ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



În plină campanie electorală, declarațiile ambasadorilor lui Iohannis în SUA, Andrei Muraru, și în Israel, Radu Ioanid, publicate pe ynetnews.com, au declanșat un scandal de proporții. Trebuie subliniat din capul locului că cei doi încalcă cras statutul diplomatic și se angajează în campania electorală, mascată, acoperită, în favoarea PNL și a candidatului Crin Antonescu, ceea ce ar trebui să intre de urgență în atenția BEC și a altor organe. Nu e de mirare: Muraru din SUA e geamănul lui Muraru de la PNL iar Radu Ioanid e acuzat de comunitatea evreiască-românească de legături vitrege frățești cu Alexandru Florian de la Institutul "Elie Wiesel" împreună cu care Crin Antonescu a executat infama Lege 217 de falsificare a istoriei și prigonire după moarte a eroilor și martirilor anticomuniști români, deja pedepsiți de regimul bestial bolșevic. Regim care, din câte se vede, a fost condamnat degeaba de statul român drept „ilegitim și ilegal” dacă sentințele ocupanților comandați de NKVD sunt menținute în vigoare. Acuzând AUR și pe George Simion de antisemitism și „glorificare a fasciștilor” și cerând monitorizarea internațională a României, cei doi Pat și Patachon ai diplomației antiromânelti au atras furia multor români. MAE, ca întotdeauna, tace, fără pic de responsabilitate, probabil cu renumitul Hurezeanu aflat în curs de a rebrăndui numele ministerului în MUCLES  Senatorul Virgiliu George Vlăescu, autorul unei interpelări adresate Președintelui interimar Ilie Bolojan, Prim-ministrului Marcel Ciolacu și Ministrului de Externe Emil Hurezeanu - pe care o reproducem integral la final -, califică aceste acțiuni drept trădare națională și acuză partidele de la putere de complicitate. Într-un interviu exclusiv acordat colegului nostru, senatorul dezvăluie motivele din spatele acestei crize și conexiunea cu alte tentative de control al narativului, inclusiv prin Digital Services Act (DSA). (Redacția)

Ambasadorii au trădat România, iar partidele de la putere profită de acest atac

Domnule Senator Vlăescu, interpelarea dumneavoastră a zguduit scena politică, acuzând ambasadorii Muraru și Ioanid de trădare națională. Ce v-a determinat să luați o poziție atât de dură?

Când doi ambasadori ai României, plătiți din banii cetățenilor, publică un editorial pe ynetnews.com în care atacă un partid ales de milioane – AUR – cu minciuni despre „glorificarea fasciștilor” și cer Statelor Unite să ne monitorizeze ca pe un stat extremist, asta nu e doar o gafă diplomatică, e trădare națională. Muraru și Ioanid au lovit în inima democrației românești, denigrând țara în plină campanie electorală. Nu vorbesc doar despre AUR, ci despre demnitatea fiecărui român. Partidele de la putere, care ar trebui să apere suveranitatea noastră, tac suspect de convenabil, lăsând impresia că sunt de acord cu această umilire a României. Nu cred că trebuie să stăm cu mâinile în sân cât timp trădători cu funcții înalte ne sabotează țara pentru jocuri politice!

„Convenția de la Viena a fost călcată în picioare, dar nu e prima dată”

Vorbiți despre încălcarea normelor diplomatice. Cum se încadrează acțiunile ambasadorilor în Convenția de la Viena și sunt precedente pentru astfel de derapaje?

Convenția de la Viena din 1961 e clară: ambasadorii trebuie să fie imparțiali și să servească statul, nu să-l atace. Muraru și Ioanid au încălcat această regulă de aur, folosind funcțiile lor pentru a denigra România cu acuzații nefondate, care par să deservească partidele de la putere în lupta electorală. Nu e doar o încălcare a articolului 41, care cere neutralitate, ci o sfidare a jurământului lor de loialitate față de poporul român. Nu e prima dată când vedem astfel de scandaluri. Amintiți-vă de cazuri precum fostul ambasador la Washington, George Maior, acuzat în 2018 că s-a implicat în jocuri politice interne, sau alte derapaje diplomatice sub guvernele trecute, când ambasadorii păreau mai loiali partidelor decât țării. Acest pattern de iresponsabilitate arată că partidele de la putere au tolerat prea mult astfel de comportamente, iar acum profită de ele pentru a slăbi opoziția. E o trădare orchestrată, iar România plătește prețul.

