ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Om mai iubitor de sine decît Klaus Iohannis n-a avut niciodată România în fruntea ei. Atît de mult se iubește Iohannis pe sine, încît a ajuns să-i prețuiască în mod exagerat pe cei care se gudură pe lîngă el mai ceva decît Leul din Natuba pe lîngă Sfătuitorul din romanul lui Llosa!

Aveți în imaginea de mai sus două fotografii alăturate: una în care Carmen Iohannis, soția Președintelui, îl privește admirativ pe soțul său, cealaltă în care Florin Cîțu se topește, pur și simplu, de admirație față de Iohannis, cel care-i îngăduiește să pășească alături de el.

În privința lui Carmen Iohannis, sentimentul de admirație are o justificare, fiind soția iubitoare care își admiră partenerul de viață ajuns în cea mai mare funcție din stat. Însă această admirație n-o împiedică să rămînă la Sibiu, refuzînd să locuiască în palatul de milioane de euro, pus la dispoziție de către stat pentru familia prezidențială, deși Klaus Iohannis ar dori s-o aibă mereu alături pe „răvășitoarea” lui soție.

În schimb, în cazul lui Florin Cîțu, privirea aceea galeșă din fotografie arată că și el parcă ar vrea să-l ia de braț pe Iohannis, așa cum face Carmen, și, la un semn al Președintelui, ar fi în stare să se ducă el să locuiască alături de acesta în „casa președintelui”!

Poate că aceste două mari iubiri, una față de mîndra lui soție, cealaltă față de lingușitorul suprem, îl fac pe Klaus Iohannis să fie săptămînal pe drumuri, în acea navetă București-Sibiu și retur, în egală măsură costisitoare pentru el și scandaloasă pentru noi, poporul. Așa că a decis, în ciuda tuturor criticilor, să-i împace pe cei doi muritori care-l iubesc aproape în mod egal: stă trei zile în București cu Florin Cîțu și alte trei cu Carmen Iohannis la Sibiu! În a șaptea zi a săptămînii, parafrazînd poezia lui Marin Sorescu despre Shakespeare, „fiindcă este peste măsură de istovit, se duce sa muncească puțin” pentru țară.

Vă dați seama ce dramă teribilă pentru noi, ca în aceste momente de grea cumpănă, cu pandemia la ușă, cu economia ajunsă aproape de colaps, cu țara înglodată în datorii, marea preocupare a președintelui să fie cum să-i împace pe cei doi, Carmen și Florin, astfel încît nu cumva să se știrbească iubirea pe care aceștia i-o poartă lui!

Oricît de comod ar fi Mercedesul acela blindat cu care face săptămînal naveta București-Sibiu și retur, totuși, corpul său imens trebuie, la un moment dat, să simtă oboseala. Cu toate acestea, iubirea de sine trebuie să treacă peste toate obstacolele, astfel încît Klaus Iohannis să rămînă mereu sub lumina celor două patimi ce se consumă în jurul său.

Un poet american din sec. XIX, Ralph Waldo Emerson, spunea: „Cele mai multe umbre din viața noastră sunt cauzate de faptul că stăm în propria noastră strălucire”. Habar nu avea el că umbrele acelea despre care vorbește se anulează dacă strălucirea vine din două direcții: a lui Cîțu din București, a lui Carmen dinspre Sibiu!
 
Autor: Ion Spânu