ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Discuția telefonică dintre Zelenski și Xi, la cererea celui dintâi, marchează un punct de cotitură dramatic în evoluția războiului din Ucraina.

O analiză uimitoare a lui Alex Krainer pe Substack pe care am tradus-o pentru cititorii ActiveNews.

*

Convorbirea telefonică recentă dintre președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și președintele Chinei, Xi Jinping, a fost cu siguranță unul dintre cele mai importante evenimente de la începutul intervenției militare a Rusiei în Ucraina.

Discuția, după cum știm, a avut loc la inițiativa președintelui Zelenski, fără consultarea stăpânilor săi din administrația Biden și de la NATO.

Președintele Xi a acceptat convorbirea însă a transmis un mesaj subtil prin folosirea unui translator de limbă rusă, nu ucraineană.

Potrivit informațiilor despre discuție oferite de guvernul chinez, Xi l-a avertizat pe Zelenski să nu susțină politica americană în Taiwan și a propus trimiterea unei delegații chineze la Kiev pentru a contribui la negocierea încetării ostilităților în Ucraina.

Nici o carte de jucat

Cu greu poate fi supraestimată importanța apelului telefonic. Inclusiv a faptului că Zelenski a luat inițiativa fără a-și consulta sponsorii occidentali.

Dacă a riscat să îi înfurie sunându-l pe președintele chinez, motivul – după cum afirmă Scott Ritter – este că Ucraina nu mai are cărți pe care să le poată juca.

Contraofensiva sa de primăvară pare moartă din fașă și sunt tot mai multe semne de răzmeriță în rândurile militarilor ucraineni.

Se pare că numeroși oficiali exprimă în privat opinia că trebuie găsită o cale de ieșire și că trebuie căutată o soluție de pace negociată pentru a evita prăbușirea totală a țării.

Până și șefului Statului Major polonez, generalul Rajmund Andrzejczak, care a fost una dintre vocile pro-ucrainene cele mai entuziaste din cadrul alianței occidentale, i-a pierit cheful de aventură.

Pe fondul pierderilor uriașe suferite de Ucraina cu ocazia recentelor atacuri cu artilerie și rachete, el a avertizat că războiul nu anunță nimic bun pentru Ucraina.

Potrivit colonelului Douglas MacGregor, Andrzejczak crede că Ucraina ar avea nevoie de două milioane de soldați pentru a spera într-un succes al contra-ofensivei sale.

Oficialii regimului de la Kiev dau acum vina pe Occident 

Într-un alt semn de lipsă de obediență față de Occident, consilierul lui Zelenski, Mihail Podoliak, a acordat un interviu după ce șeful său l-a sunat pe președintele Xi, în care a dat vina pe Occident pentru război, afirmând:

„Din  păcate, Statele Unite împreună cu alte țări occidentale au încurajat Ucraina să renunțe la armele nucleare și de alte tipuri... Aceasta a fost o greșeală... și a dus la un război major în Europa.”

Reapariția riscului păcii a dat Occidentului (în special britanicilor) apoplexie.

Londra a trimis o delegație de înalt nivel la Kiev pentru a încuraja regimul de aici să continue să lupte cu Rusia până la ultimul ucrainean.

Vă amintiți că, în urmă cu un an, premierul britanic de atunci, Boris Johnson, a venit neanunțat la Kiev pentru a-l avertiza pe președintele Zelenski să nu semneze nici un acord de pace cu Rusia (în urma negocierilor intermediate de Turcia).

Give Peace NO Chance

Cu două săptămâni în urmă, fostul șef al MI6, Sir Richard Dearlove, a fost cel care a condus delegația britanică la Kiev.

Lucru interesant, vizita acestei delegații este aproape imposibil de găsit în vreo știre de presă.

Ea apare totuși pe pagina Consiliului pentru Securitate și Apărare al Ucrainei.

Delegația britanică a adus mesajul „întăririi sprijinului partenerilor internaționali pentru Ucraina pe calea victoriei” și a subliniat că „nu trebuie să ne temem de Rusia”.

Desigur „NOI” se referă la ucrainenii de rând care mor în timp ce țara le este distrusă, inclusiv de armele cu uraniu sărăcit trimise de britanici.

Un alt membru al delegației „Give Peace NO Chance” a fost șoimul ultra-războinic și președintele Comisiei pentru apărare a Marii Britanii, Tobias Ellwood.

Același Tobias Ellwood care, într-un recent interviu, bătea cu pumnul în masă, afirmând:

„Suntem în război, în Europa, deci trebuie să trecem la o stare de război. Suntem implicați și noi... trebuie să confruntăm Rusia direct în loc să lăsăm Ucraina să facă singură toată treaba.”

Desigur, facțiunea Neocon din administrația Biden și liderii UE și NATO sunt la fel de dornici să vadă că ostilitățile continuă, însă tabăra care a jucat un rol cheie în stabilirea ordinii de zi este Londra. Aceeași Londră care a jucat un rol cheie și în războaiele mondiale.

