ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Am fost acuzați de un blogger din Scoția, Ioan-Florin Florescu, de „josnicie”, pentru că pe baza a patru pagini de specialitate am scris că fiica cancelarului lui Nicolae Ceaușescu, Silviu Curticeanu, Cristina Popa, soția purtătorului de cuvânt de la Patriarhie, Vasile Bănescu, este traducătoarea unor cărți despre Tao și Qi Qong.

În fond, nu știm ce ar fi fost așa de rău în asta. Meseria de traducător este o meserie cinstită. Oricum, bănuim că nu suntem mai „josnici” decât miile de cititori ai celor patru site-uri pe care le-am consultat și care au avut acces la această informație în ultimii 10-15 ani.

Ioan-Florin Florescu, care este și preot, este unul dintre semnatarii Petiției lui Papahagi și Baconschi pentru schimbarea datei Sfintelor Paști pentru a se sărbători împreună cu catolicii și nu când pogoară Sfânta Lumină la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. El s-a format în creuzetul Colegiului Noua Europă al lui Andrei Pleșu, pentru care a activat ca traducător, și cel al Polirom, editură apropiată Familiei Moscovici, unde a fost angajat înainte de a părăsi țara.

De fapt, de aici, de la Listă, îi vine „râvna” de a ne insulta și cinstit ar fi să nu se ascundă după degete. Lista semnatarilor schismatici - îmbrățișați și susținuți de Vasile Bănescu -, pe care se află și anti-ortodocși „faimoși”, ca Andrei Caramitru și Cristian Preda de la USR, funcționează acum ca un veritabil turnesol.

Postarea lui Ioan-Florin Florescu, un preot care susține când și când că nu crede în Dumnezeu și Rai pentru ca apoi să-și șteargă postările, a fost folosită apoi pe post de „informație oficială” „anti-fake news” ca cele de pe vremea când Valeriu Gheorghiță era invitatul lui Visarion Alexa la Trinitas TV (emisiune ștearsă - și ea - de pe internet). Un soi de aruncatul cu făcălețul care se transformă acum în bumerang... căci noi am fi vrut să stingem scandalul, dar cârtitorii din pulpă nu ne lasă.

Numeroși creduli sau tovarăși de listă s-au angrenat pe acest drum al denigrării ActiveNews și dezavuării informațiilor apărute în premieră despre Familia Curticeanu-Popa-Bănescu contestând cu sârg și abnegație articolul pe baza unui informații cu totul colaterale, de care nu suntem chiar așa vinovați pentru a fi puși chiar la stâlpul infamiei.

Le batem obrazul aici, cu regret, fie că se numesc Petru Marcel Suciu și Eugen Tănăsescu, omologul domnului Bănescu de la Constanța (omologul cel puțin în funcție, că în grad s-ar putea să fie depășit). Vorbirea de rău și în privat și în public nu ar trebui să-și găsească locul în gura unui preot. Și nici haina nu-l scutește de lipsă de înțelegere profundă a unui domeniu pe care nu-l stăpânește.

S-a pus și problema „răscolirii vieții private a cuiva”. Purtătorul de cuvânt al celei mai importante instituții a României nu este un oarecine. De el depinde dacă nu se găsesc adepți ai „informațiilor oficiale” care să vină în fața credincioșilor cu lingurițe de plastic pentru a profana Sfânta Împărtășanie sau dacă alți creduli nu se vaccinează cu seruri experimentale dezvoltate din fetuși umani uciși de vii pentru a merge mai repede la groapă și ei și copiii lor. Atunci când nu stau în coma de luni de zile sau ajung cu bietele victime din familie, copii sau copile, aproape handicapate, prin clinici din străinătate. Iată că, spre regretul nostru, haina preoțească nu i-a scutit pe mulți de lipsă de înțelegere profundă a unui domeniu pe care nu-l stăpânesc.

În plus, elementul care ne-a intrigat cel mai tare nu este atât ascunderea faptului că este ginere de nomenklaturist comunist condamnat pentru complicitate la crimele din Decembrie 1989, cât faptul că în 12 ani de când servește patria la Patriarhie, dintre care 8 ani ca Purtător de cuvânt, nu a catadicsit să-și publice un banal CV pe internet, darămite o Declarație de avere și una de Interese, din care plătitorul de taxe și lumănări care îi asigură salariul să înțelegă dacă numitul se află sau nu într-o stare de incompatibilitate sau chiar de fraudă (s-au văzut multe cazuri).

Teologul fără lucrări de teologie Vasile Bănescu, pe cât este de vizibil în mediile progresiste, pe atât este de invizibil în mediile academice. Iar prezentare oricui, fie el slujbaș public sau teolog în devenire, începe cu furnizarea CV-ului. Cine ești și de unde vii, că încotro mergi vede toată lumea.

