ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O nouă lovitură pentru Israel: Norvegia, Spania și Irlanda au anunțat miercuri că recunosc statalitatea Palestinei. Regimul Netanyahu a reacționat cu o duritate fără precedent.

Nu mai puțin de 140 de țări din cele 193 de membre ONU recunoșteau statul Palestinian. De astăzi, li se adaugă două țări UE plus Norvegia, un stat strâns asociat cu Uniunea Europeană.

Recunoașterea oficială de către Oslo, Madrid și Dublin va avea loc pe 28 mai. Gestul celor trei state europene are loc într-un moment când bilanțul masacrului din Gaza a ajuns la 36.000 de morți, majoritatea femei și copii.

El are însă și un puternic impact diplomatic, ale cărui consecințe sunt greu de prevăzut în acest moment.

Puține țări occidentale recunosc statalitatea Palestinei: câteva state UE și NATO – România, Ungaria, Polonia – au făcut-o înainte de 1989, în timpul regimului comunist.

Practic, însă, până astăzi, în problema palestiniană, întregul Occident (NATO + UE) se afla sub influența SUA, refuzând recunoașterea existenței unui stat palestinian.

Gestul de miercuri al Norvegiei, Spaniei și Irlandei este unul crucial deoarece sparge blocada impusă de Washington.

Semn că influența americană asupra Occidentului începe să aibă fisuri grave.

Și că forța marelui Aliat al Israelului slăbește.

Așa se explică furia cu care a reacționat Tel Avivul. Guvernul Netanyahu a anunțat rechemarea ambasadorilor săi de la Oslo, Madrid și Dublin.

Este a doua lovitură grea pe care SUA și Israelul o primesc în această săptămână, după ce Tribunalul Penal de la Haga a emis un mandat de arestare pentru Benyamin Netanyahu, ca urmare a crimelor împotriva civililor din Gaza.

Josep Borrell, șeful diplomației UE, a avut o reacție fără echivoc:

„Toate statele care au ratificat Tribunalul Penal Internațional sunt obligate să execute deciziile TPI.”

Ceea ce înseamnă arestarea premierului israelian dacă pășește pe teritoriul Uniunii Europene.

Vechea Ordine Mondială se prăbușește sub ochii noștri.