În condițiile în care angajamentul față de războiul împotriva Rusiei începea să se năruie la Washington, tot Boris Johnson a fost cel care a mers în Statele Unite, apropiindu-se de noua conducere Republicană și făcând apel la „unitatea occidentală, sprijinirea Ucrainei și la tot ce poate fi făcut împotriva amenințării pe care o reprezeintă Rusia”.

Într-adevăr, Boris Johnson fusese cel care a anunțat viitorul război în noiembrie 2021, lansând un avertisment puțin voalat către liderii europeni:

„Sperăm ca prietenii noștri (din Europa) să recunoască  faptul că va veni curând momentul unei alegeri între injectarea și mai multor hidrocarburi rusești în noile conducte uriașe și apărarea Ucrainei și a cauzei păcii și stabilității.”

De asemenea, Marea Britanie a trimis trupe și echipamente suplimentare în Polonia și a anunțat că își va consolida prezența permanentă cu trupe și tancuri în Germania.

La scurt timp, fostul șef de stat major, generalul Sir Nick Carter, a declarat că armata britanică trebuie să fie gata de un război direct împotriva Rusiei.

Fostul ministru britanic al Apărării, Sir Gerald Howarth, a sugerat și el la Sky News că NATO ar trebui să intre în Ucraina „cu trupe terestre”, deoarece Ucraina TREBUIE să câștige războiul.

Chinezii vor încerca să îl extragă pe Zelenski?

Am îndoieli serioase că liderii chinezi sunt naivi în privința unui acord de pace în circumstanțele actuale și bănuiesc că delegația de pace propusă va semăna mai degrabă cu o echipă de „curățenie” a informațiilor militare, al cărei rol va fi să îl protejeze pe Zelenski și să încerce să îl scoată din încâlceala relațiilor sale politice, de afaceri și informative cu Occidentul.

Eliberarea lui Zelenski de legăturile cu NATO/CIA/MI6 l-ar putea transforma pe acesta într-un aset extrem de important pentru partea rusă și chineză.

Rolul delegației de pace chineze ar putea fi cel de a-i identifica pe exponenții cheie ai controlului occidental din Ucraina și a-i racola sau elimina într-un fel sau altul.

Am formulat această idee într-un podcast recent CryptoRich cu Tom Luongo și Alexander Mercouris.

Dl Mercouris consideră că fostul președinte rus Dmitri Medvedev pare să fi confirmat această idee într-un mesaj codat pe canalul său de Telegram, afirmând că trebuie identificate și eliminate persoanele cele mai periculoase ale regimului Zelenski.

Este aproape sigur că Rusia și China își coordonează strategia în privința Ucrainei, care colcăie deja de agenți de informații ruși.

Va fi extrem de interesant de văzut cum vor evolua evenimentele în condițiile în care este posibil ca războiul din Ucraina să fi intrat în faza sa finală.

Să sperăm că se va încheia curând, iar dacă China reușește într-un fel sau altul să negocieze un acord de pace, acesta va fi cu siguranță urmat de investiții chineze importante în Ucraina, integrând această țară în noul Drum al Mătăsii (Belt and Road Initiative - BRI).

Din 2019, China a devenit primul partener comercial al Ucrainei, reprezentând 14,4% din importuri și peste 15% din exporturi.

Ucraina s-a alăturat BRI în 2014, iar un centru BRI de comerț și investiții a fost înființat la Kiev în 2018.

Am schițat cele de mai sus pentru articolul meu de miercuri, 3 mai, care urma să apară în TrendCompass însă înainte de a-l publica toată saga a luat o nouă turnură suprarealistă.

Atacul cu drone asupra Kremlinului: A fost Zelenski adevărata țintă?

Aparenta tentativă de asasinare a lui Vladimir Putin de miercuri noaptea ar putea fi consecința evenimentelor recente.

Asasinarea avea șansă infime de a reuși, așa că la ce bun să o încerci?

Aflat în Finlanda, Zelenski însuși a dezmințit că a fost un atac ucrainean. Într-un fel, s-ar putea să spună adevărul.

Deși probabil că dronele au fost lansate din Ucraina, și mai probabil este că atacul a fost orchestrat de NATO, iar ținta se poate să nu fi fost Putin, ci Zelenski.

Să fi fost atacul discutat la întâlnirea delegației britanice „Give Peace NO Chance” cu Consiliul de Securitate și Apărare al Ucrainei, fără ca dl Z să fi fost informat?

Sunându-l pe Xi Jinping, Volodimir Zelenski i-a sfidat în mod clar pe stăpânii săi din Occident și astfel e posibil să fi devenit o vulnerabilitate pentru aceștia.

Dacă chinezii și rușii reușesc să îl extragă de la Kiev, Zelenski ar putea deveni un martor prețios al evenimentelor care au condus la acest război și o mare vulnerabilitate pentru tabăra războinică occidentală.

Eliminându-l și aruncând vina pentru aceasta în cârca Kremlinului ar duce la realizarea a două obiective importante:

-       Descotorosirea de un individ care știe prea multe;

-       Transformarea lui într-un erou al națiunii ucrainene și al rezistenței împotriva Rusiei.

În zilele următoare, am putea asista și la alte întorsături de situație halucinante.