ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Efectele măsurilor dictate de președintele SUA depășesc cu mult cadrul economic: ele anunță intrarea omenirii într-o eră nouă, cu transformări incalculabile.

O analiză realizată de publicația ucraineană Strana, pe care am tradus-o pentru cititorii ActiveNews.

* 

Principala știre a zilei este impunerea de către Trump a unor taxe vamale asupra mărfurilor din aproape întreaga lume.

Decizia a fost deja numită „război comercial mondial” și „sfârșitul globalizării”.

Ce înseamnă toate acestea și care vor fi consecințele?

Piețele mondiale sunt deja în fierbere. Indicii bursieri sunt în scădere. Scăderea lor este așteptată și în SUA.

Mulți economiști și experți scriu că Trump a dat o lovitură în primul rând economiei a SUA, deoarece creșterea tarifelor va duce la o inflație mai mare și va provoca probleme serioase marilor corporații americane, care în ultimele decenii și-au mutat capacitățile de producție în străinătate.

Totuși, există o logică în acțiunile lui Trump.

Ea constă în eliminarea deficitului comercial al SUA în relațiile cu alte țări. Balanța comercială negativă este în mare parte responsabilă de creșterea datoriei naționale a Americii.

Iar creșterea datoriei publice, recunoscută de aproape toți economiștii, reprezintă o amenințare uriașă la adresa stabilității sistemului financiar și economic american și, în consecință, la adresa poziției dolarului.

Pentru a elimina acest deficit, Trump încearcă să restabilească producția industrială a SUA, mai ales că în America procesul de dezindustrializare a fost chiar mai extins decât în Europa.

În acest scop, tarifele sunt impuse astfel încât corporațiile americane să își readucă producția în SUA, iar investitorii din întreaga lume să investească bani în industria prelucrătoare și în alte sectoare ale economiei americane.

Așadar, acțiunile lui Trump sunt logice.

Dar metodele sale șocante comportă, neîndoielnic, mari pericole pentru economia americană.

În primul rând, este vorba de creșterea inflației. Nu toate bunurile importate pot fi înlocuite imediat de industria americană. O serie de importuri vor continua, dar vor fi mai scumpe. Prin urmare, taxele vor duce la creșterea prețurilor. Și, în consecință, la creșterea costurilor pentru producătorii americani.

În al doilea rând, contracararea tendinței de dezindustrializare, pe care întreprinderile americane au urmat-o de 40 de ani încoace, este în sine foarte dificilă.

Corporațiile nu își pot închide peste noapte fabricile de automobile, iPhone și calculatoare din India, China sau Mexic și să relanseze imediat producția în SUA.

Este un proces foarte lung, care are și el limitele sale – trebuie să găsești forță de muncă, capacitate electrică de rezervă, să construiești noi facilități industriale (sau să le revitalizezi pe cele abandonate).

Toate acestea necesită timp. Cât timp, nimeni nu poate spune cu siguranță.

În al treilea rând, țările împotriva cărora au fost impuse taxele au anunțat deja că pregătesc măsuri de retorsiune împotriva mărfurilor americane.

Și, deși Washingtonul amenință că, în cazul ăsta, va crește și mai mult tarifele, acest joc se poate juca în doi – iar restricțiile se vor înăspri din nou, în mod similar, la adresa mărfurilor din Statele Unite.

Totuși, impactul negativ al acestui factor pentru SUA va fi compensat într-o anumită măsură de faptul că anumite țări se vor teme să impună taxe ca răspuns, din motive politice și din cauza dependenței lor de sprijinul militar american (de exemplu, Marea Britanie și Australia și-au anunțat deja refuzul de a riposta, iar poziția UE nu e pe deplin clarificată).

La fel, și în cazul transportatorilor de energie, al produselor agricole și al altor materii prime foarte vandabile (care, după cum arată experiența Rusiei în fața sancțiunilor occidentale, vor găsi întotdeauna un cumpărător), precum și al produselor complexului militar-industrial, pe care multe țări nu le pot înlocui.

Ceea ce înseamnă că importurile din SUA nu vor putea fi reduse cu ușurință. Pierderi vor exista cu siguranță.

În al patrulea rând, principalii parteneri ai SUA își pot reduce investițiile în titluri de stat americane, ca urmare a problemelor de export. Anterior, deficitul comercial al SUA cu alte țări era acoperit de investițiile acestor țări în titluri de stat americane.

De exemplu, creșterea investițiilor țărilor UE în obligațiuni de Trezorerie, în 2023, a fost aproximativ egală cu deficitul comercial al SUA cu Europa în acel an.

După impunerea taxelor, UE (dar și țările neeuropene) ar putea investi mult mai puțin activ în obligațiuni americane, ceea ce, în final, va duce bilanțul global al Washingtonului la negativ.

Principalul risc pentru Trump este decalajul de timp dintre apariția efectelor negative ale „terapiei sale de șoc” (multe dintre acestea se transmit imediat) și efectele pozitive (care vor trebui să aștepte multă vreme până să apară).

Dar nu doar SUA, ci întreaga lume va trece prin momente dificile.

Principalul impact al taxelor vamale impuse de Trump este în primul rând asupra principalilor aliați politici ai SUA – Europa, Japonia și Coreea de Sud.

Anterior, o taxă de 25% a fost impusă și Canadei și Mexicului.

Al doilea impact ca magnitudine va fi asupra Chinei. SUA au lansat un război comercial la scară largă împotriva Chinei.Taxa actuală de 34% nu este prima.

Mai mult, o lovitură este dată și anumitor sectoare ale comerțului chinez. De exemplu, Trump a impus o taxă de 30% asupra importurilor de colete poștale.

