ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Declarațiile repetate și insistente ale liderilor occidentali că Ucraina trebuie să devină membră a NATO sunt principala cauză a invaziei din 24 februarie 2022.

După invazia Rusiei, NATO a îmbrățișat fără rezerve cauza Ucrainei. Până acum, a tratat Ucraina ca pe un membru de facto, iar invazia ca pe un eveniment care activează Articolul 5, „apărarea colectivă”.

În condițiile implicării fără rezerve și limite a NATO împotriva Rusiei, aderarea Ucrainei la NATO părea un mizilic procedural.

În urmă cu opt luni, regimul de la Kiev a făcut cerere formală de aderare la NATO.

Dar, până acum, în mod straniu, cererea a rămas fără răspuns, în ciuda solicitărilor și presiunilor repetate făcute de Kiev.

Cu o lună în urmă, pe 23 aprilie, într-un discurs către popor, Volodimir Zelenski amenința:

„Nici majoritatea ucrainenilor, nici majoritatea europenilor, nici majoritatea locuitorilor din întregul spațiu NATO nu îi vor putea înțelege pe conducătorii Alianței, dacă la summitul de la Vilnius Ucrainei nu îi va fi lansată o invitație politică de aderare. Ucraina a făcut totul pentru ca solicitarea sa de aderare să fie aprobată.”

Însă, cu doar câteva săptămâni înainte de summitul de la Vilnius, răspunsul care vine de la NATO este departe de un DA în favoarea aderării Ucrainei. Este departe și de o foaie clară de parcurs, cu obiective-jalon ce ar trebui îndeplinite de Kiev.

De fapt, în locul acceptării aderării, regimul Zelenski va primi la Vilnius un Erzatz învelit în poleială.

NATO va reînnoi statutul de Partener al Ucrainei. Nici vorbă de o aderare rapidă – așa cum s-a petrecut în cazul Suediei și Finlandei.

Nici vorbă de o promisiune clară că sfârșitul războiului va aduce și mult-dorita aderare.

Alianța îi dăruiește Kievului doar crearea unui „Consiliu NATO-Ucraina”. Ce înseamnă practic asta ne spune platforma bruxelleză Euractiv:

„Ucraina va fi membru cu drepturi depline la masa Consiliului Ucraina-NATO, în loc de a fi doar invitată la discuții, cum este cazul acum.”

Să fim serioși: nu de noi forme fără fond avea nevoie regimul Zelenski. Nu după noi dialoguri și mese rotunde tânjește el. Și așa este sufocat de pelerinajele pe care liderii lumii le fac la Kiev.

Și sătul de invitațiile sale ca „Special Guest Star” la toate evenimentele internaționale transmise la TV, unde apare mai des ca Femeia cu Barbă la iarmaroacele de altădată.

Regimul Zelenski avea nevoie de o GARANȚIE din partea NATO.

O promisiune fermă de aderare, fie și după sfârșitul războiului  - când și cum va fi acesta – ar fi mobilizat aliații occidentali pentru noi ajutoare în arme și bani.

Dimpotrivă, actualul răspuns dat Kievului va fi perceput drept ceea ce este: un Refuz cu Fundiță.

Semn că răbdarea și resursele Occidentului se apropie de sfârșit.

Odată cu ele, și strălucirea de meteor a lui Zelenski.