâmbătă că va lupta pentru viitorul său politic după ce a fost destituit prin vot de parlament.
Odată moțiunea adoptată, Yoon este suspendat imediat din funcție până când Curtea Constituțională va valida punerea sa sub acuzare. Prim-ministrul Han Duck-soo va fi în acest timp șef interimar al statului, în timp ce vicepremierul Choi Sang-mok, ministru al economiei și finanțelor, va prelua interimar funcția de prim-ministru.
Curtea Constituțională va avea la dispoziție 180 de zile pentru a se pronunța.
În cazul în care Curtea Constituțională acceptă moțiunea de punere sub acuzare a Adunării Naționale, Yoon va fi demis din funcție, iar alegerile prezidențiale trebuie organizate în termen de 60 de zile. În cazul în care Curtea Constituțională respinge moțiunea, punerea sub acuzare va fi imediat anulată, iar lui Yoon i se va permite să revină în funcție.
Potrivit Yonhap, în cazul în care Curtea Constituțională decide să îl demită din funcție, alegerile prezidențiale anticipate ar putea avea loc încă din aprilie sau până în august anul viitor, în funcție de momentul deciziei judecătorilor constituționali.
Dacă va confirma punerea sub acuzare, Yoon va deveni al doilea președinte din istoria Coreei de Sud care are această soartă, după Park Geun-hye în 2017. Chiar dacă scapă de punerea sub acuzare, Yoon Suk Yeol ar putea fi totuși considerat „responsabil din punct de vedere juridic” pentru abuz de putere, a declarat pentru AFP Kim Hyun-jung, cercetător la Institutul de Drept al Universității Coreene. „Acesta este în mod clar un act de rebeliune”, a continuat ea. „Chiar dacă moțiunea de destituire nu este adoptată, președintele nu poate scăpa de responsabilitatea penală”, crede cercetătoarea.
În timp ce Coreea
de Sud se afundă într-o criză politică, Yoon Suk Yeol a ales să aibă o
atitudine de sfidare. Într-un discurs televizat, joi, el a promis că va
lupta „până în ultimul minut”, mai transmite sursa citată.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect
CG11 înscrie spectaculos dintr-o aruncare de 3 puncte
Bogdan Tiberiu Iacob: Scandalul ”Mama legionară” – cea mai bună veste pentru candidatul Călin Georgescu - FOTO/DOC
Călin Georgescu i-a avertizat pe șeful SIE, Vlase, pe fostul șef SRI, Hellvig și pe ”soldățeii lui de carton”, frații Muraru cât și pe vaccinistul V. Gheorghiță! ”Români, Vă chem la Marea Horă a Neamului pe 24 ianuarie”. Ce spune despre ”mama legionară”
MAXIM: Zelenski cere Europei o ARMATĂ ÎNTREAGĂ pentru securitatea Ucrainei
Ion Cristoiu - cea mai amuzantă prezentare a celebrei ”spioance” TikTok RAISA și a ce face ea în capul generalilor SRI Ciocîrlan și Ionescu, cu Rog sau fără Rog. Jurnal TV: Comunicatul SRI despre sabotajul rusesc - o proză umoristică proastă și nu numai
Idiotul cu ifose Daniel Funeriu, o clonă bășită a Sistemului. Avertisment academic: ”Țelul ultim este ca noile generații să nu mai gândească la patrie, la rostul și menirea României în Europa”
Recomandările noastre
7 ani cu Sfânta Închisorilor bolșevice la Ceruri. Doamna Aspazia Oțel Petrescu: ”E cumplit să înveți pe propria piele că nu există Înviere fără Răstignire”. Cuvântul Patriarhului Daniel, interviu cu Arhim. Hariton Negrea și mărturii ale apropiatelor sale
DOVADA FALSULUI LUI BICHIR cu ”MAMA-LEGIONARĂ”. Aneta Popescu din documentul lui Florian Bichir de înfierare a suveranistului Călin Georgescu este născută în 1894 - DOCUMENT
Prof. Dr. Nicolae Dima: Dr. Călin Georgescu - Între idealism și realism geopolitic. Nu ne vom mai întâlni curând cu o altă asemenea șansă
ADEVĂRUL despre ATENTATUL TERORIST MAGHIAR de la SFÂNTU GHEORGHE. Video în premieră: MARTORUL-SURPRIZĂ. O delegație a Uniunii Scriitorilor condusă de Radu Theodoru și D.R. Popescu, ȚINTA teroriștilor unguri. EXCLUSIV
Secțiuni: Eveniment Politic Prima pagină Știri
Persoane: Klaus Iohannis Yoon Suk Yeol
Locații: România
Subiecte: Suspendare președinte
Organizații: Administrația Prezidențială a României
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (3)