Pe locul trei vine India. În timpul mandatului lui Biden, această țară a fost considerată o prioritate pentru corporațiile americane, de a-și transfera producția din China.

Taxele lui Trump pun capăt acestei tendințe, încurajând mutarea producției direct în SUA.

Răspunsul țărilor afectate de taxele SUA poate schimba în multiple feluri peisajul geopolitic al întregii lumi și poate afecta în mod direct, printre altele, Ucraina și cursul războiului.

De fapt, posibilele consecințe geopolitice vor fi majore atât pentru Ucraina cât și pentru Rusia.

Din punct de vedere direct, în Ucraina, aceste taxe vor avea un impact redus, din cauza volumului limitat al exporturilor ucrainene către SUA.

Impactul poate deveni mult mai mare, desigur, dacă situația va duce la un declin al economiei mondiale, care, la rândul său, va duce la declinul prețurilor la produsele de bază.

Acest din urmă aspect este și mai important pentru Rusia.

Totuși, este încă dificil de spus cum anume vor reacționa economia globală și piețele de mărfuri la taxele lui Trump.

În plus, factorii economici influențează și ei prețul petrolului. De exemplu, dacă Statele Unite ar ataca Iranul și un război major ar izbucni în Orientul Mijlociu, prețul petrolului ar exploda, indiferent de dinamica PIB-ului mondial.

Prin urmare, repet, mult mai importante pentru Ucraina, pentru Rusia și pentru cursul războiului vor fi schimbările geopolitice.

Cele mai importante dintre acestea ar putea fi următoarele:

1. Intensificarea în continuare a confruntărilor în sânul Occidentului colectiv și divizarea dintre UE și SUA.

Este în mod clar un factor negativ pentru Ucraina, care, așa cum o arată practica ultimelor luni, poate deveni ostatica acestor confruntări.

În plus, taxele SUA vor exacerba problemele economice ale Europei, ceea ce va afecta în mod direct capacitatea UE de a sprijini Ucraina.

Pentru Rusia, dimpotrivă, adâncirea disputelor dintre SUA și UE este un avantaj, deoarece există o oportunitate de a juca pe seama acestora.

Și nu numai prin interacțiunea Moscovei cu Trump, ci potențial, a întregii inamiciții și confruntări ideologice cu europenii.

Pentru aceștia, agravarea confruntării cu Washingtonul și problemele economice tot mai mari sporesc valoarea reluării relațiilor cu Rusia, cel puțin în privința importurilor de energie ieftină. Astfel de idei au fost deja vehiculate.

2. Reducerea impactului sancțiunilor secundare ale SUA asupra altor țări.

Dacă China se confruntă cu o blocadă de facto a exporturilor sale către America, chinezii au mai puține motive să se teamă de sancțiunile impuse de Washington împotriva, de exemplu, a cumpărătorilor de petrol rusesc.

În același timp, importanța accesului la orice piață majoră alternativă la piața americană este de asemenea în creștere pentru China.

Ambele sunt avantaje pentru Rusia.

3. Un război comercial inițiat de Trump ar putea schimba dramatic peisajul geopolitic al lumii.

Este prea devreme pentru a vorbi despre contururile sale concrete. Opțiunile ar putea fi foarte diferite.

Dar, în esență, evoluția evenimentelor poate urma două scenarii.

a. Fragmentarea lumii în piețe închise și izolate unele de altele.

De fapt, este exact ceea ce face Trump, nu doar impunând taxe vamale, ci și încercând să restabilească controlul asupra Canadei, să sporească influența asupra Mexicului și să impună acorduri economice favorabile americanilor (cum ar fi acordul cu Ucraina privind resursele subsolului).

Cu alte cuvinte, Trump formează o piață separată, controlată doar de Washington.

Alte state mari (sau uniuni de state) ar putea încerca să formeze piețe similare în subordinea lor, închizându-se cu bariere comerciale.

b. Cele mai mari țări din lume afectate de tarifele lui Trump și-ar putea coordona strategiile pentru a se opune SUA în mod colectiv, creând efectiv o alianță planetară împotriva Americii pentru a păstra liberul schimb mondial așa cum a existat în ultimii 30 de ani.

Și, mai ales dacă, făcând acest lucru, UE va construi punți cu China și Rusia.

Pentru Rusia, ambele opțiuni sunt mai degrabă oportunități de a juca împotriva principalilor jucători folosind atuuri ca rezervele minerale mari și o piață internă deloc neglijabilă.

De asemenea, având în vedere că este singura țară din lume cu capacități nucleare comparabile cu ale SUA, Rusia ar putea deveni o „umbrelă” militară importantă pentru orice alianță anti-americană din lume.

Acest lucru, în special, sporește valoarea pentru Trump a acordurilor cu Kremlinul, în dorința de a se asigura că o astfel de alianță nu va exista.

De asemenea, acest aspect ar putea să sporească eforturile Washingtonului pentru a încheia rapid războiul din Ucraina printr-un acord cu Putin.

În concluzie, consecințele economice directe ale războiului comercial mondial declanșat de Trump vor fi nesemnificative pentru Ucraina. În același timp, însă, riscurile geopolitice sunt foarte ridicate.

Pentru Rusia, riscurile economice grave vor apărea în cazul scăderii prețurilor pe piețele de mărfuri. În același timp, schimbările geopolitice pot deschide Rusiei un teren pentru a juca un joc mare și a-și consolida poziția.

Dar principalul risc – atât pentru Ucraina cât și pentru Rusia – este continuarea unui război care deturnează resurse enorme, împiedicându-le să se concentreze asupra răspunsului la provocările uriașe ale noii realități mondiale.

Și împiedicând aceste realități să se transforme în oportunități.