ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La o postare recenta a jurnalistei Sidonia Bogdan in care pleda pentru necesitatea demilitarizarii serviciilor de informatii, in contextul noului pachet legislativ de profil, un fost consilier prezidential pe probleme de securitate nationala in vremea presedintelui Traian Basescu si actual secretar de stat in MAE, dl Iulian Fota, a avut o reactie surprinzatoare pentru mine.

Dumnealui a spus ca demilitarizarea Politiei a fost un esec, deci o demilitarizare a serviciilor nu se impune tocmai pentru a nu repeta esecul. De asemenea, a sustinut ca o demilitarizare a serviciilor secrete ar fi o "forma fara fond". Mi se par afirmatii foarte grave, venite nu de la un simplu comentator, ci venite din partea unui om care a detinut si detine functii cheie in statul roman.

L-as ruga pe dl Fota sa argumenteze de ce crede ca demilitarizarea Politiei a fost un esec si sa ne spuna daca:

A facut cineva un studiu aprofundat in acest sens?

La nivelul CSAT, unde dl Fota a fost prezent, s-a facut o analiza a demilitarizarii Politiei?

Ii incurca pe decidenti actiunile sindicatelor din Politie? Sunt unele din aceste actiuni in masura sa puna in pericol securitatea nationala? Daca da, de ce?

Apoi ar fi de stiut si de publicul roman:

Comisiile parlamentare de Aparare au evaluat vreodata, serios, demilitarizarea Politiei?

Au venit semnale internationale, de la UE si NATO, ca demilitarizarea Politiei Romane a fost un esec?

Din motivul ca s-a considerat, la nivelul conducerii statului roman, ca demilitarizarea Politiei a fost un esec s-a hotarat, in mandatul premierului Ciolos si sub ministeriatul dlui Tudorache, ca serviciul secret al Ministerului de Interne, DGPI, sa fie desfiintat si apoi reinfiintat sub forma militarizata? Etc...

* * *

Despre pachetul legislativ privind securitatea nationala, cel atat de dezbatut in ultimele zile, fiecare din spatiul public are o opinie. Insa opiniile ofiterilor de informatii de la nivelul operational nu se stiu.

Va propun, mai jos, sa vedeti un punct de vedere avizat al unui ofiter de informatii din operativ:

„Apreciez interesul manifestat pentru demersul legislativ conex serviciilor de informatii, fiind cadru activ intr-o astfel de institutie.

Sunt insa siderat insa ca procesul nu tinteste in viitor si nu vizeaza modernizarea, ci ofera doar noi solutii pentru probleme vechi.

Nu inteleg mai ales de ce nu unificam serviciile dupa modelul scandinav....avem in continuare niste giganti in care operativul nu are loc de logistica si administratie....unitati cu mai multi soferi decat operatori, mai multe femei de serviciu decat analisti.

Mi-e jena ca nu avem institutii si centre de pregatire comune, la fel cum nu avem standarde profesionale unice, confundam rolurile cu functiunile si inventam mereu apa calda.

Mi-e jena ca serviciul x investeste de exemplu mai mult intr-un hotel de pe litoral (unde au loc doar soferii si secretarele) decat intr-o baza de date si ma doare ca ne comportam ca dusmani, uitand sa servim patria careia i-am jurat credinta.”