Sânt Andreiu, cel dintâi dintre moși, ”descuie” iarna

Ne aflăm în Postul Crăciunului, iar după luminosul praznic al Ovideniei – Intrarea în biserică a Maicii Domnului - sărbătoare a luminii „ce sparge întunericul iernii și al morții”, creștin ortodocșii îl prăznuiesc la sfârșit de noiembrie pe Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României.
Din sinaxar aflăm că până să devină Apostol al Domnului Iisus Hristos a fost ucenic al Sfântului Prorooc Ioan Botezătorul. Împreună cu ceilalți Apostoli, Sfântul Apostol Andrei l-a însoțit pe Domnul Iisus Hristos, a fost martor al minunilor Sale, a primit cuvântul dătător de viață, a plâns văzând patimile lui Hristos și s-a întărit în credință în Ziua Învierii. Ulterior, Sfinții Apostoli au tras la sorți unde să propovăduiască Evanghelia. Sfântul Ap. Andrei s-a îndreptat către țările din jurul Mării Negre, inclusiv în Scythia Minor și a ajuns în cetatea Tomisului – Constanța de astăzi, unde i-a botezat pe cei dintâi creștini de pe meleagurile noastre.
Întărit de puterea Duhului Sfânt, Apostolul Andrei a vestit Cuvântul lui Dumnezeu în Asia Mică precum și în Tracia și în nordul Mării Negre, ajungând până la Kiev. S-a întors apoi spre Bizanț unde a coborât prin Macedonia și Tesalia până la Patras din Grecia. Aici a fost prins și acuzat printre altele că este iscoadă a dacilor. A fost condamnat la moarte de închinătorii la idoli și răstignit pe o cruce în formă de „X” - numită până azi „Crucea Sfântului Andrei”.
În lumea satului românesc, Sânt Andreiu, Andreiu de iarnă sau simplu, Sfântul Andrei, este asemănat cu un cioban de turma căruia nu s-a atins nici un lup. Sărbătoarea se mai numește și Ziua Lupului sau Moș Andreiul fiind, totodată, sfârșitul Filipilor de Toamnă. Andreiu este și „cap de iarnă”, primul dintre moșii din perioada anotimpului alb, urmat de Moș Nicolae, aducătorul de daruri, semn că anul care a îmbătrânit este spre sfârșit.
În imaginarul popular, Sânt Andreiu apare și ca stăpân al animalelor sălbatice, ca Apostol al Lupilor. Odinioară, se spunea că, de ziua lui, acesta ar slobozi fiarele spre a mânca vitele celor care „n-au păzit sărbătoarea”. Sânt Andreiul este precedat de o noapte de care oamenii satului se temeau înainte vreme, fiind numită și noaptea strigoilor, motiv pentru care ungeau pragurile caselor și ferestrele cu usturoi, nu măturau, nu aruncau gunoiul, considerând că așa pot ține la distanță duhuruile necurate: strigoii, moroii, dar și lupii. Oamenii se fereau de călătorii mai ales noaptea „când pornește lupăria”, perioada aceasta fiind corespondentă împerecherii lupilor și o vădită justificare a agresivității sporite a fiarelor pădurii. Se spune chiar că în ziua de Sânt Andrei lupii au capacitatea de a întoarce capul și că pot privi înapoi.
Luminița Tucă este etnolog, cercetător științific și președinte al Asociației Culturale "Arhetipuri: Datini, Muzică, Rost”
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect
Recomandările noastre
Secțiuni: Biserica Cultură Opinii Prima pagină Știri
Persoane: Sfântul Apostol Andrei
Subiecte: Sfântul Andrei
Organizații: Biserica Ortodoxă Română
Tip conținut: Opinii
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)