În ce privește „viața personală” a numitului, cârtitorii noștri trebuie să înțeleagă că ActiveNews nu este gazeta de perete a unui pension de fete. Și nu numai ActiveNews. Iată un exemplu chiar din presa de azi: „Cine este soția părintelui Vasile Ioana. Sunt căsătoriți de 26 de ani. E deșteaptă și frumoasă”. Dacă este de bine, nu cârtim?

Da, ne interesează dacă personajul are un partener sau o parteneră de viață și dacă nu cumva partenera și-a făcut schimbare de sex (s-au mai văzut cazuri). În funcție de partener sau parteneră, după cum am exemplificat în articolul nostru inițial dându-l ca exemplu pe Președintele României (primul sau actualul), multe se pot întâmpla.

La fel cum în funcție de numărul partenerelor, un preot odată adulat de toată protipendada poate să-și piardă și capul și parohia. Dacă ne interesează acest aspect în cazul unui biet preot al unei parohii de Militari, fie el devenit vedetă TV și propagandist vaccinist,  de ce nu ne-ar interesa și în privința celui care vorbește, peste prerogativele sale, în numele zecilor de mii de preoți și monahi cinstiți și curați ai acestei țări, înjurând totodată, când îi vine, prin cască, câte un Înalt Ierarh al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române?

Profesional discutând, din acel moment, Bănescu, sau oricine ar fi fost în locul lui, trebuia zburat de la Patriarhie!

După cum a făcut scritorul și gazetarul Ion Cristoiu o comparație în plan civil, cum ar fi dacă Purtătorul de cuvânt al Guvernului s-ar apuca să înjure un ministru? Câte minute credeți că ar mai rămâne în funcție cel care trebuie să reprezinte imaginea Guvernului și care deservește membrii Guvernului, nu îi tutelează și le dă lecții, fără a avea căderea și nici priceperea?!

Sigur, când te afli pe aceeași listă cu Liiceanu, chiar în capul la listă, altfel se pune socoteală. Acum, că și distinsul patron al Humanitas și-a dat arama pe față chiar și pentru cei lipsiți de înțelegerea profundă a unui domeniu pe care nu-l stăpânesc, poate se mai dezmeticesc și părerologii și cârtitorii și își fac o mea culpa creștinească. Iertați și iertați-vă!

PS: În ce privește Cazul Bănescu-Popa-Curticeanu „faza pe librării”, este bine de știut pentru neaveniți că noi ne-am făcut datoria. Nu și cei care trebuiau să ne răspundă. În funcție de răspunsul care ne va veni - cu da sau ba - în urma solicitării de mai jos, bazat pe un document, desigur, vom schimba, cu scuzele de rigoare, sau nu, amănuntul aproape insignifiant al „Afacerii” Bănescu-Popa-Curticeanu:

To: office@polirom.ro

Mon, May 15, 2:49 PM (5 days ago)

 
Bună ziua!

În mediul online s-a creat o dispută privind două cărți publicate de Editura Polirom, în 2005 și 2006, „Qi Gong, manual de inițiere”, respectiv  „Tao pentru sănătate, sex și longevitate”, cea din urmă reeditată recent.

Ca traducătoare a celor două cărți apare numele de Cristina Popa, identificată pe patru pagini de edituri și librării online în dreptul volumelor respective ca fiind „Cristina Popa, doctor în Filologie, profesor la Colegiul German „Goethe”. Este autoare de manuale și auxiliare școlare dintre care: Modele de analiză a textului literar, Poetica romanului. Antologie.” (cartepedia - două legături, librarie.net si citesti.ro, alte legături).

Un colaborator de-al dvs îndepărtat, Ioan-Florin Florescu, preot misionar fost taximetrist și vânzător de mâncare indiană în Scoția dar și fost angajat al Polirom, susține că traducătoarea respectivă este de fapt o altă doamnă Cristina Popa, din Iași, și oferă următorul link, spre dovadă, de pe site-ul Dvs, respectiv: https://polirom.ro/autori/ 1079-cristina-popa. Numai că la adresa respectivă nu apare nicidecum vreunul dintre volumele la care se face referire, ci cu totul altceva - o gramatică și două ghiduri de conversație spaniolo-române. Practic, link-ul în cauză nu dovedește nimic ci doar sporește confuzia.

V-am ruga să ne lămuriți care este situația reală pentru a ne edifica cititorii asupra eventualei confuzii de nume. În același timp, dacă este o confuzie, nu ne explicăm cum această stare de fapt subzistă de atâția ani pe site-urile profesionale  respective, situație pentru care noi suntem acuzați acum de „josnicie” de fostul Dvs colaborator și autor cu misiune în Scoția.

În speranța unui răspuns cu celeritate,

Vă adresăm mulțumirile noastre anticipate.
 
PPS: Vom reveni cu noi precizări legate de alte acuze și alți apărători de servicii ai dlui Bănescu, necreștini dar și anti-ortodocși. Oare de ce tocmai aceștia ne sar în spinare?