ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Un proverb spaniol spune ca in fata celor puternici e bine sa ai putina rabdare. E cazul tarilor mici care depind de interesele tarilor mari si puternice. E cazul liderilor politici si de opinie romani. La ora actuala ne aflam in fata unor desfasurari geopolitice internationale atat reale cat si potentiale si negocierile pentru o noua Europa au inceput deja in Arabia Saudita.
 
La negocieri participa doar trimisii Americii, condusa de noul presedinte Donald Trump, si ai Rusiei, condusa de acelasi presedinte Vladimir Putin. Primul este un om de afaceri care urmareste sa-si impuna viziunea pe plan international. Al doilea este un vechi jucator de sah care doreste sa consolideze pozitia tarii sale in Europa. Miza jocului este redefinirea sferelor de interese si riscul nereusitei ar putea fi un razboi cu potential catastrofal. 

Ambii lideri sunt anti-globalisti, dar fiecare din motive proprii si amandoi au probleme. Liderul rus e nationalist si vrea sa extinda sfera de influenta a Rusei. Presedintele Trump nutreste sentimente anti-globaliste pentru ca marii magnati internationali se folosesc de puterea Americii pentru a-si extinde propriile afaceri. In opinia sa, Statele Unite au doar de pierdut de pe urma unui sistem global condus de indivizi nealesi de cetatenii nici unei tari. Trump respinge tototdata si un postulat istoric: Toate marile puteri ajung la un anumit apogeu, dupa care intra in declin. El vrea sa refaca America, make America great again, dar se loveste de o realitate mondiala noua si dura. 

Lumea s-a schimbat radical in ultimele decenii; alte tari au avansat si America a cam batut pasul pe loc. In acest sens, Trump cauta in exterior cauzele declinului interior prin care trece tara. Aceste cauze sunt multiple, uneori sunt reale si alteori sunt gresit identificate, iar solutiile preconizate de presedinte sunt fie inaplicabile, fie riscante si ar declansa reactii nedorite. Ma gandesc la tarifele vamale pe care Casa Alba le-a anuntat deja. Am in vedere antagonismul afisat clar al Americii fata de China. Si ma gandesc cu ingrijorare la neglijarea de catre Washington a Europei. La acest punct reiterez o idee: Europa fara Statele Unite isi pierde ponderea politica si militara; America fara Europa risca sa piarda hegemonia mondiala. Altfel, se spune ca Rusia este o tara nedezvoltata care poseda un mare arsenal nuclear. America este o tara dezvoltata si bine inarmata nuclear, dar fara Europa ar ramane singura intr-o lume din ce in ce mai anti-americana. Si ajung la situatia actuala.

Trump s-a angajat sa opreasca razboiul din Ucraina in timp ce Uniunea Europeana si Marea Britanie vor cu tot dinadinsul sa-l continue. In acest scop au anuntat ca vor crea un fond de 800 de milarde de dolari in vederea reinarmarii. De unde va scoate Uniunea acesti bani cand situatia social-economica a Europei e deja precara si viitorul este incert? Nu e de mirare ca Washingtonul s-a angajat in negocieri directe cu Moscova neglijind Europa. Si ce spera sa obtina administratia Trump? In opinia mea, spera sa opreasca razboiului din Ucraina; urmareste anumite avantaje economice atat in Ucraina cat si in Rusia; vrea sa reseteze configuratia geopolitica europeana, si probabil, doreste sa rupa Rusia de China si sa atraga Moscova in sfera occidentala. 

Se repeta cumva scenariile negocierilor de pace de la Paris dupa cele doua razboaie mondiale, dar cu diferentele de epoca. Dupa primul razboi s-a tinut seama si de doleantele micilor tari afectate de marele conflict. Dupa al doilea razboi mondial, deciziile au fost luate de cele patru puteri invingatoare. La discutiile actuale din Arabia Saudita, participa numai America si Rusia. Daca vor ajunge la o intelegere Washingtonul si Moscova vor comunica si vor aplica verdictul, practic fara consultari cu alte tari. Ceilalalti vor trebui sa se conformeze. Si aici voi prezenta un scenariu la care ma gandesc si care va afecta direct si pofund Romania. Tratativele nu vor fi insa deloc usoare. Ce urmaresc totusi concret cei doi mari protagonisti?

Din perspectiva mea, presedintele Trump urmareste in primul rand beneficii economice, si in al doilea rand, doreste sa-si puna amprenta pe istorie si sa ramana liderul care a reusit sa evite al treilea razboi mondial. Presedintele Putin urmareste sa-si asigure dominatia regionala. Ambii pot castiga ceva, iar Ucraina ar urma sa devina marele perdant. Pe plan teritorial, Putin va retine Crimea si, cu mici retusuri, regiunile ocupate din sud-estul Ucrainei. El va insista totodata ca viitoarea Ucraina sa devina neutra. Cred deasemenea ca Moscova va cere ca tarile Est-Europene, dela Marea Baltica pana la Marea Neagra, sa inchida orice baze militare straine aflate pe teritoriile lor. Sunt convins totodata ca negocierile vor stabili anumite clauze politice si vor prevede modificari teritoriale care vor afecta mai multe tari. Si ajungem la tara noastra.

Instinctul meu de analist geopolitic imi spune ca Rusia va permite Basarabiei sa se uneasca cu Romania, dar cu anumite conditii. Nu intueisc insa daca va permite reunirea cu tara a Basarabiei si a teritoriilor istorice romanesti or numai a actualei Republici Moldova. Unele puncte sunt delicate si negociabile. Si dece ar accepta Moscova acest lucru? Pentru ca pe de o parte, ar mai repara putin relatiile romano-ruse si in acelasi timp, are nevoie de asemenea ameliorari in noua faza in care intra istoria. Pe de alta parte, Rusia fiind Rusia, ar putea exercita in continuare presiuni asupra guvernului roman prin etnicii rusi aflati in Basarabia. Si Rusia ar mai avea un avantaj: ar lasa nerezolvate unele chestiuni teritoriale intre Romania si Ucraina si Moscova s-ar erija in pozitia de arbitru international... 

Guvernul de la Bucuresti ar trebui sa analizeze situatia si sa se pregateasca foarte atent pentru un asemenea scenariu. Jocul servil si schimbacios al liderilor nostri intre Bruxelles si Washington ar putea lasa Romania pe dinafara. De alta parte, provocarea inutila a Rusiei chiar in aceste zile reprezinta o atitudine infantila care nu serveste la nimic. Pana mai ieri influencerii romani se ploconeau in fata Americii si acum au sarit peste cal si o critica vehement. Isi vor schimba oare atitudinea si fata de Rusia daca se schimba directia vantului? In politica nu exista loc pentru amatorism...

Intre timp, romanii responsabili din Statele Unite au contactat Departamentul de Stat, Congresul si Casa Alba si au intervenit in apararea drepturilor legitime ale Romaniei! In acest sens, au trimis presedintelui Trump un memorandum detaliat insotit de urmatorul mesaj:

Domnule presedinte, Romanii Americani apreciaza faptul ca incercati sa restabiliti pacea in Europa. Noi consideram foarte important insa ca negocierile de pace sa anuleze prevederile Pactului Ribbentrop-Molotov referitoare la Romania. Sub presedintia dvs. Romania si Ucraina ar putea negocia un tratat de care sa beneficieze atat ambele tari cat si Statele Unite. In calitate de cetateni Americani, suntem pregatiti cu toate cunostinele si posibilitatile noastre sa contribuim la redresarea unei injustitii istorice... 

USA, 27 Martie 2025 (Ziua Unirii Basarabiei cu Țara)