ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ziua de ieri, 5 mai, mi-a amintit de ultima rugăminte către români, lăsată cu limbă de moarte de Zoe Dumitrescu Bușulenga, cea care a trăit și  osârduit ca să ne cunoaștem în profunzime sufletul.

Am auzit prima dată aceste cuvinte de la monahia  Eufrusinia de la Mănăstirea Văratec. Am întâlnit-o cu trei ani în urmă la Putna, la slujba de pomenire a unor marcante personalități chemate la Domnul. Atunci i-am ascultat  mărturisirile despre  zilele de suferință ale academicianului Zoe Dumitrescu Bușulenga, care și-a trăit ultimii ani ca mohahia Benedicta. 

”SĂ-L APĂRAȚI PE MIHAI”, au fost ultimele cuvinte, auzite de supraveghetoarea-i la patul suferinței. Să-l apărăm, a lăsat testament Maica Benedicta pentru dăinuirea generațiilor viitoare de români. La Mănăstirea Putna, 5 mai, data mortii, și 20 august - a nașterii, sunt zilele care adună "pâlcul de credincioși ai memoriei Maicii Benedicta", cum îi numește părintele stareț, Arhimandritul Melchisedec Velnic pe cei chemați de Dumnezeu la slujba de pomenire.
 
Zoe Dumitrescu Bușilenga și-a consacrat viața lui Mihai Eminescu, a trăit și a osârduit ca românii să-l cunoască în profunzime, iar ultimele cuvinte ale academicianului Zoe Dumitrescu Bușulenga - ”Să-l apărați pe Mihai!” - ar trebui înțelese ca o îndrumare pentru apărarea identității noastre românești.
 
A plecat la Domnul, cu dorința să fie înmormântată la mănăstirea Putna, dacă va muri la Văratec sau oriunde în altă parte, afară de București. S-a întâmplat ca Mănăstirea Putna să aibă onoarea de a-i fi casa de veci, primind-o  în pământul Bucovinei "ca un bob de grâu, ce rodește darul culturii", de la care se învață "să nu ne pierdem verticala".
 
Monahia Eufrusinia își amintește de ultimele clipe ale maicii Benedicta: "Îmi spunea că vede o lumină mare pe tavan, mă întreba dacă o văd și eu. Vedea și un tânăr foarte frumos, care vroia să-i spună ceva, dar nu-l auzea".  Să deschidem cărțile, să căutăm prin opera lui Eminescu, poate auzim noi ce a vrut să-i spună.