Partidele de la putere vor să reducă AUR la tăcere, iar ambasadorii sunt unealta lor

Sugerați că partidele de la putere sunt complice. Ce interese politice credeți că stau în spatele tăcerii lor și cine altcineva ar putea fi implicat?

Să fim sinceri: partidele de la putere – PSD, PNL și aliații lor – au tot interesul să discrediteze AUR, un partid care le amenință supremația în alegeri. Acuzațiile ambasadorilor nu sunt un accident, ci o operațiune bine țintită, lansată fix când campania e în toi. Tăcerea lui Ciolacu, Bolojan și Hurezeanu nu e doar pasivitate, e complicitate activă. Ei știu că aceste minciuni pot slăbi AUR, așa că lasă ambasadorii să lovească în loc să-i recheme, așa cum cere legea. Mai mult, mă întreb dacă nu cumva există și alți actori în umbră – consilieri politici, grupuri de influență sau chiar parteneri externi – care au încurajat acest atac pentru a controla narativul electoral. Partidele de la putere au transformat diplomația într-o armă împotriva propriului popor, iar asta e o trădare care va rămâne în istorie ca o pată pe obrazul lor. Cetățenii merită să știe cine trage sforile și de ce România e sacrificată pentru voturi!

Antisemitismul e folosit ca o bâtă electorală, cu acordul guvernanților

Acuzațiile de antisemitism sunt extrem de grave. Cum vedeți instrumentalizarea acestui subiect și ce impact are asupra României?

E revoltător să vezi cum Muraru și Ioanid folosesc memoria Holocaustului ca pe o bâtă electorală, cu acordul tacit al partidelor de la putere. Să spui că AUR sau George Simion „neagă Holocaustul” fără nicio dovadă e o minciună sfruntată, care batjocorește mai mult decât să cinstească Holocaustul. Această manipulare e cu atât mai gravă cu cât partidele de la putere, care controlează numirile diplomatice, nu spun un cuvânt. Ei profită de scandal pentru a picta opoziția ca extremistă, sperând să câștige voturi pe spinarea demnității naționale. E o rușine morală și politică, iar cei care tac sunt la fel de vinovați ca cei care mint.

DSA și atacurile ambasadorilor fac parte din același plan de cenzură

Ați menționat în alte contexte îngrijorări legate de cenzură, precum Digital Services Act. Vedeți o legătură între acest scandal și tentativele mai largi de control al narativului?

Absolut, e un tipar clar! Acțiunile ambasadorilor se înscriu într-o agendă mai mare de suprimare a vocilor critice, la fel ca Digital Services Act, care dă Bruxelles-ului puterea să decidă ce spunem online. DSA e folosit pentru a șterge conținut incomod – vedeți cazul clipului lui Marius Tucă, eliminat pe 26 martie – iar atacurile ambasadorilor sunt o altă față a aceleiași monede: discreditarea opoziției prin minciuni și intimidare. Partidele de la putere, care susțin aplicarea DSA în România, sunt perfect aliniate cu această strategie. Ei vor să reducă la tăcere orice voce care le contestă narativul – fie prin cenzură digitală, fie prin scandaluri diplomatice regizate. Muraru și Ioanid nu acționează singuri; ei sunt pionii unui sistem care vrea să sufoce democrația. Dacă nu oprim acest asalt acum, România riscă să devină un loc unde adevărul e interzis, iar partidele de la putere vor fi arhitecții acestei trădări.

Relațiile cu SUA și Israel sunt sabotate de trădători și complicii lor

Cum afectează aceste declarații relațiile cu SUA și Israel, și ce riscuri vedeți pentru viitor?

Relațiile cu SUA și Israel sunt vitale pentru România, dar Muraru și Ioanid le pun în pericol cu minciunile lor. Să ceri Americii să „supravegheze” România e o insultă la adresa suveranității noastre și o palmă dată parteneriatului strategic. Israelul, un aliat cheie, nu merită să fie atras în acest scandal murdar regizat de ambasadori iresponsabili. Partidele de la putere, prin tăcerea lor, lasă aceste relații să fie sabotate, probabil pentru că le convine haosul creat. Dacă nu rechemăm acești trădători și nu clarificăm poziția României, riscăm să pierdem încrederea partenerilor noștri. E o rușine că guvernanții noștri aleg voturile în loc să apere interesele țării. Viitorul depinde de curajul de a pune capăt acestei complicități!

