ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autor: Maior (r) Florin Manea, fost redactor timp de un an la Trustul de Presă al Armatei

Este deja binecunoscut, de majoritatea cititorilor Activenews, că în ultimii 23 de ani, diverse entități publice și private au realizat tot soiul de scenarii și simulări ale unor evenimente viitoare. Cele mai multe au avut în centrul previziunilor pandemiile și modul în care acestea vor metamorfoza lumea, căci schimbarea a fost și este de fapt miza pivotantă a preocupărilor.

Realitatea conspirației

inițiativă interesantă, prin prisma acurateții, este cea din 2010 a Fundației Rockeffeler în colaborare cu Global Business Network – un lider global la vremea aceea în planificarea scenariilor și consultanță specifică abordărilor privind  tendințele care ar putea modela viitorul umanității După cum arată titlul, ”Scenarii pentru viitorul tehnologiei și dezvoltării internaționale”(https://www.nommeraadio.ee/meedia/pdf/RRS/Rockefeller%20Foundation.pdf) sunt abordate patru scenarii din perspectiva utilizării diferitelor tehnologii și interacțiunea acestora cu viața oamenilor, în următorii 15 până la 20 de ani, adică până în 2030. Scenariile sunt denumite și caracterizate succint astfel:

Lock Step- O lume a controlului guvernamental intens și autoritar pe fondul inovațiilor limitate și creșterea respingerii din partea cetățenilor;

Clever Together - O lume în care strategiile comune și urgente de abordare vor rezolva probleme globale;

Hack Attack - O lume instabilă economic, predispusă la șocuri, în care guvernele sunt copleșite, criminalii prosperă și apar inovații periculoase;

Smart Scramble - O lume deprimată economic în care indivizii și comunitățile caută separat masuri de ieșire din criză.

Cum nu intenționez să fac o analiză detaliată a scenariilor propuse și care evident nu sunt exhaustive, mă voi opri la primul, Lock Step.

  Pe scurt, în 2012 o pandemie de gripă anticipată cu ani în urmă lovește "în sfârșit". China este prima țară care închide aproape ermetic granițele și introduce carantina obligatorie pentru toți cetățenii. Peste tot în lume, liderii naționali își vor consolida puterea prin legiferarea de restricții, de la obligativitatea purtării măstilor faciale și până la restricționarea accesului în gări, avioane sau clădiri prin verificarea temperaturii corporale.Vă par cunoscute măsurile? Până aici totul s-a petrecut deja. Ceea ce nu s-a întâmplat încă, este controlul autoritar, despre care aflăm din narativul scenariului că "ar rămâne după ce pandemia se va încheia, cu supravegherea activității cetățenilor și chiar se va intensifica”."Pentru a se proteja împotriva problemelor din ce în ce mai globale, de la pandemii și terorism transnațional la crize de mediu și sărăcie în creștere, liderii mondiali își vor consolida puterea prin întărirea controlului" iar "până în 2025, oamenii vor deveni copleșiți și plictisiți de controlul exercitat pe verticală încât îi vor lăsa pe lideri și autorități să decidă în numele lor".

Cine are curiozitatea să citească integral documentul vor afla lucruri șocant de actuale, unele fiind deja incluse în tot felul de strategiile de modelare durabilă și rezilientă la nivel național, european sau global. Iată câteva dintre aceste tendințe previzionate: îmbunătățirea calității aerului prin scoaterea în afara legii a vehiculelor poluante, creșterea accesului populației la apa potabilă pentru reducerea bolilor, suprimarea antreprenoriatului printr-o legiferare potrivnică, accelerarea cercetării cu sprijinul autorităților (https://primariaclujnapoca.ro/urbanism/proiecte-de-urbanism/p-ud-construire-cladire-laboratoare-de-cercetare-in-inteligenta-artificiala/ ) în domeniul IT etc.

