ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Am tradus scrisoarea deschisă împotriva green pass a doi mari filosofi italieni. Este o ieșire publică responsabilă și care invită la responsabilitate, la păstrarea democrației. Reprezintă un semn că nu s-a rinocerizat toată lumea și că mai există gânditori de seamă care-și păstrează verticalitatea, înfruntând isteria generalizată, covido-prostia, cum am numit-o eu în volumul „Timpuri virale. Gânduri pe contrasens”. Scrisoarea este intens dezbătură în presa mondială.

Giorgio Agamben și Massimo Cacciari consideră green pass o discriminare, „ceva ce conștiința democratică nu poate accepta și împotriva căreia trebuie să se reacționeze imediat”. Pentru cei care mă citesc, este evident că sunt de acord cu ei.

„Despre decretul „green pass”

Discriminarea unei categorii de oameni, care devin automat cetățeni de serie B, este în sine un fapt foarte grav, ale cărui consecințe pot fi dramatice pentru viața democratică. Aceasta se statuează, cu așa-numitul green pass, cu lejeritate inconștientă. Fiecare regim despotic a funcționat întotdeauna prin practici de discriminare, la început poate reținute și, mai apoi, dure. Nu este o coincidență faptul că în China se declară că vor să continue cu urmărirea și controalele chiar și la sfârșitul pandemiei. Și merită să ne amintim „pașaportul intern” pe care cetățenii Uniunii Sovietice trebuiau să-l arate autorităților pentru fiecare călătorie. Atunci când un politician vine să se adreseze celor care nu se vaccinează folosind un jargon fascist precum „îi vom curăța green pass”, trebuie să ne temem că sunt deja dincolo de orice garanție constituțională.

Vai de vaccin, dacă se transformă într-un fel de simbol politico-religios! Acest lucru nu ar reprezenta doar o derivă antidemocratică intolerabilă, ci ar fi contrar dovezilor științifice. Nu invităm pe nimeni să nu se vaccineze! Un lucru este să argumentăm utilitatea vaccinului, altul, complet diferit, să păstrăm tăcerea cu privire la faptul că suntem încă într-o fază de „experimentare în masă” și că, pe multe aspecte fundamentale ale problemei, dezbaterea științifică este complet deschisă. Jurnalul Oficial al Parlamentului European, din 15 iunie, afirmă clar: „Este necesar să se evite discriminarea directă sau indirectă a persoanelor care nu sunt vaccinate, chiar și a celor care au ales să nu fie vaccinați”. Și cum ar putea fi altfel? Vaccinații nu numai că pot infecta, dar se pot îmbolnăvi în continuare: din 117 noi decese din Anglia, 50 primiseră doza dublă. În Israel se estimează că vaccinul îi protejează pe 64% dintre cei care l-au primit. Companiile farmaceutice au declarat oficial că nu este posibil să se prevadă evoluția pe termen lung a vaccinului în organisme, deoarece n-au avut timp să efectueze toate testele de genotoxicitate și carcinogenitate. Revista "Nature” a calculat că va fi de așteptat ca 15% din populație să nu ia vaccinul. Deci, până când va trebui să rămânem cu permisul?

Toți suntem amenințați de practicile discriminatorii. În mod paradoxal, beneficiarii de green pass chiar mai mult decât cei nevaccinați (pe care propagandei regimului i-ar plăcea să-i treacă la „dușmani ai științei” și susținători proști ai practicilor magice), deoarece toate mișcările lor ar fi controlate și niciodată nu ar putea ști cum și de către cine. Nevoia de discriminare este la fel de veche ca societatea și, cu siguranță, era deja prezentă și în a noastră, dar a face astăzi lege din ea este ceva ce conștiința democratică nu poate accepta și împotriva căreia trebuie să se reacționeze imediat.

Giorgio Agamben și Massimo Cacciari

26 luglio 2021”

Textul a fost publicat pe situl Institutului Italian pentru Studii Filosofice.

Sper că a fost o lectură utilă!