Cerem dreptate, nu tăcere complice!

Ce măsuri cereți autorităților și ce mesaj aveți pentru cetățeni?

Cer rechemarea imediată a ambasadorilor Muraru și Ioanid – trădarea nu poate fi tolerată! Vreau răspunsuri clare: de ce partidele de la putere tac? Sunt de acord cu acest atac sau doar le e frică să piardă controlul? Propun o reformă urgentă a diplomației: ambasadorii să fie aleși pentru competență, nu pentru loialitate față de PSD sau PNL. Cer și o anchetă publică: cine a orchestrat acest scandal și ce alte sfori se trag în culise? Cetățenilor le spun: nu lăsați România să fie trădată de propriii reprezentanți! Partidele de la putere vor să ne divizeze, dar noi suntem mai puternici. Luptați pentru adevăr, cereți dreptate și nu acceptați cenzura – fie ea prin DSA sau prin minciuni diplomatice. România e a noastră, nu a trădătorilor și a complicilor lor!

Domnule Senator, vă mulțumesc pentru acest interviu tranșant și pentru curajul de a aborda un subiect atât de sensibil.

Mulțumesc și eu. România nu se pleacă în fața trădării, iar poporul va decide cine o reprezintă cu adevărat!

Iată și Interpelarea senatorului AUR Virgiliu Gheorghe Vlăescu:

Parlamentul României
SENAT


INTERPELARE


Adresată: Prim-ministrului al României, Marcel Ciolacu
Ministrului de externe, Emil Hurezeanu
De către Domnul senator: Virgiliu-George Vlăescu                              
Circumscripția electorală:  Suceava Nr. 35
Grupul Parlamentar: A.U.R.
Ședința Senatului din data de:  16 aprilie 2025                           

Obiectul Interpelării – Diplomații români atacă partidul AUR și candidatul la prezidențiale George Simion

Domnule prim-ministru,
Domnule ministru,


Într-un moment crucial pentru democrația românească, marcat de apropierea alegerilor și de responsabilitatea pe care o avem cu toții de a asigura un proces electoral liber și echitabil, asistăm la o situație fără precedent care pune sub semnul întrebării nu doar integritatea reprezentării diplomatice a României, ci și respectul față de suveranitatea poporului român. Este vorba despre declarațiile incalificabile ale ambasadorilor României în Statele Unite ale Americii, Andrei Muraru, și în Israel, Radu Ioanid, publicate într-un editorial pe platforma ynetnews.com, prin care aceștia lansează acuzații grave și nefondate la adresa Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) și a liderului său, George Simion.

În articolul menționat, cei doi diplomați afirmă că AUR „continuă să glorifice fasciștii și să nege Holocaustul”, mergând până la a solicita Statelor Unite „o supraveghere atentă a antisemitismului românesc”. Aceste afirmații, lansate în plină campanie electorală, nu doar că denigrează un partid politic care reprezintă voința a milioane de cetățeni români, ci aduc un prejudiciu ireparabil imaginii României pe plan internațional, insinuând că țara noastră ar fi un focar de extremism care necesită monitorizare externă. Este de neconceput ca reprezentanți ai statului român, investiți cu responsabilitatea de a promova interesele naționale, să se angajeze în astfel de acțiuni care par să servească mai degrabă agende politice interne decât demnitatea și unitatea țării.

Consider că aceste declarații ridică întrebări fundamentale cu privire la rolul diplomației românești, la respectarea normelor internaționale și la protecția procesului democratic. Ele contravin flagrant prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice (1961), care obligă ambasadorii să acționeze cu imparțialitate și să evite orice implicare în treburile politice interne, fie ale statului gazdă, fie ale celui pe care îl reprezintă. Mai mult, acuzațiile de antisemitism, lipsite de dovezi concrete și formulate în mod generic, riscă să trivializeze o problemă istorică de o gravitate extremă, transformând-o într-un instrument de luptă electorală.

