ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nemulțumirile și frustrările fermierilor față de importurile din Ucraina au atins cote maxime. Marți, la Bruxelles, fermierii din șase țări, printre care și România, au protestat împotriva măsurilor aplicate de Comisia Europeană, care nu rezolvă în niciun fel problemele grave din sectorul agricol provocate de marfa ucraineană. Aceștia au cerut, imperativ, reintroducerea taxelor vamale pentru produsele care vin din Ucraina și extinderea interdicției la importuri pentru mai multe produse agroalimentare.

200 de fermieri din România, Polonia, Ungaria, Cehia, Bulgaria și Slovacia, dintre care 50 din țara noastră, au protestat, marți, la Bruxelles, împotriva Comisiei Europene. Aceștia sunt nemulțumiți și dezamăgiți de soluția găsită de Comisia Europeană, de interzicere a importurilor din Ucraina timp de 30 de zile pentru câteva produse, la problemele și dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agroalimentar, pe fondul blocajelor și distorsiunilor de piață cauzate.

Protestatarii au cerut Comisiei Europene să restabilească taxele vamale și contingentele la produsele agricole și alimentare ucrainene. Totodată, fermierii au solicitat extinderea listei de produse reglementate de regulamentele privind măsurile preventive temporare referitoare la importurile din Ucraina pentru a include ouăle, carnea de pasăre, uleiul, făina, mălaiul, zahărul, fructele și legumele, precum și prelungirea acesteia până la aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. ”Este favorabil faptul că importurile au fost interzise până la 5 iunie 2023, dar ceea ce este în continuare îngrijorător este faptul că acelor contracte deja în vigoare li s-a permis să rămână necontrolate. În acest fel, nu putem avea o situație clară cu privire la acestea, deoarece ele pot fi falsificate, adăugate cantități suplimentare și antedatate”, se arată într-un comunicat al Alianței pentru Agricultură și Cooperare din România.

Împărțiți povara!

În cazul în care, după 5 iunie, interdicția de import în cele 5 țări este ridicată, fermierii din cele șase țări afectate cer Comisiei Europene să extindă împărțirea riscurilor între toate statele membre ale UE, astfel încât fiecare stat să primească și să utilizeze un contingent de produse agricole din Ucraina direct proporțional cu mărimea țării și a populației sale. În acest fel se va continua ajutorarea Ucrainei fără să se provoace un blocaj logistic în Europa de Est și fără ca fermierii din aceste țări să intre în faliment.

Protestatarii au transmis Comisiei Europene că va trebui să extindă lista țărilor care pot decide să interzică introducerea anumitor mărfuri agroalimentare din Ucraina pe piețele proprii, incluzând, astfel, și Cehia, care să primească, și ea, pachete de compensare, inclusiv din Rezerva de criză. ”Am mai solicitat crearea unui fond special pentru sprijinirea fermierilor din Europa Centrală și de Est, deosebit de afectați de consecințele invaziei rusești în Ucraina, finanțat în afara fondurilor alocate Politicii Agricole Comune, acordarea permisiunii statelor membre din Europa Centrală și de Est să aplice ajutor național în conformitate cu deciziile guvernelor lor, precum și creșterea finanțării pentru construirea rutelor de transport, a infrastructurii de transport și a porturilor care să permită tranzitul eficient al produselor agricole și alimentare din Ucraina către porturile din Marea Baltică și Marea Neagră”, se mai precizează în comunicatul reprezentanților fermierilor români.

Sprijin financiar pentru controalele fitosanitare

Fermierii au somat Comsia Europeană să acorde sprijin financiar și de personal pentru serviciile fitosanitare naționale care examinează produsele agricole importate, dar și consolidarea mecanismelor de control a transportului pe culoarele de solidaritate și a calității produselor transportate. Aceștia consideră că autoritățile Uniunii Europene trebuie să asigure răspunsuri mai rapide la situația economică actuală din sectorul agricol, iar atingerea obiectivelor PAC să se facă fără reducerea competitivității producătorilor agricoli și impunerea concurenței neloiale asupra produselor agroalimentare din UE în detrimentul celor din afara UE.