ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


OCROTITORUL ROMÂNIEI

Cine este Apostolul Andrei? Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României. Aceasta este denumirea precizată în Calendarul bisericesc ortodox. Apostolul Andrei, unul dintre cei doisprezece ucenici ai lui Hristos, fratele lui Petru care, în urmă cu două milenii, a înfipt steagul credinței creștine în nisipul coloniilor grecești, anticipând astfel încreștinarea, de mai târziu a românilor.

Pe 30 noiembrie credincioșii ortodocși români trăiesc emoția și bucuria a două sărbători: praznicul Sfântului Andrei și sărbătoarea națională dedicată ”Ocrotitorului României”, momente deosebite de reflectare a unor aspecte legate de credință, de tradiție, de neam, de cultură.

Sfântul Apostol Andrei s-a născut în Betsaida Galileia, localitate situată pe țărmul Lacului Ghenizaret, în nordul Țării Sfinte. Din Sfânta Scriptură aflăm că era fratele lui Simon Petru. Amândoi au fost pescari, alături de tatăl lor. Având în vedere că Andrei era evreu, nu știm cu certitudine dacă numele Andrei era numele său real (acesta fiind de origine grecească). Potrivit cercetătorilor, numele Andrei era destul de prezent printre evrei, încă din perioada sec. II-III d.Hr.

Avem nevoie, noi ca neam de un ocrotitor? Da. Mai ales în vremurile de restriște de azi și de cele care vor urma. Întrebarea nu este fără rost. A fi protejat sau ocrotit trimite la faptul că viața ta contează nemijlocit pentru altcineva. Așa cum părinții poartă grija copiilor, din pruncie, până la absolvirea studiilor și găsirea unui loc de muncă, tot așa și Dumnezeu prin Sfinții Săi poartă de grijă tuturor neamurilor și tuturor oamenilor, atât cât sunt pe pământ până când prin ”aripi” și ”zboară” către Cer. Sfinții Părinți ne spun clar și fără echivoc că Dumnezeu nu a abandonat Creația Sa, ci îi poartă de grijă până la Sfârșitul lumii și Judecata de Apoi. Nu întâmplător, în termeni antropologici universali, iubirea lui Dumnezeu pentru Creație se exprimă părintește, așa cum Maria este numită cu mare evlavie Maica Domnului, ocrotitoarea prin excelență. Opusul ocrotirii nu este abandonul, așa cum am fi înclinați să credem, ci ocupația manifestată prin manipulare, control total și teroare cotidiană, ceea ce practic se întâmplă în zilele noastre. Un lucru trebuie să fie limpede: România nu are nevoie de un salvator, problemele ei nu pot fi reduse la o singură personalitate, la un singur om, ci este nevoie de mult mai mult, de trezirea conștiinței a tuturor cetățenilor acestei țări, pentru că este în adormire de aproape un secol. Treziți-vă români sau veți pieri!, spune un mare patriot.

Sfântul Andrei, înainte de a deveni ucenic al lui Hristos, a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. Dorința de a-L urma pe Hristos se naște în el, în momentul în care Sfântul Ioan rostește cuvintele: "Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii" (Ioan 1, 29). Însă, chemarea sa la apostolie se face mai târziu și este relatată de Sfântul Evanghelist Matei : "Pe când Iisus umbla pe lângă Marea Galileii, a văzut doi frați, pe Simon ce se numește Petru și pe Andrei, fratele lui mai mic, care aruncau mreaja în mare, căci erau pescari. Și le-a zis: "Veniți după Mine și vă voi face pescari de oameni. Iar ei, îndată lăsând mrejele, au mers după El" (Matei 4, 18-20).

Ucenic al lui Hristos, fratele Apostolului Petru, primul care confirmă rolul mesianic al lui Dumnezeu întrupat, fost ucenic al lui Ioan Botezătorul, Sfântul Andrei întruchipează deschiderea culturală și geografică, adică lipsa de complexe, capacitatea de a converti vechile convingeri în credința creștină. Țară aflată la intersecția dintre Orient și Occident, suportând riscurile de a sta mereu în calea cuiva, rezistând cu o tenacitate uimitoare, păstrându-și credința creștină, tradiția, limba, datinile și obiceiurile străbune, îngenuncheată și mereu ridicându-se, bogată și frumoasă în ciuda sărăciei și a urâtului, România merită să fie ocrotită de Sfântul Apostol Andrei și de noi deopotrivă.

Sfinte Apostol Andrei, Ocrotitorul României, roagă-te pentru binele țării noastre și al tuturor românilor. Amin.