Și tu, Americo? - Zelenski a plecat cu un gust amar din SUA
„Presiunea aliaților începe să facă ravagii asupra lui Volodimir Zelenski.”
Acesta este subtitlul unei lungi analize publicate vineri de Bloomberg după încheierea periplului liderului american în Statele Unite.
Titlul articolului este la fel de grăitor:
„Zelenski arată tensionat în timp ce aliații Ucrainei măresc presiunea.”
Motivul tensiunii:
„(Zelenski) suspectează că Joe Biden șovăie în angajarea sa (în sprijinul Ucrainei) și că alți lideri ar putea să urmeze exemplul Statelor Unite.”
Potrivit unei surse citate de Bloomberg, în cursul convorbirii cu Biden, Zelenski „a devenit foarte emoțional” și „a fost foarte acid în criticile sale la adresa țărilor despre care a zis că nu livrează arme suficient de repede”.
Publicația americană continuă:
„În privat, aliații Ucrainei fac presiuni asupra președintelui de 45 de ani să fie atent ce fel de țară va avea după război, în timp ce trupele sale întâmpină dificultăți să străpungă apărarea rusă.”
Bloomberg nu precizează dacă, printre cei care fac presiuni asupra lui Zelenski se numără și Biden.
În contextul postbelic, se pune și problema corupției. Bloomberg numește Ucraina „cea mai coruptă țară din Europa (în afară de Rusia)”, iar Occidentul intenționează să lege asistența financiară viitoare de reforme în combaterea corupției.
Bloomberg adaugă:
„În culise, se discută tot mai intens cât va mai putea rezista Zelenski până când va începe negocierile cu Kremlinul.”
Iar liderul ucrainean este foarte îngrijorat de deznodământul viitoarelor alegeri din SUA, mai scrie Bloomberg.
Zelenski a fost „rănit” pentru că nu a fost invitat la reuniunea G20 de la Delhi.
„Deși a fost vorba de o decizie a organizatorilor indieni, Zelenski a văzut în aceasta un semn că sprijinul american s-a redus, iar acest lucru i-a mărit îngrijorarea în legătură cu modul în care campania electorală din 2024 ar putea perturba livrările de ajutoare și de arme.”
Administrația Biden se străduiește să obțină aprobarea Congresului pentru alte 24 de miliarde de dolari pentru Ucraina.
Însă, spre ghinionul lui Zelenski, acest pachet financiar a devenit mărul discordiei între Democrați și Republicani, scrie ZeroHedge.
Mai mult, asupra Democraților și a administrației Biden planează presiunea încheierii anului fiscal pe 30 septembrie. O eventuală neînțelegere pe viitorul buget (inclusiv „pachetul Ucraina”) ar duce la închiderea activității guvernului federal pe timp nelimitat.
Cu consecințe dezastruoase înaintea unui an electoral pentru administrația Biden, înaintea unui an electoral. Ceea ce teoretic ar obliga-o la compromisuri.
De altfel, după cum scrie toată presa americană, Zelenski a plecat cu un gust amar după vizita sa la Congres.
Vizită care a picat exact în toiul luptei pentru buget.
New York Times, de pildă, a notat:
„Spre deosebire de prima vizită la Washington, în decembrie trecut, când congresmenii l-au primit cu entuziasm peZelenski, întâlnirea de acum a fost mult mai discretă.”
Și adaugă:
„Unii Republicani sunt tot mai sceptici cu privire la lenta contraofensivă a Kievului.”
Sub titlul „Primirea înghețată a lui Zelenski la Washington”, Axios scrie la rândul său:
„Cele două minute de ovații în picioare pe care (Zelenski) le-a primit (în decembrie 2022) – atât din partea Democraților cât și a Republicanilor – par ca un vis îndepărtat comparat cu ceea ce a avut parte în a doua sa călătorie pe timp de război la Washington.”
Și:
„Eficiența apelurilor personale (de ajutor) ale lui Zelenski a fost pusă și ea sub semnul întrebării, deoarece zeci de Republicani au profitat de vizita sa pentru a respinge solicitările Ucrainei și a-l lua peste picior pe liderul ei.”
Într-adevăr, J.D. Vance, senator Republican de Ohio, a postat pe Twitter că Zelenski nu ar trebui lăsat să intre în Congres îmbrăcat așa:
Look I know Schumer changed the dress code but letting someone in the senate chamber dressed like this really crosses the line. pic.twitter.com/GJr03dmOMF
— J.D. Vance (@JDVance1) September 21, 2023
Din nefericire pentru Zelenski, în Statele Unite, direcția vântului pare să se fi schimbat nu doar pe scena politică.
Inclusiv Pentagonul are acum alt ton și alt discurs ca în urmă cu un an, când făcea apeluri patetice pentru un front comun alături de Ucraina.
Astfel, în cadrul unui briefing de presă, generalul Patrick Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a refuzat să critice decizia Poloniei de a nu mai trimite arme Ucrainei:
„Statele Unite au declarat întotdeauna că este decizia suverană a oricărei țări de a decide (sic!) ce nivel de sprijin oferă.”
Sic transit...
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect
Recomandările noastre
Secțiuni: Externe Opinii Prima pagină Știri Ucraina
Persoane: Joe Biden Volodimir Zelenski
Locații: SUA Ucraina Washington
Subiecte: Războiul din Ucraina
Organizații: Congresul SUA Pentagon
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (5)