ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia aruncă în luptă morții, folosindu-i ca armă strategică în războiul mediatic. Zelenski este în corzi.

Un editorial al publicației ucrainene Strana pe care l-am tradus pentru cititorii ActiveNews.

*

Rusia a acuzat sâmbătă Ucraina că refuză să preia primul lot de trupuri de militari ucraineni decedați, al căror transfer fusese convenit la Istanbul.

Rușii au promis că predau 6000 de cadavre, despre Kiev nu se știe câte trebuia să predea.

Ucraina a acuzat Rusia de manipulare și a declarat că schimbul de cadavre nu trebuia să aibă loc ieri și că Moscova a decis unilateral, fără coordonare cu Kievul, să le aducă la frontieră.

Cartierul general de coordonare ucrainean susține că schimbul de cadavre era programat săptămâna viitoare.

Duminică, rușii au declarat din nou că au adus trupurile pentru schimb, dar Ucraina nu le-a preluat.

Kievul nu a comentat încă situația, dar probabil va susține că schimbul nu era programat pentru astăzi.

Nu știm care este adevărul. Dar trebuie spus că situația este destul de neplăcută pentru autoritățile ucrainene și este evident că rușii o folosesc pentru a lansa un atac mediatic.

În primul rând, simplul fapt că Rusia are (conform declarației sale) 6000 de cadavre este șocant, dacă pornim de la statisticile ultimelor pierderi.

Ultima cifră a fost avansată de Zelenski în februarie: 46.000 de morți. Șase mii reprezintă mai mult de 13% din această cifră.

Ceea ce ridică semne de întrebare în legătură cu fiabilitatea informațiilor furnizate de autoritățile ucrainene cu privire la pierderi.

Mai ales dacă avem în vedere raportul Crucii Roșii, conform căruia în Ucraina au fost depuse 400.000 de rapoarte de persoane dispărute.

În plus, în mod regulat, în ultimul an, în timpul schimburilor de cadavre, Rusia a predat Ucrainei cantități mai mari de trupuri decât Ucraina a predat Rusiei.

Evident, acesta nu este un indicator al pierderilor de pe front, dar este un indicator al celui care deține inițiativa războiului, un indicator care arată cine avansează și cine se retrage, un indicator pentru cel în mâinile căruia rămâne câmpul de luptă.

În al doilea rând, atât rușii cât și unele personalități ucrainene aflate în opoziție față de Zelenski exploatează activ ideea că „autoritățile de la Kiev nu ridică în mod deliberat cadavrele pentru a nu plăti familiilor acestora câte 15 milioane de hrivne (320.000 de euro) compensații” (ar fi nevoie de 90 de miliarde de hrivne – 1,9 miliarde de euro, în condițiile în care bugetul Ucrainei are deja o gaură de câteva sute de miliarde de hrivne, potrivit Ministerului de Finanțe).

Pentru a amplifica efectul acestui „mesaj”, Rusia a început deja să publice listele victimelor ale căror corpuri vrea să le transfere Ucrainei.

Moscova mizează probabil pe indignarea apropiaților victimelor și dispăruților, care vor acuza guvernul ucrainean că intenționat nu vrea să preia cadavrele pentru a nu plăti compensațiile legale.

Kievul va încerca să contracareze această idee. Zelenski a declarat deja că majoritatea cadavrelor nu erau identificate și, deci, nu se poate ști dacă e vorba de soldați ucraineni sau ruși.

Dar nu este clar în ce măsură această stratagemă va funcționa.

Scandalul cadavrelor poate spori neîncrederea deja vizibilă în societatea ucraineană față de datele oficiale privind victimele, dar și sentimentele negative față de autorități în rândul rudelor și apropiaților militarilor dispăruți.