ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cunoscuta scriitoare Magda Ursache ne face bucuria de a ne oferi în exclusivitate articolul din deschiderea celei mai recente cărți a sa, "Ridică-te, Gyr!, ridică-te, Crainic!" cu o prefață de Theodor Codreanu și o postfață de Mircea Dinutz, publicată de Editura Eikon.

Doamna Magda Ursache s-a născut la București, la 20 decembrie 1943. A absolvit Colegiul „B.P. Hasdeu” din Buzău și Facultatea de filologie a Universității „Al.I. Cuza” din Iași, cu diplomă de merit, în 1967. A lucrat în redacția revistei „Cronica” (redactor, Secția Poezie) și la Universitatea „Al.I. Cuza” (asistent la Catedra de limba română). Este membră a Uniunii Scriitorilor din România și publică articole de opinie și în revista "Contemporanul".

În articolul trimis ActiveNews.doamna Magda Ursache face un apel la neuitare, reliefând totodată misiunea neokominterniștilor culturnici:

"Mai scrie L. Boia, care folosește mult negru în istorie, că românii l-au avut pe Ceaușescu pentru că l-au meritat. Și cei pușcărizați politic? Și marii unioniști? Și generalii Armatei Române? Și opozanții din munți? Și Mircea Vulcănescu? Și cei morți în acel Decembrie?

Săptămâna Mare în închisorile politice era, după dr. Nicu Ioniță, „o adevărată săptămână a pătimirii noastre”. Evadatul celor 100 de zile, Ion Ioanid întreabă: „n-avem eroi, martiri, sfinți sau nu vor ei să avem?” Acești ei chiar nu-și dau seama ce înseamnă tortura închisorii? De cătușe și de lanțuri la picioare deținuții nu scăpau nici în moarte. Mihai Ursachi, „locatar” al Fortului 13 timp de peste doi ani, îmi povestea că morților li se tăiau picioarele, niturile fiind mai greu de desfăcut. Și s-a ajuns până acolo încât ni se interzice memoria durerii. Cică-s prea sumbre memoriile sau prea emoționale, că tinerii ar fi șocați și oripilați de suplicii, apoi sătui de ele. Și atunci? Să albim zilele negre ale lui Nichifor Crainic, „pribeag în țara” lui?  (...)

 

După cei 18 ani de închisoare politică, respectiv 10 și alții de înfrângeri (soția lui Gyr făcea nasturi de lemn pentru pâinea zilnică), față de Radu Gyr și Nichifor Crainic au continuat actele de injustiție. Aceeași indignare, aceeași ură, același dispreț de sorginte proletculturnică, același refuz al simțirii naționale se manifestă și azi.

Dacă Gyr a fost îngăduitor cu torționarii lui și i-a iertat, noi n-avem dreptul să fim indulgenți cu detractorii săi. Replica la „Nu ne răzbunați!” a lui Mircea Vulcănescu să fie: Nu ne uitați"
 
Integral la rubrica de OPINII