ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Am fost un opozant ferm al regimului comunist si ca redactor la postul de radio Vocea Americii eram bine cunoscut pentru integritatea mea morala. Prabusirea comunismului in decembrie 89 m-a determinat sa-mi schimb insa radical atitudinea si sa sprijin fara reserve integrarea Romaniei in structurile occidentale. In acest scop am depus toate eforturile pentru ca tara sa reobtina clauza natiunii celei mai favorizate si sa revina in familia tarilor democrate. Ulterior, am sustinut aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si cooptarea ei in Alianta NATO. La vremea respectiva eram optimist si speram intr-o schimbare reala a situatiei deplorabile din tara dupa 45 de ani de comunism.

Au trecut trei decenii de atunci si Romania s-a schimbat, dar numai de forma, nu si in fond. Integrarea in UE s-a realizat, dar greu si cu putine avantaje economice, iar admiterea in spatiul Shengen este amanata si blocata de ani de zile. De cine si din ce motive? Raspunsul e complex, e cinic pentru occident si e penibil pentru Bucuresti. Pentru occident si pentru unii din vecinii tarii, motivele sunt economice, entice si geopolitice. Pentru guvernantii romani motivele sunt multiple, intre care: lipsa de viziune cauzata de incompetenta si oportunism, coruptie, interese personale si servilism. Cu asemenea trasaturi si atitudini nu te respecta nimeni.

Faptul ca integrarea in Schengen a fost din nou amanata reprezinta doar un simptom al unei maladii grave si adanci. In timpul comunismului se spunea: noi ne facem ca muncim si ei se fac ca ne platesc. Fiii nomenclaturii de ieri care conduc azi tara au transformat vechea zicala… Noi mimam democratia si ne vedem de interese.

Guvernantii nostri impreuna cu afaceristii venali din vest isi vad de interese: Au vandut padurile, au demolat uzinele si le-au vandut la fier vechi, au vandut petrolul, au praduit flota oceanica, negociaza in secret gazele din Marea Neagra, si lista continua…

Fostul presedinte American Abraham Lincoln afirma candva: Poti sa inseli toti oamenii odata; poti sa inseli un om tot timpul, dar nu poti insela toti oamenii tot timpul. Pe cine inseala liderii de azi mimand democratia, vanzand resursele tarii si amanetand soarta intregii natiuni? Si cat timp va mai continua mascarada? Unde sunt cinstea, competenta si demnitatea? Unde sunt interesele nationale?

Natiunile sunt ca o familie in care pater familia, guvernul, se ingrijeste de fiecare membru. E adevarat ca nu e usor sa te ingrijesti de tara ta mentinand in acelasi timp un echilibru armonios cu lumea internationala. In acest scop trebue promovati la conducere liderii cei mai competenti.

Din punct de vedere economic, multi romani traesc azi in saracie. Unde e prosperitatea promisa? Avem intr-adevar libertate fizica, dar patru miloane de romani apti de munca au plecat din tara lasand in urma lor batrani si copii singuri. Avem magazine pline cu alimente din toata lumea, dar au fost sacrificati micii producatori locali. Avem scoli si universitati, dar ce se invata in ele? Ce perspective li se ofera tinerilor absolventi?

Pe plan etnic si geopolitic situatia nu e roza nici in tara si nici in Europa. Ungaria nu a renuntat la Ardeal si Ucraina nu da nici un semn ca ar fi dispusa sa negocieze cu noi. De fapt nici nu are cu cine negocia atata timp cat conducatorii nostri sunt instalati in birouri somptuoase pe salarii grase si asteapta pensii nesimtite. Pentru ei, cu sau fara Shengen, e la fel de bine. Ei nu doresc sa schimbe nimic. Se va schimba insa lumea din jurul lor, dar atunci va fi prea tarziu sa mai repare ceace au neglijat timp de peste 30 de ani.

In ultimele trei decenii Romania s-a aruncat orbeste in bratele Americii si ale Israelului. America are interese strategice globale si va apara probabil Europa in cazul unei catastrofe nucleare. Sa speram insa ca nu se va ajunge acolo. In ce priveste Israelul, acesta isi urmareste interesele economice si politice proprii. Romania ar trebui sa cultive insa relatii stranse in special cu marile tari Vest Europene si, dece nu? cu China, tara pe care nimeni nu o mai poate distruge fara sa pericliteze existenta intregii omeniri.

Referitor la opozitia actuala a Austriei, daca se dovedese ca respingerea aderarii la Schengen se datoreaza numai ei, ar trebui sa i sa raspunda in mod ferm: boicotarea unor produse si servicii austriece, controlul strict al afacerilor ei in tara, interzicerea firmelor care aduc prejudicii Romania. Pentru asemenea masuri e nevoie insa de lideri hotarati…

Pe vremuri faceam lobby in congresul SUA in favoarea Romaniei. Azi trebuie sa fac lobby la Bucuresti. Si imi amintesc cu un zambet amar pe buze ce imi spunea fostul ministru roman de externe Constantin Visoianu acum 50 de ani: E greu sa-i inveti pe romani sa fie si buni romani!

Prof. Dr. Nicholas Dima,

USA, 15 Decembrie 2022.