ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mă bucur că Doamna Președinte Maia Sandu a ales, în ultima clipă, să meargă la consultări cu grupurile parlamentare!

Salutar este și pasul șefei statului de a desemna un candidat pentru funcția de prim-ministru -- Igor Grosu, liderul formal al PAS!

Următorul pas logic și agreat de toți oamenii rezonabili ar fi ca prim-ministrul desemnat să propună o garnitură guvernamentală care să întrunească consensul societății și al parlamentarilor astfel încât aceasta să fie votată. Și să fie votată întâi de toate de către deputații PAS!

PAS-ul Maiei Sandu trebuie să fie prima echipă din Parlament interesată în susținerea, promovarea și votarea cât mai largă a Guvernului Grosu!

Dacă deputații PAS vor proceda ca și în cazul garniturii propusă de N. Gavriliță, preferând să nu voteze propria echipă pentru a provoca alegerile anticipate, atunci voi considera că m-am bucurat degeaba și că Maia Sandu nu a ales consensul și dialogul pentru ieșirea noastră, a tuturor, din dezastrul moral, economic și pandemic!

Dacă PAS-ul nu va susține echipa guvernamentală în frunte cu propriul lider de partid lăsând ca aceasta să fie votată sau nu de celelalte grupuri parlamentare din frica de anticipate, din frica de a nu mai pupa niciodată Parlamentul sau din frica de pușcărie, voi înțelege că Maia Sandu a ales din nou să meargă pe calea confruntării și consolidării șlehtei banditești și pro-ruse din Parlament!

Pentru că un Guvern votat în asemenea condiții va fi unul și mai nefuncțional decât actualul guvern în demisie din simplul motiv că inițiativele lui, indiferent de cât de bune ar fi, vor fi blocate de această majoritate și în definitiv guvernul va fi demis prin votul ei, noi urmând a rămâne (a câta oară!) ostaticii unui nou marasm al unei noi proceduri de instalare a altui guvern.

Rămâne să vedem ce a ales totuși Maia Sandu și PAS-ul ei.

Ștefan Secăreanu, Chișinău

Adenda Ziarul de Gardă: Cine este Igor Grosu

 

Președintele interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Igor Grosu este candidatul la funcția de prim-ministru, înaintat de presedinta R.Moldova, Maia Sandu, după consultările cu fracțiunile parlamentare de astăzi, 16 martie.

Igor Grosu, de profesie pedagog, este președintele interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și deputat al fracțiunii PAS. Conform profilului realizat în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat 2019”, în 2003, Grosu a exercitat funcția de coordonator de proiect la Ministerul Economiei. În decembrie 2003– iunie 2004, a fost manager de proiect la Ministerul Economiei, iar din 2004 până în 2008, a ocupat postul de șef al Secretariatului Consiliului pentru Participare din cadrul Ministerului Economiei. În august–septembrie 2008, Igor Grosu a fost șef al Secretariatului Consiliului pentru Participare, Departamentul pentru Analiza Politică al Cancelariei de Stat, PNUD. În 2009–2012, a fost expert principal în cadrul Cancelariei de Stat. În perioada 2005–2012 a deținut funcția de membru al Consiliului de Administrație „Amnesty International Moldova”.

Potrivit declarației de avere și interese personale, în 2019, Igor Grosu a avut un salariu de 124 472 de lei de la Parlamentul R. Moldova. Igor Grosu a mai câștigat 1.200 de euro din darea în locațiune a apartamentului și 104 188 lei de la Parlamentul R.Moldova, drept compesație lunară neimpozitată pentru cheltuieli de tratament , compensatie neimpozabilă pentru cheltuieli legate de îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, cheltuieli de promovare și de protocol, indemnizație lunară neimpozabilă pentru transport.

Familia Grosu deține opt terenuri, șase agricole și două terenuri intravilane. Familia Grosu are și două case cu suprafața de 82,3 metri pătrați și respectiv 121,7 m. p., un apartament de 47,2 m. p., un spațiu comercial de 39,6 m.p și alte trei imobile. La fel, familia Grosu are o mașină Volksvagen Touran, care costă 7.800 de euro, potrivit declarației de avere și interese personale.

Ziarul de Gardă