ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


A douăzeci și șasea zi de război. Stalemate, blitzkriegul terminat definitiv. Ca dovadă, la nord-vest de KIev rușii sapă tranșee și amplasează câmpuri de mine la vest de Irpin ca măsuri de precauție împotriva contraatacurilor ucrainene, dar este un semn că asediul KIevului va fi de durată. Nici la nord-est de Kiev lucrurile nu progresează pentru ruși, ba dimpotrivă, le sunt atacate convoaiele de aprovizionare, pozițiile le sunt neasigurate prin faptul că nu au cucerit Cernikiv, Sumy si Harkov. Mai la sud, în Luhansk, rușii încă nu au reușit să înconjoare o grupare ucraineană prin faptul că au eșuat în mod repetat să cucerească Izium, punct-cheie pentru a realiza încercuirea.
 
Mariupolul încă rezista prin lupte de strada, am mai zis ca un adevarat miracol, nu știu cât vor mai rezista, dar nu pot ceda. NU știu cum stau cu muniția și restul, dar, având în vedere că rușii nu au compartimentat încă apărarea, în sensul că nu au spart-o în mai multe insule, rămânând încă compactă, există premiza ca să mai reziste câteva zile cel puțin. Poate vă întrebați ce vreau să zic aici, dar este foarte simplu. În asediile în care se ajunge la lupte de stradă, când atacatorul este net superior, una din tacticile acestuia este să evite punctele întărite ale asediatului, să le ocolească și să le izoleze, ca apoi să le distrugă pe rând. Este vorba de o fragmentare a apărării. Am văzut asta inclusiv la Stalingrad. Or, apărarea Mariupolului, deși se duce în oraș, nu este încă fragmentată, după ultimele informații, deci are șanse să mai dureze.

La sud-vest, rușii și-au cam luat adio de la Odessa, cel puțin pentru o vreme, ba dimpotrivă, trebuie să facă față contraatacului ucrainean spre Kherson care i-a cam pus pe picior greșit. Așteptăm confirmarea sau infirmarea pierderilor ridicate ale rușilor din această zonă, inclusiv adjunctul flotei Mării Negre, dacă a fost eliminat aici, înseamnă că era cu treabă, de a coordona acțiunile flotei cu trupele terestre, ceea ce nu prea le-a ieșit cu Odessa. Presupun că ucrainenii au primit informația știm de la cine și au lovit la coordonatele precise. Ofensiva ucraineană spre Kherson, dacă este susținută, poate crea probleme serioase rușilor, mai ales dacă este dusă și spre est, ar putea să taie retragerea celor aflați la nord-vest de direcția de înaintare. Cu toate acestea, surprinzător, vedem un avans spre nord, către Krivoi Rog, ceea ce mi separe o mișcare proastă din partea rușilor. Să încerce să distragă atenția și forțele ucrainenilor? Este absurd, nu cu forțele trimise spre Krivoi Rog! Este un oraș o dată și jumătate mai mare decât Mariupol, care rezistă de două săptămâni total izolat, și rușii trimit o forță total insignifiantă să amenințe Krivoi Rog. Sau poate cred că pot amenința cu tăierea legăturii orașelor Krivoi Rog și Dnipro cu vestul țării, sau pot învălui pe flanc atacând Zaporoje dinspre vest concomitent cu un atac pe front, dinspre sud? Da, poate, dar cu trupe de zeci de ori mai numeroase, care să asigure ori o flancgardă  puternica spre Krivoi Rog, dacă nu chiar izolarea și cucerirea orașului, lucru foarte dificil după cum vedem la celelalte orașe ucrainene. Or, această trupă expediționară slabă trimisă spre Krivoi Rog, în cazul în care va vira spre vest va fi total izolată și predispusă încercuirii și distrugerii, fiind prinsă la nord de Nipru, iar retragerea i-ar putea fi tăiată cu ușurință. O astfel de manevră ar putea fi făcută cu efective mult mai numeroase, dar numai după anihilarea amenințării contraatacului ucrainean de la Kherson. Dar, ca și comandament rus, dacă nu ai reușit să treci de Mikolayv, te arunci într-o aventură și mai riscantă spre nord, unde nu ai concursul flotei și te afunzi tot mai departe? Ori comandamentul militar rus și-a pierdut rațiunea, ori operațiunile militare sunt conduse direct de Putin (fără experiență în conducerea operațiunilor militare, dar așa făcea și HItler) și generalii săi nu au nici un cuvânt. 

Situația de stalemate poate fi una de durată, este o fază de război de uzură, din care nu se poate ieși decât dacă una din forte reușește să clădească o forță militară suficientă care să aducă decizia pe unul dintre fronturi și apoi să se răsfrângă și pe celelalte. Or, căderea previzibilă a Mariupolului nu cred că ar elibera atât de multă forță combativă încât să rupă echilibrul pe celelalte fronturi, mai ales că și aceasta va fi destul de scuturată de luptele din Mariupol. Să vedem dacă, după atâtea ezitări și amânări, Putin l-a convins până la urmă pe Lukașenko să arunce armata Belarusului în luptă. Belarușii sunt și mai demotivați decât rușii, dar ar putea face mult rău, în sensul că vor fi aruncați în Ucraina pe lângă granița Poloniei și de-a lungul ei, cu scopul de a avansa și a sigila căile rutiere și feroviare dinspre Polonia spre teatrele de operațiuni, asta însemnând faptul că singura cale prin care ajutorul occidental poate ajunge pe front este cea rămasă, mai lungă, din România.

Un război de uzură este lung și costisitor pentru ambele părți. Încercările de a depăși stalemateul pot fi deosebit de sângeroase, să ne amintim de Somme, Verdun și altele. Dar, printre altele, erodează foarte mult moralul militarului, cu cât mai mult timp trece fără o decizie militară, ci doar în lupte de uzură.

Ce se poate întâmpla când moralul se degradează peste o anumită limită? Să ne amintim, tot din istoria Rusiei, anii 1917-1918, când militarii ruși nu s-au mai supus ordinelor, au dezertat în masă și au plecat spre casă.  Printre altele, au răsturnat regimul țarului, apoi un puci a instaurat dictatura lui Lenin, apoi a urmat un război civil întins pe patru ani. 

Ca rezultatul impasului de pe front, se poate ajunge din nou la dezertări în masă în rândul trupelor ruse? Posibil. Se poate repeta istoria din 1917-1918, răsturnarea regimului și toate celelalte? Asta cred că nimeni nu știe.
 
Război Ucraina Ziua 26

Vezi galeria Război Ucraina Ziua 26