ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


*Sfinții Părinți ai Bisericii, îndeosebi Sfântul Vasile cel Mare, au explicat, pe baza învățăturii creștine, de ce îngăduie Dumnezeu bolile și alte necazuri. Uneori, pentru ca cel încercat (precum Iov), drept fiind, să fie arătat în lumină și mai strălucitoare. Alteori, ca săracul Lazăr, pentru ca prin răbdarea durerilor să se învrednicească de mângâiere în viața viitoare. Sau pentru ca cineva, aflându-se în păcate și cei din jur neștiindu-i-le, să fie dat de gol prin boală, potrivit celor spuse de Sfântul Apostol Pavel: „Căci cel care mănâncă și bea cu nevrednicie (trupul și sângele Domnului), osândă își mănâncă și bea, de aceea, mulți dintre voi sunt neputincioși și bolnavi și mulți au murit”. Ori pentru ca, fiind astfel pedepsiți, să ne îndreptăm. Alteori, ca în cazul bolii trupului, cauza acesteia (păcatele) să fie descoperită chiar celui care a păcătuit, de multe ori fără să știe (precum Mântuitorul i-a descoperit slăbănogului pe care l-a vindecat la scăldătoarea Vitezda, spunându-i apoi: „Iată, te-ai făcut sănătos, de acum să nu mai păcătuiești, ca să nu-ți fie ceva mai rău”. Dar se întâmplă și ca infirmitățile să fie lăsate și pentru scoaterea în evidență a bunătății și puterii lui Dumnezeu, ca în cazul orbului din naștere, despre care fiind întrebat Domnul: „Cine a păcătuit: acesta sau părinții lui, de s-a născut orb?”, a răspuns spunând: „Nici el n-a păcătuit, nici părinții lui, ci ca să se arate în el lucrurile lui Dumnezeu”. Iar, câteodată, chiar pentru ca cei aleși să nu se trufească, cum însuși Apostolul Pavel spune despre sine: „Și pentru ca să nu mă trufesc cu înălțarea descoperirilor, datu-mi-s-a mie un ghimpe în trup, un înger al satanei să mă bată peste obraz”.

*Dacă ar fi fost să emigrez, sub Ceaușescu și până la actualii aș fi făcut-o din motive politice și economice. Sub cei de azi, din lehamite.

*Am fost întrebat de mai multe ori de ce tot zic eu „așa-zisa pandemie”. Mă rezum la doar două argumente din zecile pe care le am. Unul, că toată statistica infectărilor și deceselor este un fals grosolan, prin care guvernele și OMS au încercat să ascundă în modul cel mai mizerabil, în principal sub pretextul protecției datelor cu caracter personal, o realitate complet diferită. Sub acest aspect sunt de văzut chiar recentele recunoașteri, incredibile, de la nivelul nostru guvernamental, cu privire la aceste raportări false. În al doilea rând, extrem de multe spune faptul că guvernele și presa la dispoziția lor au făcut timp de peste un an o propagandă halucinantă unei realități pe care au exagerat-o de mii de ori, realitate către care au fost scurse resurse financiare de asemenea de sute, de mii de ori mai mari decât ar fi fost cazul.

*Da, există și lucruri care merg în țară. Da, destui români trăiesc mai bine azi. Însă toate acestea se datorează cel mai mult sectorului privat și omului de rând, și, abia în ultimul rând, „elitei” politice pretins post-comuniste. Cea din urmă rămânând chiar să dea seamă în istorie pentru lipsa ei de patriotism, pentru corupție și incompetență.

*Printr-un clip recent, George Simion de la AUR a vorbit documentat și convingător despre mai vechea hoție a lui Cîțu, cea cu 50 de hectare de teren montan. Cei de la AUR continuă să dea, de asemenea, și alte semne că nu s-ar afla și ei în cârdășie cu Puterea (așa cum mi se pare clar că Ciolacu și ai lui se află). Și, totuși, am în continuare suficiente motive să fiu reținut când vine vorba de șefii AUR. Asemeni tuturor politicienilor de după 1990, și ei îmi par sub un control strict din partea Sistemului, obligați, între multe altele, să evite orice abordare a subiectelor tabu, precum cel al Monarhiei de exemplu. Și sperasem să fie altfel, ca măcar ei să-i aibă, bunăoară, drept modele pe Regele Mihai și pe Corneliu Coposu. Sigurii care în deceniile „post-comuniste” și-au permis să spună mereu ce au gândit (și mereu ireproșabil) și să acționeze în consecință. Nenorocită treabă să faci politică și să nu fii liber...

*Eu și liderii UE ne-am indignat la culme după ce Lukașenko a obligat un avion polonez să facă escală la Minsk, ca să aresteze el un ziarist arțăgos. Însă diferența dintre indignarea mea și a ștabilor UE e că a mea e justificată. Pentru că alde Lukașenko nu de la mine, ci de la ei a luat exemplu de comportament abuziv și arbitrar – de-ar fi să aduc iarăși în discuție și numai felul incalificabil în care ne-au anulat referendumul din vara lui 2012, prin care românii îl demiseseră pe Băsescu, unealta lor netrebnică.