ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Cine nu a auzit de monahul Arsenie? Cine nu l-a citit pe Părintele Arsenie? Cine nu s-a rugat la marele duhovnic – Părintele Ardenie Boca? Sunt mulți creștini care au avut privilegiul de a-l fi cunoscut personal pe călugărul Arsenie. Eu nu l-am cunoscut personal pe Părintele, ci numai din citirea scrierilor sale și din mărturisirea creștinilor care l-au cunoscut sau care au primit ajutor de la sfânt. A-l cunoaște pe Părintele Arsenie Boca este un dar de la Dumnezeu.

Pentru că cine l-a cunoscut și l-a simțit în rugăciune pe Părintele Arsenie nu poate să nu se cutremure, să nu se emoționeze până la lacrimi la vederea bărbatului desăvârșit, a Sfântului Ardealului, cum i se mai spune în rândul poporului binecredincios, pentru că acest suflet care exprima pacea, credința, bucuria duhovnicească purta cu sine însuși Cuvântul cel pururea veșnic și tainic, pe Domnul nostru Iisus Hristos.

Cine este călugărul mistic numit Sfântul Ardealului? În primul rând, Părintele Arsenie este dătător de lumină, pace, bucurie, este purtător de har, pricepere și înțelepciune, este grabnic ajutător celor în nevoi și necazuri. Părintele Arsenie luminiază mințile cele întunecate, încălzește prin focul dumnezeiesc din el, inimile reci și împietrite, aduce pace, liniște și bucurie celor întristați și mâhniți, dă curaj și tărie celor pierduți în tumultul grijilor lumești, aduce nădejde celor împovărați cu păcate grele, împarte din dragostea și bucuria sa cea dumnezeiască la toți și iată că ele nu se termină, ci mai mult se îmbogățesc.

Părintele Arsenie Boca s-a născut în localitatea Vața de Sus, în județul Hunedoara, la data de 29 septembrie 1910. Părinții acestuia, Iosif și Cristina, l-au botezat cu numele de Zian. Tânărul începe Școala Gimnazială în satul natal și apoi intră la Liceul Național Ortodox "Avram Iancu", din Brad. În anul 1929, Zian se înscrie la Institutul Teologic din Sibiu, iar în anul 1939 termină Academia de Arte Frumoase, din Bucuresti. Pe lângă studiile teologice, el urmează și cursuri de medicină (în special cele de anatomie), participă cu interes la prelegerile de mistică ale lui Nichifor Crainic.

După terminarea studiilor, intră în obștea de la Mănăstirea Brâncoveanu, din Sâmbăta de Sus. Primăvara și vara anului 1939 le petrece în Sfântul Munte Athos. Apoi, în data de 3 mai 1940, tânărul frate Zian este tuns în monahism, primind numele de Arsenie. Din acest moment, viața tânărului Zian ia o traiectorie profund religioasă, urmând cu pasiune, zel și rigoare calea lui Hristos. Viața lui sfioasă, smerită și duhovnicească va fi împărtășită și celor din jurul său. Este hirotonit ierodiacon (3 mai 1940), apoi ieromonah (10 aprilie 1942), apoi duhovnic (10 mai 1942), iar in cele din urma protosinghel (15 august 1949).

La numai doi ani de la intrarea în monahism, în anul 1942, călugărul Arsenie este hitotonit preot, fiind rânduit stareț în Mănăstirea Brâncoveanu. În anul următor, el iși sapă o peșteră în munte, numită astăzi Chilia Părintelui Arsenie Boca, aflată la izvorul văii Sâmbăta. În anul 1945, Părintele este anchetat de Securitate, la Râmnicu Vâlcea, iar în anul următor, la Brașov. Slujba de Izvorul Tămăduirii, săvârșită în ziua de 7 mai 1948, este ultima participare a sa. În același an, este anchetat la Făgăraș. Părintele Arsenie Boca este chemat la Domnul la data de 28 noiembrie 1989, din Sinaia, el fiind înmormântat în cimitirul Mănăstirii Prislop, care a devenit, cu timpul, locul de pelerinaj al creștinilor, în special la 28 noiembrie, în fiecare an, când se face slujba de pomenire a sfântului.

În al doilea rând, Părintele Arsenie împrăștie raze de lumină și speranță la toți crdincioșii, adapă din apa vieții pe toți cei însetați după Cuvântul cel pururea veșnic și tainic – Iisus Hristos, aduce mângâierea, blândețea și bunătatea Maicii Domnului pentru cei împovărați de griji, nevoi și necazuri, ne poartă în gând și în suflet pe fiecare în parte și pe toți laolaltă.

În al treilea rând, Părintele Arsenie a primit arvuna vieții veșnice și o împarte cu dragoste și bucurie și nouă celor nevrednici și păcătoși. Așa cum îngerii sunt lumină pentru sfinți, tot așa Sfântul Arsenie constituie lumină, povață și pildă vie de credință creștină ortodoxă autentică pentru noi, creștinii mireni.

Părintele Arsenie Boca a făcut cunoscute , atât cât a putut, o serie de profeții pentru anumite persoane, de pildă, i-a prezis sfârșitul lui Ceaușescu în anul 1989, dar și anumite aspecte ale societății românești. A profețit intrarea în NATO și UE a României și faptul că românii o vor duce din ce în ce mai rău: ”Nu veți ști nici ce mânca și nici ce veți bea, toate vor fi falsificate”. A prezis și intrarea în Biserică a ecumenismului, considerat de către sfânt a fi cea mai mare erezie a mileniului al III-lea și multe altele.

Așadar, cine este misticul Munților Apuseni? Părintele protosinghel Arsenie Boca este Profetul României de ieri, de azi și de mâine în care trăim și ne mișcăm. Astăzi, la 31 de ani de la plecarea Părintelui Arsenie la Domnul Iisus Hristos, noi creștinii ortodocși mireni din România și de pretutindeni, să mulțumim, să ne rugăm și să cântăm cu voce tare: Veșnică pomenire a Profetului României, Părintele Arsenie Boca, din neam în neam! Amin!

Poporul binecredincios dorește cu nerăbdare să se închine Sfântului Arsenie canonizat: "Joi, 5 septembrie 2019, la sediul Episcopiei Devei și Hunedoarei, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, s-au desfășurat lucrările ședinței Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului. În cadrul ședinței Sinodului mitropolitan, ierarhii prezenți au luat act cu aprobare de dosarul de canonizare întocmit de Comisia specială teologică mitropolitană pentru canonizarea Părintelui Arsenie Boca. Dosarul complet și studiul document asupra sfințeniei vieții Cuviosului Părintelui nostru Arsenie vor fi înaintate spre examinare și decizie Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române”, se arată în comunicatul de presă al al Episcopiei Devei și Hunedoarei.

Preacuvioase Părinte Arsenie, de acolo, din ceruri, roagă-te pentru noi păcătoșii! Amin!

Doamne, ajută!

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews