ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Când am auzit, în urmă cu vreo 21 de ani că Sfântul Mina este Sfântul secolului, m-am întrebat „oare, de ce?”. Și m-am tot întrebat, până am ajuns să trăiesc această perioadă plină de nebunie, de hoții, de vicleșuguri, de minciună ajunsă la „rang de frunte” și mi-am zis ca doar SFÂNTUL MARE MUCENIC MINA, sărbătorit la 11 Noiembrie, ne mai poate salva.

Pentru că Dânsul este:
    • stavila care oprește rătăcirea, 
    • stâlpul care împiedică necuviința, 
    • adâncul care pierde lăcomia,
    • mâna care descoperă prădăciunile, 
    • lanțul care ferecă pe făptuitorul celor rele,
    • negura care întunecă gândurile necurate,
    • ușurarea popoarelor ce se amărăsc de năvălirile grozave și de asupririle nedrepte.

Așa spune acatistul Sfântului și nu puțini sunt aceia care s-au convins, din propriile lor experiențe, cât de real și de grabnic îi este ajutorul.

Sfântul MINA este viu, este prietenul nostru în marile și nenumăratele nevoi de acum și din totdeauna. Doar să ne amintim de el și să îi cerem ajutorul.Și atunci, așa cum o face de vreo 1700 de ani, Marele nostru Prieten, ni-l va oferi grabnic, necondiționat.

Sf. Menas împotriva naziștilor

Scena a fost pictată pe o frescă aflată în chilia Sfântului Mina din Mânăstirea Marea Lavră de pe Muntele Athos, pentru a marca un eveniment din 1942, denumit „miracolul Sfântului Mina din El Alamein”.

Apariția uluitoare și terifiantă a  Sfântului Mina în mijlocul taberei germane a subminat atât de mult moralul soldaților, încât a contribuit la victoria strălucitoare a Aliaților.  Era  11 Noiembrie 1942, la miezul nopții, iar Sfântul Mina le-a apărut trupelor germane în fruntea unei caravane de cămile, cu acel chip zugrăvit pe zidurile bisericii în ruină, lângă care germanii își stabiliseră tabăra. 

Pe acest loc, numit El Alamein (locul/orașul Sf. Mina), situat în Egipt,  se aflau ruinele unei bisericii străvechi ocrotită de Sfântul Mina, ce fusese construită pe locul în care sfântul fusese îngropat. 

Astfel a contribuit Sfântului Mina la scurtarea celui de al II-lea Război Mondial. 
 
Fost ostaș în viața pamânteană este acum Mare ostaș în ceruri.
Să-i cerem, acum,  ajutorul!
 
Carmina PAVEL