ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Il cunosc destul de bine pe Calin Georgescu. L-am intalnit prima oara la Washington prin 1990 cand a venit in vizita in SUA si l-am intevievat pentru postul de radio Vocea Americii. Era un tinar cuminte preocupat de soarta Romaniei si interesat de experienta noastra, a romanilor din exil, si de societatea in care traiam.

Am descoperit si unele relatii comune, la Bucuresti. Amandoi il cunosteam pe geologul Bleahu, care ne-a oferit un tur personal al muzeului de Geologie, muzeu pe care nu-l vizitasem desi sunt absolvent al Facultatii de Geografie si Geologie din Bucuresti. Dupa schimbarea radicala din 1989 profesorul Bleahu a devenit senator si ministru al mediului.

Tinarul Georgescu i-a fost adjunct si treptat s-a lansat in probleme de mediu, agricultura, hrana, dezvoltare durabila. Treptat, s-a impus si a ajuns sa fie cunoscut si cooptat de Natiunile Unite si de renumitul Club de la Roma.

In perioada anilor 90 l-am intalnit de mai multe ori in timp ce ma aflam in Bucuresti ca reporter si am schimbat diferite idei legate in special de ecologie, de natura si de ce se intampla in Romania.

Calin Georgescu conducea o filiala ONU din tara si era preocupat in mod special de mediu. L-am vizitat la Centrul pentru Dezvoltare Durabila din Bucuresti, unde era director.

Intre timp, preocuparile sale au devenit predominant politice. Apoi eu m-am pensionat, am plecat ca profesor in Etiopia, si am pierdut legatura cu el. Cand am revenit din Africa l-am cautat la vechea adresa, dar am aflat ca se mutase cu serviciul in Austria.

Mai tarziu, l-am regasit pe internet unde se afirmase pe plan politic si unde se vehicula ideia ca era propus pentru postul de prim ministru. M-am bucurat si am inceput sa-i urmaresc interviurile, in special dupa ce si-a anuntat candidatura la presedintia tarii. Ideea mi s-a parut de nerealizat in sistemul politic bizantin din Romania. Dar a preferat o strategie electorala discreta si strategia i-a reusit suprinzator de bine.

Calin Georgescu a ajuns in mod neasteptat in finala alegerilor prezidentiale fiind parca ales, promovat si protejat de o mana nevazuta...

Din prezenta sa la diferite programe de televiziune sau din diverse inregistrari video reiese ca dr. Georgescu este un bun roman, are simtaminte patriotice si ar putea face legatura intre nationalismul idealist din trecut, care a dus la formarea Romaniei moderne, si realitatea cinica din aceste zile. Vreau sa-l sprijin si sa-l incurajez pentru ca ii impartasesc unele din ideile enuntate. Ii doresc sincer sa ajunga presedinte si sa scoata Romania din marasmul socio-politic actual.

Nu va fi insa deloc usor pentru ca profitorii interni nu vor renunta la privilegiile ilicite de care se bucura si conditiile internationale sunt putin favorabile.

Sa speram totusi ca alegerea lui Donald Trump in America va duce la schimbarea conjuncturii mondiale si in noua situatie confratele Georgescu va da un curs de asemenea nou in politica Romaniei... Nu trebuie sa ascultam orbeste dispozitiile sosite de la Washington, Ierusalim sau Bruxelles. Sa ne gandim in primul rand la tara noastra.

Ce i-am cerut Americii cand i-am pus la dispozitie bazele militare? A mentionat vreodata guvernul roman cuvantul Basarabia? Ce i-am cerut Ucrainei ajutand-o neconditionat in detrimentul propriilor noastre interese?

Nu simpatizez Rusia. In toate lucrarile mele am infierat atitudinea ei, dar Rusia nu poate fi acuzata fara echivoc de toate relele din lume. Altfel, suntem europeni si ramanem in Uniunea Europeana, dar UE are nevoie de reforme si acestea pot fi impuse din interior.

Si, in final, care sunt planurile strategice ale Romaniei pe urmatorii 10-20 de ani?

Sa fim in primul rand romani. La asemenea subiecte ar trebui sa se gandeasca viitoarea conducere a tarii.

Daca va fi ales, Calin Georgescu va reprezenta o sansa pentru Romania

Prof. Dr. Nicolae Dima, USA, 27 noiembrie 2024

Nicolae (Nicholas) Dima a fost jurnalist la "Vocea Americii" (1975-1985; 1989-2001), profesor la William Patterson College (din New Jersey), la US Army "John F. Kennedy” Special Warfare Center and School (de la Fort Bragg, Carolina de Nord), la Naval War College (din Newport, Rhode Island), la Institutul "William R. Nelson Institute” de pe lângă James Madison University (din Harrisonburg, Virginia), dar și în țări africane, în capitala Etiopiei, la St. Mary’s University College, și în Republica Djibouti, la Djibouti University.

A  predat cursuri și seminarii de specialitate în studii europene, studii socio-politice globale și comunicare internațională. Pe lângă cărțile de specialitate în aceste domenii, a elaborat manuale, paradigme și module de predare — între care  "Eastern Europe: An Area in Crisis” / "Europa de Est: o zonă în criză”, "The Soviet Political Upheaval of the 1980’s”, / "Răsturnările politice sovietice a anilor 1980” sau "Breaching Barriers of Cross Cultural Communication”/ "Spargerea barierelor comunicării interculturale” —, care au fost utilizate de universități, școli și institute americane prestigioase ca James Madison University, Boston College, University of Nebraska at Omaha, US Army’s Special Warfare Center and School, Naval War College, iar, mai recent, și de Universitatea Româno-Americană din București, unde, de altfel, a susținut cursuri de "Comunicarea interculturală”, "Afaceri globale” sau "Provocarea sustenabilității”.

A luptat in Congresul american ca nimeni altul pentru Basarabia. O carte cu documentele din Congresul american referitoare la Basarabia si efortul lui Nicholas Dima in acest sens este in pregatire. A publicat numeroase carti care se pot vedea aici– https://www.amazon.com/Books-Nicholas-Dima/s?rh=n%3A283155%2Cp_27%3ANicholas+Dima