ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În Ungaria, prețul carburanților continuă să fie plafonat de Guvern, spre exemplu, în cazul motorinei, la 479,9 forinți pe litru. La cursul de acum, de 369,93 forinți/Euro, asta înseamnă 1,297 Euro pe litru. De ce Ungaria poate să plafoneze (fără să ofere compensații de la buget distribuitorilor), iar România, nu? Sunt curios să aflu răspunsurile dumneavoastră.

Am postat pe canalul meu de YouTube (la care, dacă doriți, vă puteți abona, gratuit, aici) un foarte scurt film privind prețul la pompă pentru motorină, în Ungaria. Prețul din România, tocmai majorat și astăzi de Petrom, este mai mare cu 25%. Iată filmul. VIDEO:


În România, Petrom (care, din ceea ce am văzut eu, are cea mai ieftină motorină), tocmai a scumpit motorina cu încă 10 bani pe litru, de ieri până azi. De la 7,99 lei/litru la 8,09 lei/pe litru. O scumpire de 1,25% de ieri până azi. Cu această scumpire, prețul motorinei în România este cu 25% mai mare decât în Ungaria. (textul continuă dedesubt)
 

Și, acum, vă întreb: V-ați prins care era șmecheria cu „înjumătățirea accizelor” care nu s-a mai făcut? Mai în glumă, mai în serios, îi rugăm pe guvernanți să nu se ocupe de prețul carburanților așa cum știu ei să o facă, pentru că vom păți ca la RCA, energie electrică sau gaze: respectiv, îl vor scumpi. Acum cred că e clar pentru toată lumea – ticăloșia cu înjumătățirea accizelor era destinată de fapt companiilor petroliere, care să își păstreze astfel profiturile, în timp ce o foarte temporară reducere se transformă într-un plus de îndatorare pentru buget. Oare cum e posibil ca în Ungaria prețurile să fie mai mici cu 25% decât în România (care, totuși, își asigură minimum 30% din necesarul de petrol din producție internă), prin plafonare și fără compensații pentru furnizori, iar în România să fie mai mari și în creștere?

Sursa: Soviani.com