ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Monumentul închinat goralilor care au contribuit la eliberarea Poloniei de cavalerii teutoni, la 1410, undeva, în Munții Tatra (foto stânga). La bază, o placa în cinstea Eroului necunoscut. Goralii sunt numiți "muntenii" Poloniei.

Cel mai mare muzeu al lor, al "muntenilor valahi" este în... Cehia, la Roznov, in Moravia.

Ca urmare a genocidului austriac din sec XVII - care trebuie studiat, afirmat și lămurit nu doar științific, ci și politic, fiind, probabil, prima crimă în masă din Europa modernă (care a prefatat dărâmarea mănăstirilor ortodoxe din Transilvania de către generalul austriac Bukow), când au fost omorâți cca 17 mii de valahi-gorali, aceștia au suferit un soc cultural.

Cam ca românii care au trecut prin teroarea hortystă: n-au mai îndrăznit sa își vorbească limba, pe care și-au pierdut-o în timp, și au trecut la catolici - dar bisericile lor stau mărturie că au origini ortodoxe.

Mărturisesc memoria acestei grozăvii și azi prin inima de oțel pe care o poartă bărbații la gât, din munți până în Cracovia, și în podoabele stradale de Crăciun. Azi, goralii sunt mândri de originile lor și profita din plin de libertatea pe care o au de "a se afirma cu specific regional".

Muzica lor e izbitor de familiară nouă, cu dese accente ale taragotului ardelenesc.

Nu e loc în Carpații polonezi sa nu vezi denumirea de goral cu simbolistica aferenta - costumul popular, oaia, calul: servicii turistice, restaurante, firme de construcții...

Evident, România ii ignora la nivel guvernamental. Tratatul scos de cehi (!) acum câțiva ani privind UNITATEA ARHITECTURALA DE TIP VALAH A ÎNTREGULUI LANȚ AL CARPATILOR a fost blocat la traducere acum doi ani la noi (la nivelul unui institut de cercetare al Academiei și la nivelul Muzeului Satului), cehii fiind bucuroși sa fie și o traducere în romana.

Ar fi fost un privilegiu pentru noi (munca era făcută în bună măsură de alții), cu obligații pe măsură la nivelul întregului aparat de stat, de la MAE, Ministerul Culturii, ICR, AGERPRES, la învățământul universitar, etc. Inaintemergatorul descoperirii lor a fost prof. Gheorghe Sisetean, cu lucrările sale despre vlahii din Moravia.

Azi, prof. Avram Fitiu este unul dintre cei mai aplicați susținători ai cauzei românilor din Carpații polonezi (fptp dreapta).