ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


De ce țara mea nu este  apărată?

Eseu primit de ActiveNews la Concursul „Avem o țară!”

Avem o țară mândră, cu munți și flori încununată. Dar de ce nu mai sunt eroi, cum erau odată? De ce țara mea nu este apărată?

De ce n-aude nimeni nici geamătul pădurilor tăiate, nici speciile ce dispar? De ce nu ne-nfrățim în clipe de amar?

De ce nimeni nu mai bagă în seamă chinul pamântului să ne hrănească, iar noi de ce îi poluăm apele și aerul? De ce stricăm ce am găsit? De ce nu lăsăm în urma noastră nimic bun?

Avem o țară mândră, cu sângele eroilor păstrată. Așa este, dar de ce nu o păstrăm curată? De ce nu se mai luptă nimeni să o ținem a noastră? De ce primim la noi străini, de ce depindem de ei, când avem pământul nostru, resursele noastre? De ce le dăm din ele lor, în loc să ne ducem la țară, să cultivăm și noi ceva? De ce?

Pentru ce cumpărăm de la străini, când avem românii noștri care falimentează?

Oare pentru că nu ne mai iubim românii din noi?

Oare ni se pare că suntem moderni și ne vine sa strâmbăm din nas când auzim de posibilitatea de a cultiva și noi o bucățică de teren? Oare suntem comozi? Oare vrem ca România să dăinuie veșnic cu tot cu resurse, iar noi, în loc să muncim, să fim dușmanii ei, poluând-o și distrugându-i pădurile? Nu cred că am vrea să nu mai fie a noastră! Totuși... Asta suntem. Asta facem. Asta gândim.

Avem o țară mândră, o țară bogată, cum alta nu-i. Avem și munți, și mare, și lacuri, și izvoare, păduri și suveniruri, morminte de martiri, biserici, mânăstiri... Se  zice că poluăm și că suntem prea mulți. Cred că orașele sunt pline și prea pline. Dar de ce satele sunt goale? De ce? Pentru ce nu ne mutăm în ele? De ce nu sunt renovate? De ce nu-s școli, grădinițe, parcuri, căci atunci ar veni și lumea? De ce nu sunt recomandate, satele, după ce sunt îngrijite? De ce n-ar deveni atracții turistice, după ce ar fi renovate și prezentate oamenilor? Pentru ce?!

Dar la aceste întrebări ce-mi vin în minte, (căci oamenii sunt în continuă mișcare), nu-i nimeni să-mi răspundă. Toți vor distracții și modernizare. Pentru noi nu contează că distracțiile (o parte) dăunează mediului (și nouă).

Aceste întrebări sunt fluturi albi, cu senin pudrați, dar când în mintea cuiva sunt așezați, pe loc sunt alungați. 

Deoarece trezesc mustrări, iar oamenii sunt... prea „modernizați” ca să se lase de niște fluturi ajutați.

Avem o țară... Dar să facem ca urmașii noștrii să nu repete acest mesaj, dar diferit doar cu o literă - Aveam o țară!

Rafaela Costache, 12 ani

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews