ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


In atenția:                                                                                               
Domnului Ministru Daniel David                                                      Asociatia Starea de Libertate
daniel.david@ubbcluj.ro,                                                                   C.U.I.:49697408
cabinet@edu.gov.ro,                                                                           contact@stareadelibertate.ro
                                                                                                            +40 746 572 339
                                                                                                            +40 753 31 39 39
Domnilor Secretari de Stat:                                                                  
              Ionel Florian Lixandru                                                                          
              cabinet.sslif@edu.gov.ro
              
              Sorin Ion
              cabinet.sspreuniversitar@edu.gov.ro

Nr. 3/10.02.2025
  
Domnule Ministru,

Recentele propuneri de planuri-cadru ale Ministerului Educației reprezintă o sfidare la adresa așteptărilor părinților. Părinții își trimit copiii la școală pentru ca această instituție să le ofere cunoștințele care clădesc cultura generală și corespund, în același timp, valorilor la care ei aderă.

Nu ați aflat – se pare - că declinul ideologiei de gen și al curentului woke peste ocean are deja ecouri și în Europa. Domnule ministru, agenda dumneavoastră nu are nimic comun cu așteptările pe care le au părinții de la sistemul de învățământ, ci are drept obiectiv distrugerea a ceea ce a mai rămas din acest sistem.

Ați afirmat că aveți în vedere un mai mare număr de opționale care, fiind greu de realizat de către profesori, vor necesita prezența unor „specialiști” din afara școlii, care să le susțină. Devine evident faptul că noile planuri-cadru reflectă intenția de aplicare în învățământ a manevrei numită "externalizarea serviciilor”, rețetă verificată care funcționează ori de câte ori se dorește dirijarea de fonduri spre firme de casă. 

Sub pretextul diversificării ofertei școlare, noile planuri-cadru deschid școala în mod oficial și "în cadru organizat” oricăror ONG-uri doritoare să preia sarcina educației de pe umerii profesorilor - de care nu va mai fi nevoie - educația devenind un "serviciu externalizat”, furnizat de entități care servesc interese și ideologii.

Inceputul a fost făcut. Școala a devenit de mai mulți ani o platformă deschisă oricărui ONG care vrea să educe copiii în alt mod decât doresc părinții. Exemplele sunt numeroase. Vom menționa doar eforturile Ministerului Educației pentru familiarizarea cadrelor didactice cu manualul (editat de un ONG) în scopul predării și integrării egalității de gen în învățământul preuniversitar (era vorba în el despre o multitudine de „genuri”). Răspunsurile servite părinților de Ministerul Educației pe această temă au fost întotdeauna confuze.
 
In dialogul pe care l-ați avut în cadrul podcastului „Pe drept cuvânt”, avocatul Florentin Țuca v-a întrebat: "Spuneți-mi, vă rog, teza științifică că bărbatul și femeia sunt cu un sex determinat la naștere - este corectă sau nu?" Excedat de complexitatea științifică a întrebării, ați răspuns penibil: "Hai să nu vorbim despre...! Aici trebuie să chemați un biolog să vă spună despre lucrurile astea [....] chemați un medic, un biolog, un genetician". Dacă acest adevăr elementar constituie pentru dumneavoastră o enigmă, ne întrebăm cum veți rezolva, ca ministru, problemele complicate ale sistemului de învățământ.
 
O altă afirmație șocantă pe care ați făcut-o este aceea că "la ora actuală, un copil ar trebui să petreacă între 4 și 6 ore/zi în fața ecranului, pentru a nu pierde avantaje competitive". Probabil nu ați aflat că, în urma constatării unui grav regres cognitiv la elevi (care nu mai știu să citească), Suedia a renunțat la manualele digitale și face eforturi pentru reducerea drastică a timpului de expunere a copiilor la ecrane. Domnule ministru, un sistem care cere unui copil să petreacă 4-6 ore/zi în fața unui ecran pentru a fi competitiv este un sistem bolnav și nu intenționăm să ne lăsăm copiii captivi într-un astfel de sistem.   
 
Vă revoltă "[...] preoți care, în loc să vorbească despre morală, mântuire [...], încep să aibă păreri despre cât timp trebuie copiii să fie expuși la ecran". Da, cu siguranță, mulți dintre acei preoți sunt și părinți, liberi să gândească și să exprime opinii. Vă asigurăm că dumneavoastră nu dețineți monopolul gândirii și ne surprinde faptul că vă simțiți în măsură să constatați dacă în discursul preoților există, sau nu, „blasfemii”.
 
Domnule ministru, dumneavoastră ați auzit ce s-a strigat în stradă în cursul recentelor proteste? Cuvintele care s-au auzit în toate discursurile au fost: "demnitate”, "țara noastră - România”, "patrie”, "poporul român”, "națiune”.  Pentru românii din stradă "patriotismul” nu este un cuvânt gol de conținut, iar cuvântul "naționalist” nu are conotații negative (așa cum, în mod evident, are pentru dumneavoastră) ci desemnează o persoană care pune națiunea mai presus de alte valori. 