În calitate de garant al unității naționale și al respectării Constituției, vă rog să clarificați poziția statului român în această chestiune de maximă importanță, răspunzând la următoarele întrebări:

1.    Reprezintă declarațiile ambasadorilor Andrei Muraru și Radu Ioanid punctul de vedere oficial al Guvernului României? Dacă aceste afirmații reflectă poziția Executivului, ce justifică decizia de a implica statul român, prin reprezentanții săi diplomatici, într-un atac direct împotriva unui candidat și a unui partid politic în timpul campaniei electorale? Cum poate fi reconciliată o astfel de abordare cu principiile democrației și ale neutralității instituționale?

2.    În cazul în care aceste afirmații nu reflectă poziția oficială a României, ce măsuri veți dispune pentru a sancționa încălcarea gravă a normelor diplomatice? Convenția de la Viena din 1961 interzice explicit implicarea ambasadorilor în activități care pot fi percepute ca amestec în treburile interne. Ce demersuri veți întreprinde pentru a restabili încrederea în diplomația românească și pentru a preveni repetarea unor astfel de derapaje care afectează relațiile bilaterale cu parteneri strategici precum SUA și Israel?

3.    Ce dovezi concrete susțin acuzațiile de antisemitism formulate de cei doi ambasadori? Având în vedere gravitatea acestor afirmații, care implică nu doar un partid politic, ci întreaga societate românească, este imperativ ca ele să fie însoțite de probe verificabile. În absența unor astfel de dovezi, ce măsuri veți lua pentru a retrage imediat acești reprezentanți care au prejudiciat imaginea României prin declarații iresponsabile și nefondate?

4.    Cum comentați instrumentalizarea acuzațiilor de antisemitism în scopuri politice? Faptul că astfel de afirmații lipsite de substanță sunt folosite pentru a denigra un competitor electoral nu doar că batjocorește memoria victimelor Holocaustului, ci subminează eforturile autentice ale României de a combate orice formă de discriminare. Ce responsabilitate poartă statul român în a proteja această temă sensibilă de manipulare electorală?

5.    Ce semnificație are tăcerea autorităților române în fața acestui scandal internațional? Lipsa unei reacții ferme din partea Președinției și a Guvernului poate fi interpretată ca o complicitate tacită cu acțiunile ambasadorilor, ceea ce ridică întrebări cu privire la independența instituțiilor statului. Cum explicați această pasivitate și ce măsuri veți lua pentru a demonstra că interesul național primează în fața oricăror jocuri politice?

6.    Cum ar trebui să interpretăm, din perspectivă logică, morală și juridică, comportamentul unor diplomați care atacă propria țară? Acuzațiile nefondate ale ambasadorilor Muraru și Ioanid nu doar că denigrează un segment al electoratului român, ci pun sub semnul întrebării integritatea procesului democratic. Cum poate fi justificată tolerarea unor astfel de acțiuni care contravin jurământului de a servi România și care par să prioritizeze interese partizane în detrimentul unității naționale?

7.    Ce impact au aceste declarații asupra relațiilor bilaterale cu SUA și Israel? Având în vedere importanța strategică a acestor parteneriate, ce garanții veți oferi că diplomația românească va rămâne un vector de cooperare și respect reciproc, și nu un instrument de escaladare a tensiunilor sau de promovare a agendelor personale?

8.    Ce măsuri veți propune pentru a preveni repetarea unor astfel de incidente? România are nevoie de o diplomație profesionistă, care să reflecte valorile democratice și să apere interesele naționale fără compromisuri. Ce reforme instituționale sau mecanisme de control veți susține pentru a asigura că ambasadorii noștri respectă mandatul încredințat?

Aștept răspunsul dumneavoastră scris și detaliat în termenul legal, având în vedere gravitatea situației și impactul său asupra încrederii cetățenilor în instituțiile statului. Este datoria noastră comună să apărăm demnitatea României, să protejăm procesul democratic și să ne asigurăm că diplomația românească servește poporul, nu interese obscure. România merită reprezentanți care să promoveze adevărul, unitatea și respectul pe scena internațională, nu divizarea și denigrarea.  

    Vă solicit răspuns scris.
    Vă mulțumesc!

    Cu deosebită considerație,
    Senator VLĂESCU VIRGILIU GEORGE