ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Hotârât lucru, războiul nu merge bine pentru Occident! Pare să ne aștepte un lung proces de „La loc comanda” cu cenușă în cap.

După ce, la Vilnius, aderarea Ucrainei a fost amânată spre Sfântul Așteaptă iar Zelenski a fost trimis la colț, încă o informație bombă aruncă în aer toată narațiunea oficială din ultimii doi ani și jumătate.

Potrivit Reuters, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a propus lui Vladimir Putin ca, în schimbul prelungirii acordului privind exportul cerealelor din Ucraina, Rusia să fie reconectată la sistemul de informații bancare SWIFT.

Debranșarea Rusiei de la SWIFT s-a produs imediat după invazia din Ucraina, pe 24 februarie 2022, și a fost văzută de Occident ca o lovitură mortală aplicată economiei ruse.

Și o măsură de izolare a Rusiei, prezentată ca un agent patogen periculos pentru organismul mondial.

Că lovitura nu a reușit, e o altă poveste. La fel ca în cazul celorlalte sancțiuni economice, Rusia s-a mișcat rapid și a creat cu aliații săi conexiuni alternative care i-au permis să ocolească rețeaua SWIFT și să își continue comerțul și schimburile financiare.

În schimb, întreruperea acordului de export pentru grânele ucrainene, care ar urma să intre în vigoare luni, ar reprezenta o lovitură teribilă deopotrivă pentru Occident cât și pentru Ucraina.

Occidentul are nevoie de grânele ucrainene pentru a-și hrăni populația, în vreme ce Ucraina are nevoie de banii pe grâne pentru a da o gură de oxigen economiei sale sufocate.

Dacă, în doi ani și jumătate, Rusia s-a acomodat cu situația și nu îi arde buza să fie rebranșată la SWIFT, Occidentul și Ucraina au o nevoie disperată de prelungirea acordului grânelor.

Propunând rebranșarea Rusiei la SWIFT, Occidentul își calcă grav pe orgoliu.  

Aceasta este și explicația pentru care propunerea de compromis adresată lui Vladimir Putin nu a fost formulată nici de Joe Biden, nici de Ursula von der Leyen, nici de Charles Michel, nici de Josep Borrell.

A fost în schimb scos la înaintare secretarul general ONU, pentru a se da propunerii o nuanță cât mai puțin politică și a salva pe cât posibil din aparențe.

Realitatea este însă necruțătoare: trocul propus de Occident lui Putin este mai mult decât o umilință care cu greu va și ștearsă.

Este mai mult decât o dovadă că Occidentul nu câștigă Războiul din Ucraina.

Este un semn că Rusia nu poate fi învinsă, nici izolată și regimul Putin nu poate fi răsturnat, așa cum a promis Biden.

După summit-ul de la Vilnius pare să ne aștepte un lung și jenant proces de „La loc comanda!” cu remușcări.