Pe fondul acestui reviriment al sentimentului național vreți dumneavoastră să marginalizați Istoria și Geografia, eliminându-le din trunchiul comun, adică să diminuați importanța acestor discipline prin eliminarea caracterului lor obligatoriu? O astfel de poziționare poate să denote fie lipsă de realism și perspectivă, fie obediență în executarea unor ordine străine de nevoile actuale și eterne ale învățământului românesc. 

Marginalizarea Istoriei și intenția de "particularizare” a conținutului programei vor avea un efect invers și vor determina intensificarea sentimentului național, în același mod în care obligativitatea studierii Holocaustului, departe de a inspira empatie, generează antipatie (ca orice lucru vârât pe gât cu forța). Atunci când o lege este greșită, ea trebuie abrogată, deci o atitudine înțeleaptă trebuie să ducă la eliminarea disciplinelor obligatorii „Istoria Evreilor. Holocaustul” și „Istoria Comunismului în România”, urmată de includerea acestor teme în manualul de Istorie și prezentarea lor în lecții distincte.

Nu vom insista asupra motivelor pentru care Istoria, Geografia, Fizica, Latina, Chimia sunt discipline importante, pentru că știți foarte bine. Cu privire la necesitatea studierii Istoriei, motivele v-au fost expuse de personalități academice și științifice într-un memoriu recent, care conține propuneri concrete, argumentate în detaliu,  inclusiv propunere de plan-cadru.
 
Recent ați făcut, la DIGI 24, următoarea afirmație bizară : « în clasa a XI-a și a XII-a cu siguranță avem istoria, în diverse forme, este drept, dar o avem”. Domnule ministru, istoria nu se studiază "în diverse forme”, adică haotic, ci neapărat respectându-se cerințele unei discipline diacronice, în ordine: istoria antică, medievală, modernă și contemporană (ca "istorii universale”), iar în clasele a VIII-a și a XII-a – Istoria României, cu referiri la „statul național”, „națiunea română”, „conștiința națională”, „unitatea națională”.  Asta înseamnă a trata „cu respect și eficient aspectele de identitate”, după cum v-ați exprimat. Orice altă abordare este nejustificată și pompieristică.
 
Geografia, care a pierdut de-a lungul vremii cel mai mare număr de ore, este pe cale să devină și ea opțională. Constatăm că vă deranjează mai ales disciplinele formatoare ale conștiinței identitare. Un popor care nu își cunoaște Geografia este condamnat la dezrădăcinare. Considerați că este periculos ca elevii români să se formeze ca cetățeni în deplin respect pentru neam și țară, să afle ce avem de apărat și ce avem de recuperat din ceea ce a fost înstrăinat și să devină conștienți de importanța României pe harta lumii? 

Domnule ministru, dumneavoastră doriți ca Latina să devină disciplină opțională în vreme ce Polonia, țară vorbitoare de limbă slavă, a introdus latina în programa obligatorie încă din 2023. Pentru noi ea este nu numai temelia întregii culturi europene, ci și o  atestare a romanității limbii pe care o vorbim. Cum obiectivul dumneavoastră pare să fie eliminarea educației pentru identitate și valori naționale, bănuim că acesta este motivul pentru care și Latina a căzut în dizgrație.
 
Răspunsul jenant pe care i l-ați dat domnului Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, ne lămurește că deciziile dumneavoastră sunt deja luate, în ciuda asigurărilor că așteptați propuneri concrete "din partea specialiștilor și a organizațiilor profesionale”. 
 
Cum spuneam, propunerile din partea specialiștilor le-ați primit deja, iar asigurările ne sună foarte cunoscut. Am mai avut această experiență. În 2022, ministrul Sorin Cîmpeanu ne asigura că măsurile pe care le preconiza reprezentau „rodul consultărilor de peste cinci ani cu peste 10.000 de persoane care s-au pronunțat, îndreptățite să se pronunțe”.  Ca urmare dl Cîmpeanu a rămas neclintit în decizia de a merge până la capăt cu proiectul România Educată, în ciuda tuturor semnalelor care demonstrau că direcția este greșită. 
 
Printre cei pe care dl Cîmpeanu îi considera „îndreptățiți să se pronunțe” nu s-au numărat specialiștii în pedagogie care au criticat proiectul, prezentând argumente solide și propuneri. 
 
Ne este foarte limpede că nici dumneavoastră nu-i considerați "îndreptățiți” pe profesorii de la facultățile de istorie din cadrul universităților din Iași, București, Cluj, Timișoara, Sibiu, Craiova, Suceava, Galați, Alba Iulia, Oradea și Constanța, care v-au adresat memoriul menționat și care își declară disponibilitatea pentru o colaborare constructivă cu Ministerul Educației, în vederea revizuirii programelor.  Ca și sub ministeriatul domnului Sorin Cîmpeanu, condiția pentru "a fi îndreptățit” este consonanța cu deciziile pe care dumneavoastră deja le-ați luat, care sunt, desigur, precedate de simulacre de consultări publice. 

"Îndreptățite” să exprime opinii de luat în seamă sunt numai ONG-urile de orientare așa-zis progresistă, care au acaparat conceptul de "societate civilă" și pretind că vorbesc în numele tuturor, adică acele ONG-uri spre care dați semne că doriți să "externalizați” "serviciile de educație”.
 