 Spuneam mai sus despre scenariile rockeffeler-ilor că sunt cele mai interesante și pentru că, fiecare în parte, analizează strategii de adaptare a activităților filantropice la realitățiile viitoare. De ce filantropie ați putea să întrebați? Păi este foarte simplu. Toate granturile fundațiilor și o.n.g. - urilor servesc unor scopuri precise. Ele nu se acordă, cum ar crede mulți, în virtutea învățăturilor de morală creștină pentru iubirea de aproape, căci de ar fi așa, toate ar trebui să se facă "în ascuns" așa cum ne-a învățat mântuitorul Hristos.

N-aș vrea să vă plictisec cu conceptul de Smart City care este deja unul clasic, ci mai degrabă cu industria de tip Smart City, care, da, este o industrie în toată regula, nu numai în România ( https://scia.ro/ ) ci în întreaga lume(https://www.alliedmarketresearch.com/smart-cities-market ) cu o valoare de piață de 648,36 miliarde de dolari în 2020 și cu o estimare  la 6 061 miliarde în 2030 de aproape 10 ori mai mare față de evaluarea făcută la inceputul pandemiei.

Este limoede că această industrie este vectorul esențial în implementarea controlului totalitar așa cum a fost previzionat de către cei mai mari experți în 2010. Și nu sunt afirmații gratuite căci pentru oricine are curiozitatea să caute, va afla că aproape toate localitățile României, de la est la vest, nord la sud, de la Botoșani (https://primariabt.ro/avn_proiecte/reabilitare-si-modernizare-strazi-urbane-in-municipiul-botosani/) la Corabia ( https://olt-alert.ro/2022/08/31/s-a-scos-la-licitatie-contractul-pentru-modernizarea-portului-corabia-este-vorba-de-peste-130-milioane-de-lei/ ), de la Moldova Nouă (https://ziare.com/resita/stiri-actualitate/schimbare-la-fata-pentru-moldova-noua-8670849 ) și pâna la Topraisar ( https://www.agendaconstructiilor.ro/files/infrastructura/raja-sa-contract-de-lucrari-de-221-milioane-lei-pentru-extinderea-retelei-de-apa.html ), toate vor fi redesenate după strategia globală Smart City reglementată prin ministerul lui Burduja, cu sprijin de consultanță din partea Asociației Române pentru Smart City (https://arsc.ro/ce-facem/), un o.n.g. condus de un personaj dubios.

Nu o să mai las link-uri căci sunt forte multe și risc să obosesc cititorul, însă după o altă cercetare personală am realizat că în România este un adevărat maraton al primăriilor pentru achiziționarea de camera de supraveghere de ultimă generație de parcă ar veni sfârsitul lumii.

Așa am aflat despre cel mai avansat proiect tehnologic de supraveghere video din România care va fi implementat la Cluj-Napoca, orașul avangardă a experimentelor de tot felul în ultimii 10 ani. Este cunoscută în acest sens ultima mândrie a primarului Emil Boc, micul globalist rezilient, care se lăuda în luna martie cu performanța de a include orașului său, alături de alte 52, într-un program pilot al Comisiei Europene pentru implementarea de acțiuni inovatoare în scopul accelerării neutralității climatice până în 2030. Astfel de orașe "vor putea experimenta noi modalități de decarbonizare rapidă pe parcursul unui program de 2 ani, prin abordări sistemice, incluzive și cu mai multe pârghii pentru transformareacomunităților urbane - așa cum aflăm din limbajul de lemn prezent în secțiunea Agenda primarului a site-ului primăriei. În fine, nu mi-am propus să evidențiez nuanțe ale apetitul exuberant pentru neutralitate climatică a edilului celui mai efervescent oraș din Transilvania din perspectivă verde, digitală, rezilientă sau cum mai sunt definiți toți termenii ăștia ai politicii socialiste globale. Să revenim la supraveghere!

