ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un grup de țări NATO îi cere lui Zelenski să facă Pace. Chiar cu prețul demisiei sale din fruntea regimului de la Kiev.

Într-un nou articol exploziv publicat pe contul său de Substack, Seymour Hersh, probabil cel mai faimos ziarist de investigații din lume și cu o carieră fără pată, susține că asupra lui Volodimir Zelenski se fac presiuni mari pentru încetarea conflictului.

Inclusiv din interiorul NATO.

Uimitor este că de data aceasta nu este vorba nici de Franța, nici de Germania, nici de Turcia, care i-au mai cerut și în trecut lui Zelenski să se așeze la masa negocierilor, ci de unele dintre cele mai belicoase și anti-rusești voci de la începutul războiului.

Astfel, zice Hersh, citând ca surse membri ai comunității de informații din Statele Unite, grupul ar fi condus de Polonia și Țările Baltice, cărora li s-a alăturat Ungaria.

Cele cinci țări i-ar fi cerut lui Zelenski să „identifice o cale pentru a pune capăt” ostilităților, chiar „prin demisia sa, dacă este necesar – și de a permite începerea procesului de reconstrucție a țării sale”.

Cum a reacționat liderul de la Kiev?

Hersh scrie:

„Zelenski nu se clintește, potrivit interceptărilor și altor date cunoscute în interiorul CIA, dar începe să își piardă sprijinul privat al vecinilor săi.”

Este greu de crezut că Polonia acționează de capul ei, fără consultarea Statelor Unite, așa cum un pui nu îndrăznește să se aventureze prea departe de aripile cloștii fără să primească un clonț în cap.

S-a schimbat poziția Washingtonului în privința Războiului din Ucraina?

În orice caz, s-a schimbat componența politică a Congresului: după alegerile din noiembrie trecut, Camera Reprezentanților a trecut sub controlul Republicanilor.

Un element s-ar putea dovedi crucial pentru soarta războiului.

În luna decembrie 2022, când noii aleși nu își ocupaseră încă posturile, Congresul a aprobat un pachet de asistență pentru Ucraina în valoare de 48 de miliarde de dolari.

Din acești bani, au mai rămas necheltuite doar 6 miliarde.

Care se vor termina în cursul verii.

Însă, Republicanii s-ar putea arăta reticenți să aprobe un nou pachet de asistență pentru Ucraina, în condițiile în care se apropie alegerile de anul viitor, nivelul de trai al americanilor scade vertiginos, iar SUA se îndreaptă cu pași tot mai mari spre o intrare în incapacitate de plată a datoriei naționale.

Or, așa cum a afirmat șeful diplomației UE, Josep Borrell, dacă Ucraina este lăsată fie și câteva zile fără asistență militară și economică, se prăbușește.

Țările Uniunii Europene au ajuns și ele la fundul sacului și ar fi incapabile să susțină singure Ucraina în efortul de război.

O prăbușire a Ucrainei ar însemna nu doar victoria Rusiei, ci și eșecul catastrofal al tuturor „Șoimilor Războiului”, de la Washington, Bruxelles, Paris și Berlin, până la Varșovia, Vilnius, Riga și Talinn.

Consecințele unei astfel de prăbușiri necontrolate a regimului de la Kiev ar fi devastatoare inclusiv pentru NATO și UE, care s-ar putea să nu supraviețuiască șocului.

Așa se poate explica o astfel de surprinzătoare schimbare de discurs în culisele cancelariilor.

În ce îl privește pe Zelenski, încăpățânarea lui de a se menține neclintit în scaun este la fel de explicabilă: el nu poate supraviețui decât atâta timp cât durează Războiul.

Capul său se află într-un echilibru mai instabil decât al lui Moțoc.

Anunțul său recent că în Ucraina nu vor avea loc alegeri până când nu se va termina Războiul a provocat cu siguranță frustrare în multe cercuri interne, care pândesc puterea și visează deja la trilioanele promise pentru reconstrucția țării.

Zelenski este doar o efemeridă a Războiului pe care Pacea l-ar ucide instantaneu.