ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


In perioada in care am fost profesor la centrul militar J. F. Kennedy din Carolina de Nord, intre 1985 si 1988, am initiat un curs destinat intelegerii si comunicarii inter-culturale. Cursul a fost necesar pentru ca majoritatea ofiterilor Americani sunt etno-centrici si nu inteleg mentalitatea si atitudinea altor natiuni. In esenta am imaginat un Model sub forma de piramida cu trepte. (Figura atasata in baza).

Modelul reprezinta evolutia societatilor de la Natura la Cultura si de la Cultura la Spiritualitate. Acest model explica dece oamenii se poarta diferit de la o tara la alta, ceace e relativ usor de inteles, si recomanda tuturor maleabilitate si adaptare de comportament… ceace este mai greu de realizat.

Fiecare natiune este etno-centrica, fiind: Rezultatul conditiilor naturale si sociale in care s-a format; Urmarind interese materiale care ii asigura existenta; si Exprimand simtaminte si stari proprii care ii influenteaza atitudinea. In esenta, modelul reprezinta evolutia noastra, a tuturor, de la dobandirea bunurilor necesare vietii de zi cu zi pana la satisfacerea aspiratiilor intelectuale si spirituale.

Cultura am definito anthropologic, anume, tot ceace creiaza o societate de la bunuri materiale pana la arta si concepte abstracte. O definitie mai practica a culturii ar fi Mentalitatea societatii, ceace antreneaza Comportarea (ce facem in mod concret), Atitudinea (in special morala), Valorile in care credem (intelectuale si spirituale), si in final isi pune intrebarea: Care e scopul si semnificatia vietii?

Fiecare natiune are o cultura proprie si un bagaj de cunostinte care se schimba continuu si care seamana cu o piramida cu baza larga pe pamant si cu varful ingust inaltat spre cer. In realitate, fiecare om reprezinta o piramida de cunostinte, dar in cadrul relatiilor dintre state cea mai importanta trasatura este cea nationala. Comunicam in special prin limba si actionam potrivit culturii in care ne-am format.

Piramida Culturala ilustreaza natura dubla, materiala si spirituala, a omului. In consecinta, treptele piramidei le-am impartit in trei segmente, anume: Material, Intelectual si Spiritual, care partial se suprapun. Primul segment este fizic si imediat si ne leaga de natura. Al doilea este predominant intelectual si se refera de lumea ideilor. Al treilea este spiritual si se raporteaza la scopul vietii si la conceptia noastra despre divinitate.

Ca oameni ne nastem biologic, ne dezvoltam si ne maturizam, dobandim cunostinte si intelegere si spre final aspiram la nemurire. Evoluam deci de la materie la spirit si de la fizic la metafizic chiar daca nu constientizam acest lucru. Ca fiinte biologice ne castigam existenta cu sudoarea fruntii. In acest scop avem o anumita atitudine fata de mediul natural din care ne extragem toate cele necesare. Avem deasemenea o anumita comportare fata de semenii nostri, ceace se invata in familie (cei sapte ani de acasa) si deasemenea in scoala, in universitati si in societate. Odata insusita, comportarea devine o norma sociala si e sustinuta si impusa prin traditii orale si prin legi scrise. Daca ceace facem depinde in primul rand de lumea fizica, comportamentul moral si valorile in care credem reflecta dimensiunile intelectuala si spirituala ale existentei noastre.  

 Ajungem la valori prin exercitiul mintii si ajungem la spirit prin meditatie si revelatie. Valorile sunt insa de multe ori specifice doar unei anumite culturi. Ce este frumos, bun, acceptabil sau normal difera de la o societate la alta. Nu exista norme universale. In acest sens va invit sa meditati la cateva notiuni: Ce inseamna a fi Normal? Ce este Adevarul? Ce este realitatea? Ce inseamna Intuitia, Inspiratia, Imaginatia? Ce sunt emotiile si ce e Iubirea? Veti spune probabil ca toate acestea sunt Stari sufletesti. Atunci, ce este Sufletul? S-ar putea spune ca sufletul este expresia constiintei. In acest caz, intrebarea finala este: Ce e Constiinta?

La asemenea intrebari incearca sa raspunda Stiinta, Filozofia si Religia. Constiinta, de pilda, pare sa fie un flux energetic universal care se exprima prin idei si se resimte prin emotii. Unii savanti au ajuns la convingerea ca constiinta este de fapt fundalul intregului univers si ca sfletele noastre sunt fragmente infime ale Constiintei Universale, numita popular Dumnezeu. Si aici voi trece de la o introducere treoretica si abstracta la preocuparile practice ale cenaclului Destine Literare.