Singurele detalii despre proiectul de supraveghere video nu le-am găsit pe site-ul primăriei cum ar fi normal, ci pe pagina de internet a unuia (https://www.helinick.ro/un-sistem-de-supraveghere-video-inovativ-in-cluj-napoca/) dintre cei doi câștigatori ai licitației:

"Helinick, împreună cuElectrogrup, a câștigat proiectul de supraveghere video a municipiului Cluj-Napoca care trebuie să îmbunătățească nivelul de siguranță a locuitorilor celui mai important și mai dinamic oraș din Transilvania. Pentru Helinick este una din cele mai mari provocări profesionale, atât din punctul de vedere al integrării celor mai noi tehnologii, dar și a termenelor de realizare. Proiectul va fi realizat cu echipa Helinick (proiectare, instalare si mentenanță) din Cluj-Napoca. Este cu siguranța proiectul de supraveghere video din Romania cel mai avansat tehnologicși înglobeazăcele mai moderne si mai eficiente soluții lansate  de Axis, BriefCAM, Milestone si DELL. Ca șinoutate absolută pe piața din Romaniava fi instalată o soluție de software de la BriefCAM. Aceasta va face  analiza inteligență "on line” si "off line a conținutului video care va permite aflarea unor informații critice în perioade scurte de timp și utilizând algoritmi de inteligență artificial și Synopsis”.

Să analizăm pe rând cei doi jucători importanți pe piața smart city din Romania cu o expansiune fulminantă în ultimii trei ani.

Helinick, cu o activitate de peste 30 de ani, este "unul dintre liderii pieței europenede securitate și siguranță electronică- așa cum aflăm de pe pagina electronică a companiei, cu o dublare a profitului net de la an la an în ultimii patru ani, exceptând 2022, conform propriului raport CSR (corporate social responsibility-responsabilitatea socială corporativă). Sigur că cine dorește poate face propria cercetare despre strucura acționariatului sau proiectele finalizate de această companie, majoritatea dintre ele finanțate din bani publici. Informațiile de accest gen încă mai pot fi accesate în câteve articole, având în vedere politica tot mai agresivă a cenzurii prin schimbarea algoritmilor majorității motoarelor de căutare. Nu acesta este însă scopul documentării.

DespreHelinick aflăm că este membru semnatar al Pactului Global al Națiunilor Unite ( https://www.helinick.ro/suntem-prezenti-pe-united-nation-global-compact/), o inițiativă mai veche a ONU pentru așa zisa guvernanță corporativă responsabilă la care pot adera companii și organizații din întraga lume. Calitatea de membru se certifică în urma semnării unei scrisori (https://ungc-communications-assets.s3.amazonaws.com/docs/publications/CEO_LetterOfCommitment_March2022_ENG.pdf) adresate direct secretarul general al ONU, un soi de pact cu diavolul sustenabilității, prin care compania se angajează să implementeze la nivel organizațional 10 principii universale în domeniile drepturilor omului, standardelor muncii, mediului, climei și prevenirii corupției. Modul de implementare și respectare a angajamentului asumat este verificat anual printr-un raport de sustenabilitate în care compania prezintă măsurile pe care le-a luat pentru respectarea principiilor, accentul fiind pus, evident, pe celebrele 17 obiective, așa-numitele Obiective de Dezvoltare Sustenabilă (https://dezvoltaredurabila.gov.ro/web/obiective/).

În mod evident, niciun manager cu experiență nu este dispus să schimbe strategia, cultura și operațiunile de zi cu zi ale propriei compani, care presupune costuri importante, fără a primi beneficii. Care sunt acestea nu este greu de intuit căci Helinick este un jucător principal pe piața natională și europeană a sistemelor de siguranță și securitate electronică.

