ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În prima fotografie - foto în bază - este calendarul ortodox pentru anul acesta, în care se trece data Paștelui din tabelele alcătuite pentru o perioadă de 532 de ani; perioada actuală fiind între anii 1941 și 2473. Data Paștelui pentru anul 2024, ca și pentru orice alt an era cunoscută din vechime prin tabelele lui Anatolius de Laodiceea în secolul al III-lea, ale Sf. Maxim Mărturisitorul în secolul al VII-lea și ale Sf. Ioan Damaschin în secolul al VIII-lea. Calendarul ortodox al oricărui an tipărit în perioada contemporană nu conține date științifice actuale. Dar, după cum vom vedea, el confirmă alte calcule astronomice moderne.

În a doua fotografie se pot observa fazele lunii aprilie ale anului 2024, care sunt trecute tot din tabelele pascale. În afară de aceste tabele se poate verifica corectitudinea acestor faze ale lunii și pe mâna Sfântului Ioan Damaschin, într-unul dintre cei șapte pași ai algoritmului, prin stabilirea temelionului, care corespunde lunii pline pascale, adică prima lună plină de după echinocțiul de primăvară. Așadar fazele lunii trecute în fiecare an în calendarul ortodox nu sunt preluate din surse moderne, cum ar fi saiturile astronomice, ci dintr-un calcul dinainte stabilit. În fotografie se observă că la începutul lunii aprilie am avut lună nouă luni, pe 8 aprilie.

În cea de-a treia fotografie avem una dintre imaginile eclipsei de soare din America de Nord. Se știe că eclipsa de soare poate avea loc atunci când luna este în fază de lună nouă, pentru că numai astfel este coliniară cu pământul și cu soarele și poate umbri o suprafață de pe pământ. Această eclipsă a avut loc exact pe data de 8 aprilie, cu diferențe neglijabile de fus orar. Faptul că în 2024 este lună nouă pe data de 8 aprilie, ca și orice altă dată de lună plină sau de lună nouă din orice an era cunoscut cu multe secole înainte de a se stabili cu mijloace moderne ora și minutul desfășurării eclipsei de soare din 2024.

În a patra imagine am expus un mecanism de mecanică cerească, în care se pot verifica în sistem heliocentric mișcările de rotație și de revoluție ale pământului și ale lunii. Acest mecanism ne face să înțelegem că există o strânsă legătură între deplasarea pământului pe orbită și fazele lunii. Adică luna si soarele nu au cicluri independente, ci depinzând unul de altul. Discutăm aici strict despre sistemul pământ- soare - lună. Dacă echinocțiul rămâne în urmă cu o zi, atunci pământul rămâne pe orbită și el în urmă cu o zi, deci luna, rămâne și ea în urmă cu o zi. La fel se întâmplă și pentru două zile și pentru 3 zile și în sfârșit, pentru 13 zile. La o corecție a echinocțiului și deci a calendarului cu 13 zile, ar trebui să existe automat și o corecție a fazelor lunii cu 13 zile. Echinocțiul tropic este o poziție exactă a pământului pe orbita sa și este pe 21 martie pe calendar gregorian și pe 3 aprilie pe calendar iulian. Dacă echinocțiul tropic, față de soare ar fi valabil pe calendarul gregorian înainte cu 13 zile, atunci luna ar trebui să fie și ea înainte cu 13 zile față de cum a fost la anul 325, adică aproape jumătate din ciclul său de 29,5 zile. Așadar astăzi ar trebui ca luna să fie văzută pe cer în loc de lună plină, lună nouă și viceversa. Și totuși, după cum se poate observa cu ochiul liber, luna de pe cer sau luna din calendar nu este decalată, ceea ce înseamnă că nici poziția pământului pe orbită și nici echinocțiul nu sunt decalate. Cu alte cuvinte, deși noi pe pământ zicem că suntem pe nou, luna tot pe vechi este.

În concluzie, pentru data Paștelui din acest an pentru catolici, pe calendarul gregorian a fost echinocțiul pe nou pe 20 martie, iar paștele pe 31 martie. Dacă calculul ar fi fost corect, luna plină trebuia și ea decalată pe nou cu 13 zile, deci luna plină ar fi fost pe 11 aprilie, ceea ce înseamnă că pe 8 aprilie ar fi fost aproape lună plină și în America nu ar mai fi avut loc eclipsa de soare. Eventual ar fi putut să fie în aceste zile o eclipsă de lună, dar în niciun caz de soare.

Pentru Biserica ortodoxă, pe calendarul iulian, echinocțiul este pe 3 aprilie, luna plină pascală pe 24 aprilie, următoarea duminică Pesachul evreiesc și peste încă o duminică Paștele pe data de 5 mai. Ceea ce trebuia demonstrat.

Verificare.

Vom verifica pe calendar iulian data următoarei eclipse de soare care va fi observabila din tara noastră in anul 2081 

În ultima fotografie am prezentat o parte din tabelul pascal, unde se poate afla în ce zi va cădea Paștele în anul 2081. De altfel, după cum am mai spus, această dată se poate determina și fără acest tabel prin minunatul calcul de pe Mâna Sfântului Ioan Damaschin, care este o bijuterie a matematicii. În 2081, putem determina pe nodurile falangelor de la mână crugul soarelui 14, crugul lunii 8, temelia 1, luna plină pascală pe 24 aprilie și Paștele pe 4 mai. Luna plină pascală fiind pe 24 aprilie, putem determina prin adăugarea celor aproximativ 29 de zile că va fi în continuare lună plină pe 23 mai, 22 iunie, 21 iulie, 20 august. Adunând jumătate din ciclul lunar, adică 14 zile, ajungem la data de 3 septembrie când va fi lună nouă și este preconizată următoarea dată a unei eclipse totale de soare observabile și din țara noastră, 3 septembrie 2081.

Note:

1) Am făcut această prezentare explicată cât mai simplu în 5 imagini, fără a intra deloc în alte detalii care țin de calcule astronomice sau pascale la cererea prietenilor mei, printre care și profesori de matematică, deoarece ei mi-au reproșat că altă dată am prezentat calculul datei Paștelui, intrând în prea multe detalii. Am evitat deci alte explicații mai sofisticate, deși poate că erau necesare.
2) Nici pe departe nu am vrut să aduc în discuție toate argumentele care pledează pentru sau care sunt împotriva corectitudinii calendarului gregorian, deoarece articolul meu nu se dorește a fi o polemică, ci o prezentare apologetică scurtă axată strict pe argumentul pendulei gemene, care nu a putut fi niciodată modificată, pentru că toată lumea o vede, este luna de pe cer.
3) Evident, postarea nu este pentru oamenii credincioși, care oricum nu pun la îndoială faptul că Sfinții Părinți ne-au lăsat un mod corect de prăznuire a Învierii Domnului și dincolo de toate calculele, ei au stabilit adevărul revelat, care vine de la Adevărul Întrupat și nu trebuie confundat cu adevărul logicii noastre umane.