ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE: Președinta Ungariei a provocat manifestanții românii, ținuți în țarcuri de Jandarmerie. Ea a surprins la final și forțele de securitate schimbând traseul oficial prestabilit pentru a ieși printre manifestanții români. Reprezentanții asociațiilor Calea Neamului, Starea de Libertate, Frăția Ortodoxă, Legitimă Apărare și ASTRA Carei au ignorat provocarea unguroaicei. Detalii de la fața locului după Stirea Inițială:

Reprezentanți ai mai multor organizații ale societății civile românești sunt prezenți azi, în Miercurea Mare, la Carei, ultima palmă de pământ românesc eliberată de Armata Română după ocupația horthistă, unde, bolnavi de simbolistică, ungurii și-au trimis președinta joggeristă, Katalin Novak, pentru a dezveli statuia autorului imnului Ungariei.

Aceasta se întâmplă în timp ce statuile românilor sunt demolate sau îndepărtate din centrul loaclităților din Transilvania într-o evidentă acțiune concertată, coordonată de Budapesta, în față căreia Serviciul Român de Informații se uită ca vițelul la poarta nouă a lui Viktor Orban.

Statuia lui Kolcsey Ferenc este o replică la cea a primului monument al lui Mihai Eminescu din Transilvania Română, inaugurat la Sânnicolau Mare de însuși Octavian Goga, Ministrul Culturii Romaniei Mari și reprezentantul Academiei Române, care a declarat atunci: „O graniță se apără cu un corp de armată sau cu statuia unui poet alături de inimile tuturora. Ați ales pe cel mai tare, ați ales poetul.”

Au ales bine românii, pentru că între timp nu prea mai avem Armată iar Poliția locală este subordonată total ong-ului extremist antiromânesc UDMR.

ACTUALIZARE Gazeta de Cluj și Foto/Video Ziarul Făclia:

Vizita președintei Ungariei la Carei: Au pus țarcuri și ni se spune că nu avem voie să călcăm dincolo de ele. Ce suntem noi? Teroriști?

Daniela Ciută, președinta organizației ASTRA din Carei, prezentă la manifestarea românească, a informat că statuia lui Kolcsey Ferenc, amplasată în fața Primăriei, este de natură să sporească tensiunile dintre comunitățile maghiare și române. Mai mult, aceasta s-a arătat deranjată de prezența președintei Ungariei la evenimentul de inaugurare.

„Noi am solicitat un punct de vedere de la MAE și ni s-a comunicat că este o vizită privată, iar acum, în teren, sunt sute de forțe de ordine, aduse inclusiv de la Cluj, în condițiile în care toate aceste cheltuieli sunt suportate de statul român. Din acest motiv, nu poate fi vorba despre o vizită cu caracter privat. Acea statuie amplasată în fața Primăriei Carei este ostentativă, provocatoare, iar acest personaj nu are nicio legătură cu clădirea Primăriei”, a afirmat Daniela Ciută.

Românii se simt disciminați la Carei

De asemenea, ea s-a arătat deranjată că versurile imnului Ungariei, inscripționat pe soclul ansamblului monumental nu a fost tradus și în românește și a acuzat faptul că românii sunt discriminați la Carei.

„De asemenea, să pui acolo doi bolovani cu inscripții, cu imnul Ungariei netradus în limba română, în condițiile în care ne aflăm pe teritoriul României, iar la Carei se distrug mormintele personalităților românești, chiar este o provocare. Primarul, care este și președinte organizației municipale UDMR, a interzis amplasarea plăcilor comemorative cu numele delegaților careieni români participanți la Marea Unire pe clădirea Primăriei Carei. Aceea este clădirea care, la data de 28 noiembrie 1918, a găzduit adunarea de alegere a delegaților. Românii sunt discriminați în Carei”, a mai spus Daniela Ciută, citată de Gazeta de Cluj.

Șefa organizație ASTRA a mai spus că, în Carei, situația tensionată datează din 2008, deoarece românii nu mai au nici o reprezentare în conducerea primăriei.

VIDEO 1:

„Situația tensionată există din anul 2008, de când noi românii din Carei nu avem niciun reprezentant în conducerea orașului. Noi, poate o dată la trei ani avem dreptul la un spectacol folcloric cu repertoriu patriotic. Când ne-am dorit să amplasăm bustul lui Mihai Eminescu, ne-am certat cu cei din conducere timp de trei ani pentru că nu au vrut să aprobe această inițiativă. Mai mult, când s-au decis să aprobe, costurile au fost plătite de către noi, oamenii din Carei. A venit la dezvelire conducerea Academiei Române, un secretar de stat din Ministerul Culturii, episcopii de la ambele culte române și alte personalități importante, chiar primari din republica Moldova, însă nu a fost prezent niciun reprezentant din Primăria Carei”, a precizat Daniela Ciută.

VIDEO 2:

VIDEO TRANSMIS ÎN DIRECT MAI SUS. FOTO de ieri seară, la Carei: