ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comunicatul BOR în legătură cu uciderile și agresiunea unui decerebrat asupra Ucrainei este stupefiant. Pecetluit de fotografia Întâistătătorului rugându-se, textul este demn de răcitura ideologizantă a unui ONG angajat să ocolească cu sârg adevărul. Decerebratul Putin și-a justificat acțiunea criminală spunând că la mijloc este vorba de o istorie și de niște ruși ortodocși care trebuie salvați. Hopa! Pregătiți injecțiile cu bitum și cearceafurile reci! Adică, în numele solidarității creștine, un popor creștin tutelat de o Biserică ortodoxă cu veleități de a fi A Treia Romă se repede cu tunul, bomba și pușca asupra unor oameni neînarmați. Bătrâni fără de ajutor, copii izgoniți în bejenie împrăștiind sânge și moarte? Și nici o Biserică Ortodoxă nu zice nici pâs despre asta?

Alo, Muntele Athos! cu ctitoriile lui Putin cu tot, încuviințați războiul și moartea?

Alo, Patriarhul Constantinopolului, v-ați pitit pe după istoria glorioasă a Bizanțului ca să nu vă periclitați umilitorul prezent?

Alo, Biserica Ortodoxă Română care în vreme comunismului ați achiesat sapiențial la cârdășiile conjuncturale ale istoriei în numele luptei pentru pace, ați amuțit în fața agresiunii și a crimei?

Nu realizați dimensiunea rușinii cu care va fi împroșcată mâine Biserica Ortodoxă care nu reacționează azi la declanșarea unui razboi ucigaș declanșat de niște creștini ortodocși în numele și apărarea altor creștini ortodocși? Dați comunicate de secretari de partid în care numele lui Iisus Hristos și a învățăturilor lui nici nu există?

Decerebratul Putin nu mai are drum de întoarcere! Dacă această agresiune va înceta în această clipă, aveți senzația că se va putea conviețui de aici înainte cu un asemenea dement? El va sfârși în ștreang ca Sadam Hussein, ochit punctual ca Osama Bin Laden sau cu degetul lui nenorocit înfipt în butonul roșu nuclear. Ideal ar fi ca însăși poporul rus cu tot patrimoniul cultural și spiritual revărsat asupra lumii, poporul rus care l-a dat pe Dostoievski, Cehov, Diaghilev, Pușkin, Rahmaninov, Turgheniev, Șostakovici, Rubliov, Florenski, Repin, Bulgakov, Tarkovski, Mussorgski, Evdokimov, Esenin, Vâsoțki, Prokofiev, Florovski, Kandinski și atâția și atâția alții, acest popor rus cu resursele sale de spiritualitate adâncă care l-au scos la iveală pe pelerinul rus, el și nu alții, în mod logic și legic să-l expedieze în gunoaiele istoriei pe acest bolnav mintal.

Și când acest lucru se va întâmpla, pentru că într-un fel sau altul se va întâmpla, mai devreme sau mai târziu, vă asumați voi, tăcuții sapiențiali și ideologizanți de azi oprobiul care se va revărsa asupra întregii Biserici Ortodoxe Creștine care a tolerat acțiuni criminale asupra altui popor în numele „salvării” unor creștini ortodocși?

Rugăciunile de pace sunt vitale în slujbele zilnice, dar este necesar să spuneți răspicat că nu este admisibil ca o țară creștin ortodoxă (cu Biserica ei mută și ortodoxă cu tot) să admită crima și prigoana în numele utopiei lui Petru cel Mare.

Vă e frică de numele lui Iisus Hristos?

Ajutați-mă ca acuma, ajuns la zenitul vieții mele , să nu mă rușinez că fac parte dintr-o Biserică Ortodoxă care, din pricina tăcerii ei de azi, ori al formalismului lipsit de orice empatie creștină, va fi acuzată mâine că, prin absența reacției duhovnicești, cauționează crima.

Răzvan Ionescu