Eu cred ca prin literatura oamenii incearca sa evadeze din limitele materiale in care traim si sa ajunga la libertate spirituala… sa se apropie de Dumnezeu. Arta, Muzica, Literatura, Poezia… reprezinta forme de evadare din lumea materiala. Poetul, scriitorul, compozitorul… exploreaza necunoscutul de dincolo de natura noastra si ne ofera tuturor sansa de a trai intr-o lume imaginara perfecta; lume care nu exista in realitatea in care traim. Aici pe pamant suntem sigilati intr-o lume pe care eu o numesc o inchisoare gen univesitate in care Constiinta Suprema ne-a inchis temporar pentru a ne constrange sa descoperim sensul cel din urma al vietii.

***

Si pentru ca mi-a placut poezia imi amintesc multe versuri concepute in inchisorile comuniste; poezii prin care poetii evadau din realitate iar noi ceilalti detinuti ne hraneam sufleteste cu poemele lor.

Poezia reprezinta una din formele artistice prin care se face legatura cu spiritualitatea. Detinutii ‘visau’ prin poezii, si acele vise le mentineau speranta… Eu stiu ca Dulcinea nu exista, dar totusi cred ca ar fi putut sa fie…afirma un poet evocandu-l pe celebrul Don Chihote. Sau, Vom pleca cu toiii, vom pleca pe rand, Nu se stie unde, nu se stie cand… afirma un alt poet al inchisorilor. Si ma intreb: Ce ar fi viata fara poezie? Fara imaginatie si fara vise? Ce ar fi literatura noastra fara Luceafarul lui Eminescu?  

Evadarile spirituale prin poezii din timpul detentiei ne ridicau la varful piramidei aspiratiilor omenesti si ne mentineau increderea intr-un viitor mai bun. Voi reda in continuare cateva versuri creiate de marii nostri poeti intemnitati de care imi aduc aminte chiar si in somn desi au au trecut aproape 80 de ani de cand le-am invatat pe dinafara.

Pentru inceput versuri din poemul Tu, dedicat Domnului:

Tu care te ascunzi in eterna-ti amiaza,

Si lumea o spanzuri in haos de-o raza,

Matanie tie si slava.

Izvor nevazut al vazutelor linii,

 ma scalzi si pe mine in baia luminii,

 un mugur de carne firava.

Sunt duh invelit in naluca de huma,

Sunt om odraslit dintr-un tata si-o muma,

dar sunt neraspuns la’intrebare.

Ce glas e dator sa-mi raspunda’incotro e,

 

oceanul de foc ce icnind fara voie,

zvarlitu-ma viu in miscare..?

Si cateva versuri din poemul Eu, dedicat neamului romanesc:

…De cate ori ma’ineaca plansul, de atat amar ce-am cunoscut,

ma imbratisez pe mine insumi, cel ce in vremi sunt nenascut.

De doua mii de ani incoace graesc in vii si tac in morti,

dar darz voi pune eu soroace inconvoiatei mele sorti.

Si cand tresalta milioane de acelasi sange si pamant,

In iuresul eternei goane, cum sunt ce-am fost, voi fi ce sunt!

(Ambele poezii sunt create de Nichifor Crainic).

***

In aceasta scurta expunere am incercat sa prezint modelul prin care oamenii evolueaza de la pamant pana la cer si de la… proza la poezie. In cursurile mele universitare am prezentat in intregime piramida evolutiei culturale, dar m-am concentrat pe laturile materiala si intelectuala. Le-am oferit totusi studentilor mei americani si din alte tari posibilitatea sa exploreze singuri dimensiunea spirituala a trairii.

Avand in vedere insa ca noi romanii traim puternic latura sufleteasca a vietii, voi relata in incheiere un episod din lagarele de prizonieri din fosta Uniune Sovietica, episod de care am auzit in inchisoare.

In timpul celui de la doilea razboi mondial Ana Pauker, comunista refugiata in URSS, vizita lagarele de prizonieri romani si incerca sa-i convereasca la noua ei ideologie. Ea explica ce inseamna comunismul: Fabrici si uzine, invatamant fara plata pentru toata lumea, gospodarii agricole colective, asistenta medicala gratuita, lume fericita…Apoi, cu un aer superior ii intreba.

Ce inseamna nationalismul vostru?

I-a raspuns un ofiter roman:

Nationalismul este ceea ce simt eu cand ma uit la Cetatea Neamtului si tu n-ai sa simti niciodata!

Nicolae Dima, USA, 9 decembrie 2023

***

(Prezentare orala in ziua de sambata, 9 decembrie 2023, la intrunirea Zoom a Cenaclului Destine Literare organizat si condus din Montreal, Canada, de confratele Alexandru Cetateanu. La reuniune au participat un numar neasteptat de mare de scriitori si iubitori de cultura din Canada, Statele Unite, Romania si mai multe tari vest Europene.)

Grafic: Piramida evolutiei de la Pamant la Cer: Mediul Natural, Comportare (behavior) Valori (values) Credinta (beliefs) Spiritualitate (realitatea celesta)