ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Intr-o simpla definitie pragmatica si fara pretentii savante, geopolitica este modul prin care marile puteri mentin echilibrul mondial atunci cand nici una dintre ele nu se poate impune singura.

Pe de alta parte, tarile moderne s-au format pe baza evolutiei firesti a principalelor etnii ale lumii care s-au constituit in state nationale. Tarile mici s-au afirmat deci pe criteriul evolutiei interne, dar si sub obladuirea marilor puteri. In acelasi timp, un rol foarte important in procesul de afirmare l-au avut elitele statelor mici care au stiut sa-si mobilizeze resursele si populatia, sa lupte, si sa-si asigure un loc propriu pe harta lumii.

Ca stat modern, de altfel ca toate tarile est-europene, Romania s-a afirmat in urma primului razboi mondial in baza criteriilor enuntate mai sus. In urma trativelor de pace de la Paris si, pe cat a fost posibil, tara noastra a adunat majoritatea teritoriilor locuite de romani din regiune si s-a lansat pe un drum de dezvoltare pasnica.

Din pacate, istoria a fost vitrega cu noi iar politicienii acelor timpuri au fost departe de a fi onesti si competenti. Se stie din istorie ce a urmat: pierderea Basarabiei, a Bucovinei de nord si a Transilvaniei. Sarind peste decenii, in prezent se pun din nou probleme teritoriale in estul Europei. Zilele acestea au fost intiate la Riad in Arabia Saudita negocieri Americano-Ruse cu consecinte potentiale majore pentru Europa, inclusiv pentru Romania. In aceste imprejurari, Bucurestiul nu trebuie sa ignore tarile care ne-au ajutat sa ne reintregim, in special Franta, Anglia si Statele Unite, dar sa nu uite nici faptul ca Rusia ramane o mare putere.

In aceste zile noua politica externa a Statelor Unite sub Presedintele Donald Trump este neasteptata si poate inaugura o noua era. Atitudinea presedintelui Trump a creat confuzie si nedumerire in Uniunea Europeana, dar a deschis si perspective neasteptate pentru estul Europei.

Este pregatita diplomatia romana pentru ceea ce s-ar putea intampla?

Ne aflam in fata unor desfasurari neprevazute si in acest context voi face urmatoarele remarci:

- Marea Britanie s-a desprins de Uniunea Europeana slabind si Uniunea si Anglia. La randul ei, UE este dezbinata si nepregatita atat fata de Rusia, cat si vis-a-vis de America.

- Statele Unite s-au lansat in negocieri directe cu Rusia vizand restaurarea pacii in Ucraina fara sa fi invitat Kievul si UE la tratative. Nici macar Anglia, aliat traditional si permanent al Americii, nu a fost invitata.

- Moscova la randul ei vizeaza o noua reorganizare est-europeana si mondiala, dar in termenii ei. Aici voi deschide o paranteza. In mai multe articole, inclusiv in cartea The United States vs. Russia: 2009-2019 (publicata la Washington si Londra de editura Academica Press in 2020) am scris negru pe alb ca Moscova nu va ceda niciodata Ucraina.

De fapt, e un mare semn de intrebare de ce s-a lasat Zelensky prins in acest conflict.

Oricum, la ora actuala, Presedintele Trump cu simtul lui de om practic, este constient de situatie si e dispus sa negocieze o solutie. El va face probabil anumite concesii Moscovei, dar in acelasi timp va incerca sa o separe pe cat posibil de China si sa o reapropie de America si de Occident.

Sa nu uitam ca la vremea lui Henry Kissinger a insistat ca Washingtonul sa negocieze de asa maniera incat sa nu faciliteze o apropiere intre Moscova si Beijing.

- Problema principala cu care se confrunta Trump in aceste zile este cum sa evite un conflict de interese cu Europa Occidentala. Si aici voi face o noua afirmatie axiomatica: Europa fara America isi pierde ponderea internationala si poate intra usor in sfera de interese, mai intai economice si ulterior politice, a Rusiei. La randul ei America fara Europa isi pierde masiv din puterea ei mondiala si risca sa ramana in urma Chinei. Concluzia este ca Statele Unite si Europa trebue sa ajunga neaparat la o intelegere in care sa incerce sa atraga eventual si Rusia. Un asemenea scenariu cere compromisuri.

Si ajungem la Ucraina, nodul gordian al acestor zile.

Spre deosebire de Romania si celelalte tari est-europene care au inceput o noua era dupa primul razboi mondial si s-au format pe criterii primordial etnice, Ucraina s-a format pe criterii... sovietice; adica prin „dreptul fortei”.

Este adevarat ca intre „forta dreptului si dreptul fortei” prevaleaza forta, dar in timp ce dreptatea fireasca e de lunga durata, dreptul fortei se schimba odata cu echilibrul geopolitic international.

Si am ajans la negocierile din Arabia Saudita care se desfasoara deocamdata cu usile inchise intre Statele Unite si Rusia.

Romania, daca mai are diplomati capabili, competenti si cinstiti, trebuie sa fie cu ochii in patru. Sa nu uitam ca in 1812 Basarabia a fost pierduta in urma unor tradari. Sa ne reamintim ca in august 1944 am pierdut o pace cat de cat onorabila datorita unui individ incompetent si orgolios. Suntem in ceasul al 12-lea. Sa ne ridicam la inaltimea evenimentelor asa cum s-au ridicat liderii nostri din timpul primului razboi mondial.

Nu stim exact ce gandeste Moscova, dar a facut mai multe aluzii la faptul ca Ucraina detine teritorii straine, inclusiv romanesti. Desigur, e vorba de Basarabia, nordul Bucovinei, Tinutul Herta si Insula serpilor.

Probabil ca Moscova va acepta reunificarea Romaniei, dar cu anumite conditii. Ma gandesc ca ar putea cere o zona teritoriala neutra de la Marea Baltica pana la Marea Neagra; sau poate doar o zona fara baze militare straine...

In ce priveste Ucraina, Kievul va trebui sa revina la realitate si sa-si restranga pretentiile. In mod convenabil, Zelenski se prevaleaza de Tratatul de la Budapesta si de garantiile oferite de tarile semnatare; un tratat politic temporar dar fara fundal etnic. Si totusi, Ucraina nu trebuie sa fie grav ranita si instrainata la aceste negocieri. Personal, consider ca este si in interesul ei de lunga durata sa accepte modificari teritoriale.

In cartea Bessarabia and Bukovina: The Soviet-Romanian Territorial Dispune, publicata la New York de Columbia University Press in 1982, sustineaam ca este in interesul ambelor tari ca dupa prabusirea comunismului sa negocieze noua granita dintre ele. Se pare ca, in sfarsit, am ajuns la acel moment.

Este pregatita Romania pentru scenariul de azi? Noi, romanii din America, suntem pregatiti sa intervenim si sa ne facem datoria!

Romania, fiind o tara mica si dependenta de marile puteri, va fi nevoita sa abordeze in mod foarte atent situatia in curs de desfasurare, si totodata, sa navigheze cu mare grija intre America, Rusia si Uniunea Europeana.

In calitate de geograf si de analist, sper ca presedintele Trump va invita la tratative atat marile tari Vest Europene cat si Ucraina si tarile afectate de posibile schimbari din estul continentului. Altfel, alternativa ar fi sumbra: razboi rece; razboi fierbinte; si poate chiar conflict nuclear...

Prof. Dr. Nicolae Dima, USA, 23 Februarie 2025