ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Datoria publică a ajuns la recordul istoric de 168,8 miliarde de euro anul trecut. Lucrurile au scăpat total de sub control de la pandemie încoace, întâi sub guvernările liberale, în coaliție cu USR și UDMR. Iar acum continuă sub coordonare pesedistă în alianță cu PNL. Doar anul trecut, Marcel Ciolacu a mai adăugat aproape 25 de miliarde de euro la datoria națională.

Sunt sume colosale, cu care s-ar fi putut ridica o întreagă industrie națională, dar nimeni nu poate spune pe ce s-au risipit, pentru că nu s-a realizat mare lucru. S-au plătit tributuri prin contracte de achiziții de armament, s-au achitat dobânzi la împrumuturile anterioare, s-au sifonat spre firme private, s-au cumpărat presă și categorii de votanți în perspectiva alegerilor.

Dar asta nu poate ține la nesfârșit. Unele țări mari, ca Germania, sunt deja intrate în recesiune. Vine o criză uriașă. Am avut creștere, dar n-am pus nimic deoparte, încă e pace, dar suntem amenințați de războaie, încă nu ne-a lovit un cataclism natural. Dar ce am face în caz de criză și când creditorii externi vor spune: stop, v-ați întins mai mult decât v-a fost plapuma, e timpul să strângeți cureaua!...?

Tabloul e completat de catastrofa demografică. „Pentru prima dată în istoria României, creșterea e dată de muncitori aduși din străinătate, nu de nașteri”. Banii se mai pot recupera, dar populația, nu. Cine are habar azi ce datorii aveau Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, Mircea sau Țepeș? Sunt amintiți doar pentru că s-au luptat ca neamul lor să nu dispară, nu pentru că au avut creștere de PIB la un moment dat. Acum nu doar că nu lăsăm ceva material urmașilor, dar nu le mai lăsăm nici o țară în care să se simtă acasă.

În anul care tocmai s-a încheiat s-au născut 150.000 de copii și au plecat din țară 250.000 de români, preponderent adulți. Pierdem un milion la fiecare deceniu, dar guvernanții și stăpânii lor de afară, la care ne îndatorează, au grijă să ne aducă înlocuitori. Așa e că era o teorie a conspirației „înlocuirea”?

*

Dar apar și semnele că devenim și noi o țară ca afară. Ba chiar o țară ca în filme, am putea spune. Polițiștii din Brașov au arestat ieri doi oameni de afaceri pakistanezi, care își deschiseseră o afacere foarte interesantă în țara noastră. (E posibil să fie un act de discriminare din partea oamenilor legii, aici nu mă pronunț.)

Activitatea la care s-au gândit investitorii străini era să organizeze răpiri și să ceară răscumpărări. Un segment de activitate dinamic la care, să recunoaștem, suntem rămași în urmă. Deocamdată, ei vizau clientela externă (conaționali), dar se puteau extinde și spre publicul ardelean, dacă nu erau întrerupți din creștere.

Concret, răpeau alți bengalezi, pe care îi țineau într-un apartament din cartierul Uranus din Brașov, sub amenințarea armelor. Și de la care solicitau recompense de 10.000 de euro. Unul dintre răpiți a reușit să scape prin metoda omului păianjen, escaladând blocul pe geam, de la etajul patru.

Unchiul victimei a vorbit în direct prin apel video cu răpitorii și a văzut cum nepotul lui e maltratat, dacă nu dă mai repede suma cerută. La percheziție s-au găsit la respectivii bani, droguri și un pistol cu țeava obturată. (Nu se știe de ce.)

Am să abandonez părerile mele învechite, care îi irită pe unii dintre urmăritori și am să le dau dreptate. E exact așa cum spun ei: dacă românii noștri pleacă sau beau la cârciumă și nu vor să facă nimic, trebuie să aducem alții care să facă treabă. Văd numai avantaje. În primul rând, iată că nu mai aducem doar necalificați, chelneri și salahori, ci antreprenori, oameni cu idei de afaceri.

Așa cum mi s-a mai spus, nu trebuie să plângem după industria veche, ca niște ceaușiști nostalgici, pentru că acum suntem în capitalism. Iar în capitalism contează să faci bani. Nu contează că e videochat, shaormerie, call center sau firmă de răpiri, tot o afacere e și într-un final crește PIB-ul. Din ceva trebuie să plătim pensiile!

O să spuneți că nu plăteau taxe. Plăteau alții taxă de protecție. După aia, când cheltuiesc banii, nu dau TVA la magazin? N-ajunge la buget!? Ajutau piața imobiliară - au închiriat un apartament, aveau mașină - RCA, benzină, taxă de drum... Dacă apucau să se dezvolte, probabil își și cumpărau alte mijloace de producție. Luau apartament, o vilă de unde să nu se audă zgomote, mai multe mașini, cum au făcut frații Tate de pe urma fetelor. (Despre videochat mi s-a spus că e o activitate legală. Păi și răpirea poate fi legală, dacă o legalizăm.)

Dacă asta nu e investiție în țară, nu știu ce e! Merg mai departe și zic. Dacă creează la noi un domeniu nou de activitate, apar și alte servicii. Cresc firmele de pază, o să fie cerere de bodyguarzi. Puteau să ajungă să aibă și salariați, dacă li se dădea timp. Ar fi dezvoltat ideea într-o franciză, pentru cei care nu știu singuri cum se face. (Dar nu se vrea, domnule, nu se vrea...)

Parteneriat REACȚIUNEA

Vedeși și Încă 40.000 de muncitori din Asia și Africa vor umple România, pe lângă cei 100.000 existenți în acest moment. Anunț oficial