Foarte interesant este mecanismul financiar din spatele Pactului Global. Deși programul se află sub cupola ONU, nu primește finanțare din bugetul organizației. Toate operațiunile, programele și activitățile pactului sunt susținute de Foundation for the Global Compact (http://globalcompactfoundation.org/), o fundație pastorită de aproape 13 ani de profesorul american de limba engleză Alex Stein care centralizează donațiile fundațiilor globaliste, inclusiv Rockeffeler. (https://www.rockefellerfoundation.org/grant/foundation-for-the-global-compact-2023/)

 Electrogrup este membră fondatoare a  grupului E-INFRA (https://e-infra.ro/), o entitatea de tip holdingpentru un grup de 5 companii (Direct One, NetCity Telecom, Nova Power & Gass, Wesee, Electrogrup) și desfășoară activități de coordonare, asistare și alocare de capital celor cinci subsidiare (https://e-infra.ro/about/). Expertiza de tip smart city a grupului a fost până în prezent valorificată în proiecte precum supravegherea video inteligentă în Cluj-Napoca(Electrogrup), monitorizarea calității aerului și sistemul de monitorizare a parcărilor neregulate din Alba Iulia (Direct One), Smart Energy și Soluții Smart Metering (Nova Power & Gas) precum și sistemul de management al rețelei de utilități dezvoltat pentru rețeaua metropolitană de fibră optică a Bucureștiului (Netcity). Potrivit publicației Bursa (https://www.bursa.ro/parteneriat-strategic-intre-grupurile-meridiam-si-e-infra-pentru-dezvoltarea-infrastructurii-de-fibra-optica-din-bucuresti-00812540) E-INFRA a încheiat în decembrie 2021 un parteneriat cu investitorul global Meridiam, specializat în finanțarea, dezvoltarea și gestionarea proiectelor de infrastructură publică din Europa, America de Nord și Africa. Meridiam nu este un jucator întâmplător în România, ci un investitor global foarte important specializat în dezvoltarea, finanțarea și gestionarea proiectelor de infrastructură publică pe termen lung cu active financiare de ordinul zecilor de miliarde de dolari și despre care aflăm că în 2019 a lansat în parteneriat cu FundațiaRockeffelerun fond (https://www.infrastructureinvestor.com/meridiam-rockefeller-foundation-launch-resilience-fund-exclusive/) pentru infrastructura de reziliență urbană la care s-a alăturat ulterior Private Infrastructure Development Group ( https://www.pidg.org/about-us/our-owners/), o organizație financiară "inovativă" finanțată de guvernele Marii Britanii, Olandei, Elveției, Australiei, Suediei, Germaniei și surpriză, Corporația Financiară Internațională!

Mecanismele financiare pe care ONU le intermediază în scopul implementării politicilor de dezvoltare durabilă sunt deosebit de complexe și pot fi subiectul unei abordări ulterioare căci pe parcursul documentării am găsit informații despre tot soiul de fonduri cum ar fi acesta. ( https://www.meridiam.com/wp-content/uploads/2022/05/Meridiam-UNCDF-IMIF_final.pdf )

În loc de concluzii

Valurile de nemulțumiri create în societatea românească de acest PNRR odios prin mutilarea atâtor legi sau, și mai grav, prin apariția în regim de maximă urgență a altora de genul PLX-145, sunt fără îndoială extrem de legitime. Însă trebuie să ridicăm distributivitatea vigilenței sociale la cote maxime pentru că, în timp ce noi ducem luptele cu legiuitorii nostrii, în România se pompează miliarde de dolari din afara Uniunii Europene, creatoarea sinistrului PNRR al cărui unic scop, în opinia mea, este pierderea drepturilor individuale și colective de orice fel, în goana nesabuită de a atinge acele ținte sau jaloane într-un interval de timp extrem de mic. Este cel puțin ciudat cum în țari sărace precum România, aflată pe poziții fruntașe la indicatorii de sărăcie (conform ultimelor rapoarte al Bancii Mondiale), primește dintr-odată sume astronomice, rambursabile sau nu, pentru îndeplinirea a tot soiului de indicatori care nu au nicio legatură cu creșterea economică reală. Să nu fim surprinși dacă vom afla că miliardele durabile de la Națiunile Unite vor avea un zero în plus față de cele  reziliente ale Comisiei Europene, aceste mere stricate vârâte de Ursula în lada investițiilor naționale.

