ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Haosul nu este încă absolut. Dar poate deveni. Sau, dimpotrivă, am putea ieși din haos, îndreptându-ne din nou către democrație. Totul se află între două paranteze. Prima este sentința Curții de Apel Ploiești, prin care s-a decis anularea loviturii de stat. Adică anularea anulării alegerilor. Cea de-a doua paranteză constă în reacția promptă și energică a coaliției instalate la putere.

Între cele două paranteze la care m-am referit mai sus, există, în poziția de beneficiari sau de victime, cetățenii României, dar și angrenajul instituțiilor fundamentale ale statului, care, în prezent – deci, cel puțin pentru moment – par subordonate unei părți a politicului. Acea parte aflată la conducere.

Sentința Curții de Apel din Ploiești, dată de judecătorul Alexandru Vasile, i-a luat prin surprindere pe autorii loviturii de stat. La doar o zi după ce președintele CCR a fost detonat și, odată cu el, o bună parte dintre actele juridice emise de instituție. Au existat mai multe demersuri la mai multe curți de apel, în scopul anulării hotărârii 32 a CCR și reluării alegerilor începând de la turul 2, așa cum era prevăzut în hotărârea nr. 31, dată cu doar o zi înainte. Până la Curtea de Apel de la Ploiești, toate celelalte demersuri au fost respinse. Dar, întrucât în România practica judiciară, așa cum s-a convenit, nu este unitară, în principiu o singură sentință poate da peste cap tot ceea ce a construit și a protejat „sistemul”. Această aparentă răsturnare de situație se bazează pe faptul că CCR, pentru a anula cele două tururi de scrutin, nu a emis – mare atenție – o decizie, ci doar o hotărâre. În timp ce deciziile sunt definitive și executorii, hotărârile, având altă natură juridică, pot fi atacate în justiție. Ceea ce, la Ploiești, s-a întâmplat cu succes.

Sentințele judecătorești sunt executive. Prin urmare, dacă statul este cât de cât funcțional, guvernul are obligația să se conformeze începând chiar de azi. În caz contrar, statul devine nefuncțional. Pe de altă parte, sentința poate fi atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție, în termen de cinci zile. Au mai rămas patru. Iar ICCJ poate anula sentința Curții de Apel Ploiești. Dar, până atunci, toate instituțiile statului au obligația să se conformeze. Începând cu guvernul, care trebuie să ia măsurile necesare pentru organizarea turului doi, și continuând cu Autoritatea Electorală Permanentă.

Atâta doar că avem nenumărate semnale conform cărora statul continuă să se comporte ca unul eșuat. Guvernul nu a programat azi nicio ședință prin care să se conformeze sentinței Curții de Apel din Ploiești. Dimpotrivă! Reprezentanți ai puterii, Ministrul Justiției fiind unul dintre aceștia, și-au permis să atace public sentința și chiar să-l amenințe cât se poate de explicit pe magistratul de la Ploiești. Cu o promptitudine tipică doar loviturilor de stat, și în niciun caz unei democrații, CSM a anunțat public că a sesizat Inspecția Judiciară pentru a-l cerceta pe judecătorul Alexandru Vasile și că, la capătul acestei investigații, el poate fi sancționat sau chiar pus sub acuzare penală. Autoritatea Electorală Permanentă, la rândul ei, a emis un comunicat tot ieri, prin care anunță că procesul electoral, fără „turul doi înapoi”, decurge ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat.

Dar haosul poate deveni absolut nu numai din perspectiva pe care am prezentat-o mai sus. Sunt și alte acțiuni similare pe rol. Ce se va întâmpla dacă o altă Curte de Apel, sau mai multe, vor emite sentințe identice? Cum va reacționa Comisia de la Veneția în raport cu această desfășurare a evenimentelor care are loc în România? Cine ar putea participa la „turul doi înapoi”, în eventualitatea în care s-ar ajunge la această soluție? În principiu, Elena Lasconi și Călin Georgescu. Dar ultimul este scos din joc printr-o decizie BEC. Elena Lasconi nu poate participa de una singură la o confruntare. Ce s-ar întâmpla, în această ipoteză, cu cei 11 candidați înscriși în alegerile prezidențiale reluate? Dar cu banii de campanie? Cei deja alocați de guvern. În fine, și pe de altă parte, trebuie semnalat faptul că, până când lucrurile vor fi limpezite într-o direcție sau în alta, alegerile vor fi probabil amânate cel puțin cu câteva zile. Situație care, din nou, va provoca grave perturbări și tulburări încă și mai grave.
 
 
Magistratul amenințat public