ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Multe nerozii citim în aceste zile.

Dar dintre toate însă, asta cu artiștii geniali care au dreptul ca în numele genialității lor incontestabile să cauționeze genocidul, criminalii de război ș.a.m.d. și să nu condamne ceea ce se vede cu ochiul liber, este dincolo de orice criteriu minim al lucidității.

La urma urmei fiecare om se poate înșela, dar nu are dreptul să susțină crima și barbaria pe criteriul loialității față de prietenul care s-a dovedit un asasin planetar.

Nimeni nu a cerut dirijorului rus Valeri Gergiev și sopranei Ana Netrebko să se dezică de prietenia cu Putin. Li s-a solicitat, având în vedere notorietatea lor artistică planetară, să condamne public barbaria și crima asupra Ucrainei. Asta nu înseamnă că își trădează prietenul. Asta înseamnă că îi sunt cu adevărat loiali, îi spun doar adevărul și mărturisesc că nu suferă de orbul găinilor. Dacă ești într-un tramvai și vezi că prietenul tău fură portofelul unui alt pasager, tu ce faci? Te uiți pe geam și te prefaci că nu vezi? Sau îi atragi atenția prietenului că ceea ce face este oribil și încerci să-l determini să-și repare greșeala și să pună portofelul la loc? Dacă te uiți pe geam și te prefaci ca nu vezi, or refuzi să vezi, devii de bună voie complice.

Doamna soprană se victimizează și suspină precum că artiștii n-ar trebui amestecați în politică. Da’ cine te-a amestecat cucoană? Cumva Donizetti? Sau matale de una singură în numele afinităților elective și al profitabilității de „a fi bine” cu țarul care astăzi se dovedește a fi asasin planetar?

Îmi sfâșii inima și mi se pare nedrept să te retragi așa plânsă din activitate, fie și temporar la vârsta marilor împliniri. Nuuu! Protestez! Nici vorbă! Locul matale e cântând călare pe turela unuia din tancurile rusești care bombardează Kievul! Ai putea cânta de pildă rolul lui lady Macbeth. E potrivit situației și în plus îl ai în repertoriu. Și încă ceva. Ai un nume predestinat: Netrebko. Pe la noi se spune netrebnic.

Răzvan Ionescu