Ultimul paragraf al răspunsului adresat Președintelui Academiei Române conține un sofism evident: „Așadar, îl întreb pe președintele Academiei Române dacă ne place cum actualul sistem de educație ne tratează copiii și domeniile legate de identitatea/cultura națională. Mie, nu (și știu că nici lui)!”. Intr-adevăr, nu vă place dumneavoastră, nici Președintelui Academiei (și nici părinților), dar din motive complet diferite! 
 
Exprimați apoi alte îngrijorări: "Mă uit la testele naționale și internaționale și sunt extrem de îngrijorat când văd procente adesea de peste 40% sub sau la limita funcționalității.” Domnule ministru, întotdeauna au existat elevi foarte buni, buni și slabi. Cei care puteau face față exigențelor unui concurs de admitere își continuau studiile în învățământul superior, ceilalți se calificau într-o meserie în care erau utili social, din care puteau să trăiască și se considerau realizați profesional. 
 
In condițiile actuale, în care numai cine nu vrea nu face facultate, elevii slabi care « vă îngrijorează », pe care îi vedeți în procent « de peste 40% sub sau la limita funcționalității” ajung studenți prin depunerea dosarului la secretariatele facultăților și vor deveni profesorii care iau note mici la examenul de titularizare și nu reușesc să ia examenul de definitivat.  Asistăm de 35 de ani la o « reformă în formă continuată ».  Invocând autonomia universitară, niciun ministru al Educației din cei 27 de după 1989 nu a pus, din motive bănești, problema revenirii la examen de admitere pe bază de concurs deși, în mod evident, existența concurenței ar rezolva problema calității absolvenților. 
 
Constatați apoi că sunt "prea mulți copii care nu vorbesc corect limba română, se plictisesc de clasicii literaturii noastre, au teorii istorice pseudoștiințifice, fac confuzii grosolane în geografia țării, latina devine subiect de ironii etc”. Paradoxal, în contradicție flagrantă cu propriile constatări de mai sus, dumneavoastră vă propuneți să "îndreptați" lucrurile tocmai relativizând importanța disciplinelor respective, scoțându-le din trunchiul comun și transformându-le în discipline opționale! 
 
Pe la sfârșitul postării constatați, cuprins de compasiune, că "nimeni nu se gândește la copii”, dar sugerați că, din fericire, vă gândiți dumneavoastră, motiv pentru care doriți să le oferiți un "model mai aerisit și flexibil”. Atât de aerisit încât nivelul de educație va fi diluat până la dispariția culturii generale.
 
Domnule ministru, aplicarea principiului conform căruia copiii trebuie să învețe preponderent discipline la alegere va aduce elevii români în situația studenților americani (și nu numai), intervievați prin campusuri, care sunt incapabili să numească patru țări europene, nu știu câte continente există, nu pot face mental un calcul simplu și nu știu formula apei. Soluția nu constă în coborârea standardelor până la nivelul la care "să facă față" și elevul care „nici nu vrea și nici nu poate”, ci în revizuirea responsabilă a  programelor, care trebuie să conțină informația esențială, clară, echilibrată, prezentată într-un mod atrăgător și adecvat vârstei elevilor.

Părinții își vor copiii în școală, dar nu în ceea ce a devenit școala: un spațiu ideologizat în care profesorii sunt transformați în colectori de date cu caracter personal, în care părinții și profesorii sunt constant antagonizați prin diverse măsuri impuse de Ministerul Educației, în care bullying-ul "se rezolvă” prin diverse programe care nu și-au dovedit eficiența, în care este prezent consumul de droguri, dar – paradoxal - cercetările nu ajung niciodată la surse. Măsurile pe care le preconizați întregesc profilul sumbru al noului învățământ românesc.

In aceste condiții nu este de mirare că tot mai mulți părinți decid să-și retragă copiii din sistemul de învățământ de stat pentru a-i instrui în sistem homeschooling. Acest fenomen reflectă existența unor nemulțumiri majore ale părinților față de ceea ce sistemul de stat le oferă copiilor lor, nemulțumiri pe care părinții le-au semnalat în repetate rânduri, iar Ministerul Educației le-a ignorat constant. Dacă sistemul de învățământ de stat nu găsește mijloace pentru rezolvarea problemelor menționate, iar dumneavoastră persistați în dorința de a pune în operă proiectele distructive aflate în dezbatere publică, legalizarea sistemului homeschooling devine o solicitare îndreptățită și o necesitate. 

Un sistem de învățământ sănătos își păstrează atât elevii cât și cadrele didactice. Dacă dumneavoastră, în calitate de ministru al Educației nu puteți face acest lucru, există o soluție onorabilă: demisia.
 

Va solicităm număr de înregistrare și răspuns pe adresa contact@stareadelibertate.ro

Bucuresti, 10.02.2025

Prof. Popa Olimpia                                                                    Pompiliu Diplan

Coordonator Programe - Starea de Libertate                         Presedinte – Starea de Libertate