ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cele 30 de zile de suspendare a importurilor din Ucraina nu înseamnă nimic pentru fermierii români, blocați cu cerealele în hambare.
 
Pe piața internă, procesatorii s-au aprovizionat deja cu grâu și porumb ieftin din țara vecină, iar traderii, cu depozitele arhipline și ei, pot cumpăra nestingheriți din Ucraina, via Portul Constanța, ocolindu-i pe fermierii români. Mai rău este că, după 5 iunie, când se vor ridica restricțiile, agricultorii din țara noastră, care au avut costuri mari la inputuri, vor fi condamnați la dispariție.

Cele 30 de milioane de euro, anunțate drept compensări pentru fermierii români, la care se adaugă încă 20 milioane de euro, va acoperi doar o mică parte din pagubele provocate de importurile de cereale din Ucraina. Iar marea suspendare a importurilor pentru 30 de zile, prezentată drept o mare victorie, e doar o diversiune. Măsura pe un termen atât de scurt nu are niciun efect, pentru că răul a fost deja produs, piața fiind deja suprasaturată de cereale din Ucraina.

Lovitura de grație pentru fermierii români va fi aplicată după 5 iunie, când restricțiile la importurile din Ucraina se vor ridica din nou, iar noua recoltă din țara noastră, care a avut costuri foarte mari, va rămâne blocată pe stoc. ”Guvernul României ar trebui să emită un document prin care să suspende importurile până la începutul lunii iunie, care este aproape mâine. În plus, părerea mea este că, din 18 mai, Rusia nu va mai prelungi acordul pentru transportul cerealelor, iar asta înseamnă că tot grâul și făina se vor descărca în România. Oricum cea mai mare parte a cerealelor au intrat prin România, iar 60% din produsele ucrainene au ajuns pe piața UE, nu în alte state. După 5 iunie, când se vor relua importurile, fermierii noștri vor fi groaznic afectați, pentru că prețurile vor fi foarte mici, iar ei s-au aprovizionat cu îngrășăminte foarte scumpe, pentru că le-a fost teamă că vor crește prețurile, motorina a fost scumpă, semințele la fel. Și atunci nu își vor putea acoperi costurile de producție”, ne-a declarat Daniel Botănoiu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii și președinte al Asociației Fermierilor din România.

Încă un an de coșmar

În 8 luni, 3 milioane de tone cât a spus ministrul Agriculturii că mai sunt stocuri de grâu în România, ies 150 milioane de euro numai cheltuieli de depozitare, susține președintele Asociației Fermierilor din România, Daniel Botănoiu. În plus, anul trecut, prețul de producție a fost 1,30 lei, iar el se vinde sub prețul de cost, astfel că banii pentru compensare nu acoperă mai nimic. Acordul Comisiei Europene cu Ucraina, prin care țara vecină este scutită de taxe vamale la exporturi, va rămâne în vigoare până la anul, ne spune Daniel Botănoiu.

”Măsura ține de competența Comisiei Europene, pentru că ea încheie acorduri în numele statelor europene. Trebuie să ne gândim că Uniunea Europeană și Statele Unite le dau bani ucrainenilor, iar ei, ca să fie siguri că producțiile nu vor fi afectate de război, o vând la jumătate de preț, iar diferența de bani o iau de la stat. Plus că primesc ajutoare pe motorină, îngrășăminte, semințe și tot. Deci ei au ajutoare mult mai mari decât noi și produse mult mai proaste decât ale noastre și noi permitem importurile. Nimeni nu a făcut o analiză foarte serioasă la produsele lor, în sensul că trebuia să faci nu numai analizele de bază, ci tot conținutul, ca să vezi ce produse au folosit. Autoritățile noastre au spus că, de acum încolo, tot ce va intra va fi verificat la vamă. Păi prelevezi probe la vamă, dar până îi faci analize de laborator durează o săptămână și ce faci, stă camionul la vamă o săptămână? Și apoi gândiți-vă la tot tranzitul ăsta de marfă, că, dacă mai ține războiul ăsta un an se duce de râpă toată infrastructura”, ne-a mai precizat Daniel Botănoiu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Soluții reale

Pe fondul unei producții mari anunțate anul acesta în Europa, statele UE vor procesa foarte mult, că ei nu vând materie primă, ca noi, și vor da ajutoare consistente agricultorilor lor, ca să poată trece de perioada asta, arată reprezentanții fermierilor români. ”Guvernul României ar trebui să permită importurile numai dacă se respectă aceleași condiții de calitate ca ale produselor noastre, ceea ce este aproape imposibil. În situația în care o să avem producție bună, statul român ar trebui să achiziționeze cereale de pe piață, ca să ajute fermierii. Mai mult, este nevoie de investiții în spații de depozitare, pentru că, la ora actuală, și Rezervele de Stat tot la depozitare privată apelează, precum și investiții în procesare”, a mai afirmat Daniel Botănoiu.