Efortul uriaș și ritmul alert cu care se acordă granturi importante industriei globale de smart city pentru transformarea tuturor orașelor lumii după principiul nu lăsăm pe nimeni în urmă, este limpede că toate argumentele de tip reziliență și sustenabiliate nu sunt decât paravanul supravegherii și controlului autoritar pe care însăși Fundația Rockeffeler îl intuia în 2010.

Când despre Cluj Napoca știm că este cel mai sigur oraș din România și pe locul 21 în lume conform uneia (https://www.numbeo.com/crime/rankings_current.jsp?displayColumn=1) dintre cele mai mari platforme care oferă date despre calitatea vieții și rata criminalității la nivel global, cum se poate justifica oportunitatea unei investiții pentru "îmbunătățirea nivelului de siguranță al locuitorilor” printr-un proiect de supraveghere "cel mai avansat tehnologic din România”. Oportunitatea poate fi fezabilă doar dacă primarul Emil Boc și-a propus să ducă capitala Ardealului pe podiumul global al celor mai mici cifre la indicatori precum crime, jafuri, spargeri, furturi de mașini sau din buzunare. Din aceleași buzunare din care vom plăti taxe tot mai mari, evident, pentru siguranța noastră! Aceeasi siguranta care pe nesimtite se va transformat in lait-motivu supraveherilor autoritare în noua era a orașelor smart, reziliente si autosustenabile din care cu greu vom mai putea iesi dupa 2030.

Bonus:

Traseul profesional al directorului general al Fundației Pactului Global al ONU, este unul deosebit de interesant și parcă tras la indigo cu cel al multor indivizi din peisajul politicii românești. Iata ce am flat despre domnul Alex Stein din profilul sau de pe Linkedin (https://www.linkedin.com/in/alex-stein-2bbbba1):

În ianuarie 1995, la mai puțin de un an de la absolvirea colegiului cu profil hispanic Whittier din California, tânărul Stein, lipsit de experiență, este numit profesor de limba engleză la Pontificial Universidad Javeriana din Bogota, o universitate iezuită pentru elitele columbiene finanțată de Societatea lui Iisus. (Știu, conspiratii ar zice unii cititori). După numai 2 ani de activitate didactică (a se citi pregătire ideologică), Alex decide să schimbe catedra cu administrarea afacerilor, domeniu în care se va specializa printr-un master de 2 ani (1997-1999) la Universitatea din Michigan. Fără nicio expertiză profesională, în aceleași an în care finalizează studiile economice este numit Vice President of Finance & Administration la ACCION New York, o subsidiară a unei entități globale bancare de microcredite cu fonduri de împrumuturi de ordinul a zeci de miliarde de dolari. După 6 ani în sectorul bancar, în perioada 2005-2011, pentru alți 6 ani, schimbă domeniul, fiind numit pe funcția de director de operațiuni la PAX-Real Solutions to Gun Violence, un o.n.g. finanțat de guvernul american pentru combaterea violențelor cu arme de foc despre care singurele informații pe care le-am gasit sunt legate de trafic de influență în anul 2008 (https://www.opensecrets.org/federal-lobbying/clients/lobbyists?cycle=2008&id=D000055282), perioada în care Alex Stein a activat in organizație. Și în fine, din 2011 ocupă actuala funție de director general al Fundației pentru Pactul Global (https://unglobalcompact.org/about/foundation), un o.n.g. american în care cele mai mari fundații globaliste, în frunte cu Rockeffeler Foundation, varsă anual miliarde. Din acești bani se hrănesc toți acei jucători importanți din industria smart city, vectorul esențial al ambițioaselor transformări urbane la nivel planetar, după sloganul socialist ”nu lăsăm pe nimeni în urmă”, deși același principiu nu se aplică și la indicatorul de săracie planetară a cărei creștere exponențială post-pandemică va fi bine contrabalansată de siguranța cetățenilor în noile orașe smart de 15 minute printr-o supraveghere intensivă în slujba controlului autoritar – bine intuit de actualii finanțatori acum 13 ani.     

Florin Manea

Invitat ActiveNews