ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Foarte puține informații vin dinspre partea rusă privind operațiunile pe care le desfășoară în Ucraina. Nu știm mai nimic despre ce au reușit să elimine, ce au distrus din Armata ucraineană, ce prizonieri au luat, ce planuri și-au făcut.

Nu am crezut niciodată, așa cum se susține, că rușii au vrut să dea un blitzkrieg în Ucraina. Și aceasta din simplul motiv că Ucraina este o țară mare, cu 40 de milioane de locuitori și pentru un planificator militar responsabil și serios așa ceva este imposibil. Mai ales că la invazie nu folosești cel puțin jumătate de milion de soldați. Ce n-a mers cred că a fost sincronizarea cu mișcările pro-ruse. Mai bine zis, în această privință cred că serviciul de securitate ucrainean a reușit să stopeze, deocamdată, planul.

Există comentatori care deja văd în stagnarea forțelor ruse un semn de slăbiciune. Oare așa să fie? Comentatorii ar trebui să știe că statul major al unei armate are și varianta B, și varianta C, și varianta D etc. Rușii nu vor să intre în războiul de gherilă și îi toacă sistematic de la distanță pe ucraineni.

Un indiciu la ce vor să facă rușii în Ucraina a fost oferit în aceste zile de oficiosul „Pravda”, care nu dă informații oficiale, dar invită un analist.

Unul dintre obiectivele anunțate la începutul războiului de Kremlin a fost „denazificarea”. Primul lucru la care te gândești este că forțele speciale ruse îi urmăresc pe cei din Batalionul Azov să îi anihileze. Dar lucrurile sunt mai complexe.

Iată ce spune analistul citat de „Pravda” (expertul în studii politice Vladimir Bruter, citat de editorul Dmitri Sudakov, n.r.):
 
„Ar trebui să înțelegem că denazificarea este de neconceput fără ocupație temporară. Denazificarea necesită mult efort și timp. Dacă trupele ruse părăsesc Ucraina înainte de începerea fazei stabile, atunci denazificarea este exclusă”.
 
Deci, pentru Ucraina a fost gândită de Moscova o „ocupație temporară”. Așadar, să nu zicem că n-am știut. Mai durează!